no-nick wrote:εγω εχω την αποψη οτι για να κανη καπιος catch and release πρεπει πρωτα να χορτασης το ψαρι ( τουλαχιστο οπτικα) και κατα δευτερο να μαθητευση η να συψαρεψη με αλλα ατομα που κανουν catch and release . σκευτηται το Γρηγορη που επιασε μετα απο τοσους κοπους ετσι ψαρι να το αφηση,εγω προσωπικα δεν θα μπορουσα, αν ομως ο Γρηγορης επιανε ταχτικα ετσι μαγαλα ψαρια τοτε στο catch and release θα ηταν προτυπο, σκευτηται τωρα οτι στην Κυπρο δεν εχει ψαρι και σε συνδιασμο με την νοοτροπια μας θα καταλαβετε οτι μηλουμαι για ονειρο θερινης νυχτος, εχω την αποψη οτι μονο σε νεους ψαραδες μπορη να επιτευθη κατι τετιο στην Κυπρο και αυτο μετα απο πολλα χρονια που θα εχει να κανη με τα μικρα για το καθε ειδος, θα ηταν καλα να υπηρχε μια ωραια εικονα με ωραια λογια για το catch and release μονιμα στο περιοδικο ωστε να επιρεαση τον ψαρα που το διαβαζη.
Φίλε Όχι-Νίκ. Έχεις απόλυτο δίκαιο σε αυτό που λες. Αν δεν πιάσεις αρκετά ψάρια σίγουρα δεν είναι εύκολο να γίνεις του catch and release. Και εγώ και όλοι περάσαμε αυτό το στάδιο, τουλάχιστον στην θάλασσα. Όμως, σίγουρα βοηθά η αλληλοεπίδραση με άλλα άτομα και γι' αυτό μας βλέπεις συχνά πυκνά να το αναφέρουμε. Και προσωπικά χάρηκα αφάνταστα όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν αρκετά άτομα που κάνουν catch and release στην θάλασσα.
Τώρα, κακά τα ψέματα, το να κρατήσεις κάποια ψάρια για προσωπική κατανάλωση με την οικογένεια σου ή την παρέα σου δεν είναι έγκλημα - και εγώ φέτος έχω κρατήσει δυό λουτσιοπέρκες οι οποίες με κάρυ ήταν μούρλια! και την νεαρή βιόλα που έπιασα προψές στην Λάρνακα την επέστρεψα πίσω όμως, και κάποια άλλα θαλασσινά ψάρια. Ειδικά όσον αφορά τα νεαρά ψάρια είναι υπέρτατης σημασίας να γίνεται catch and release ώστε να έχουν κάποιο μέλλον. Ο φίλος μας ο Γρηγόρης μπορεί να κράτησε το λαβρακούι του του Σαββάτου, όμως - ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ - στα φράγματα έχει πιάσει λαβράκια αναλογικά μεγαλύτερα απ' αυτό και τα έχει αφήσει ελεύθερα

- το ξέρω γιατί ήμουν παρών! Ο φίλος sifou-nas στον Καλοπαναγιώτη έπιασε μια ωραιότατη brown πέστροφα (~600γρ) στην εποχή της αναπαραγωγής, και αφού ξόδεψε μισή ώρα να βεβαιωθεί ότι ήταν στα σύγκαλα της, την απελευθέρωσε - εγώ που πρώτη φορά τον γνώριζα εκείνη την μέρα δεν μπορούσα να το πιστέψω

Εκείνη την μέρα ο φίλος ο sifou-nas με έστειλε στους επτά ουρανούς και τον ευχαριστώ

Και εξ' όσον γνωρίζω, όλα τα παιδιά που γράφουν συστηματικά στα γλυκά νερά είναι θιασώτες του catch and release (ο predatwr, o mariosk, o c&r = catch and release, o bassman, o Eυάνθης, ο Greg κλπ).
Στη θάλασσα σίγουρα τα πράγματα είναι πιο διαφορετικά - θα κρατήσεις κάπου κάπου και τον μεζέ σου, και επαναλαμβάνω, μακάρι ο κόσμος να μάθει να απελευθερώνει τα νεαρά - μη νόμιμα - ψάρια και σιγά σιγά θα έρθει και η νοοτροπία του πιο εκτεταμένου catch and release. Πάντως βαδίζουμε στον σωστό δρόμο και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό - αν πριν δυό χρόνια κάποιος μου έλεγε ότι θα ήμουν χαρούμενος για την εθελοντική εφαρμογή στην Κύπρο του catch and release θα τον έβγαζα τρελλό....