psarakas wrote:Sorkomanis wrote:τελικα πως είρταν οι τουρνες?
Φίλε δεν ξέρω πως ήρταν αλλά ήρταν . Εμένα δεν με απασχολούν οι τούρνες με απασχολεί μόνο το μεγαλόστομο λαυράκι. Όπως δεν με απασχολεί το ζάντερ ο κυπρίνος η κοκκινόφτερα κλπ. Σέβομαι όμως όσους τους απασχολούν άλλα ψάρια και είναι άρρωστοι σαν εμένα!
Συμφωνώ και επαυξάνω για το πιο πάνω Λάζαρε. Αλλά μόνο όσον αφορά τα είδη που για πάνω από 20 χρόνια αποτελούν την ισορροπημένη ιχθυοπανίδα του νησιού μας και θεωρούνται πια γηγενή.
Σέβομαι και θαυμάζω πραγματικά τα παιδιά του Fish Float που έχουν εξελίξει τόσο πολύ το ψάρεμα της κοκκινοφτέρας, της βλίκας, και συναφών ειδών (για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια μουέχει ξανακεντριστεί το ενδιαφέρον για το ψάρεμα αυτό) . Σέβομαι και αντιλαμβάνομαι το πάθος αυτών που κάθονται με τις ώρες και αναμένουν το μαγικό τσίμπημα του κυπρίνου. Σέβομαι και νιώθω αυτούς που η ανατολή του ήλιου τους βρίσκει στις όχθες των ορεινών φρακτών για το μαγικό ψάρεμα της πέστροφας. Και φυσικά σέβομαι και θαυμάζω αυτούς που πιάνουν τιλάπιες με το fly. Σέβομαι φυσικά και αυτούς που ψαρεύουν γατόψαρα, πέρκες και λουτσιοπέρκες, με spinning ή με άλλες (νόμιμες) μεθόδους. Και φυσικά σέβομαι και ταυτίζομαι απόλυτα με τις αδελφές ψυχές στο ψάρεμα του μεγαλόστομου.
Δεν μπορώ όμως να σεβαστώ με τον ίδιο τρόπο το ψάρεμα ενός ψαριού το οποίο ήρθε στο νησί τελείως παράνομα και το οποίο είδος θα επηρεάσει αρνητικά τόσο το ψάρεμα που απολαμβάνω εγώ, όσο (κυρίως) το ψάρεμα το οποίο απολαμβάνουν εκατοντάδες αγνοί φίλοι του ψαρέματος στα γλυκά νερά. Σέβομαι πραγματικά αυτούς που τους αρέσει και απολαμβάνουν το ψάρεμα της τούρνας, αλλά όταν την ψαρεύουν εκεί που είναι η φυσική της περιοχή εξάπλωσης ή εκεί όπου εισήχθηκε κατόπιν προσεκτικής μελέτης και έρευνας. Και λυπάμαι πραγματικά που βλέπω μια ανεξήγητη προσπάθεια «προώθησης» του καταστροφικού αυτού είδους από τις σελίδες του περιοδικού αλλά και αυτού του φόρουμ. Λυπάμαι αν μιλώ λίγο έντονα γι’αυτό το πολυσυζητημένο θέμα, αλλά ως αγνός Κύπριος ερασιτέχνης ψαράς που γαλουχείται στο χόμπυ αυτό από το 1980 και έζησε βήμα με βήμα την ανάπτυξη του αλλά και τα προβλήματα του, όπως και τους αγώνες που δόθηκαν (και δίνονται) για την επιβίωση του, για πρώτη φορά εκφράζομαι τόσο έντονα και λέω δημόσια ότι θεωρώ την εμφάνιση της τούρνας ως την πιο αρνητική εξέλιξη που συνέβηκε ποτέ στο ψάρεμα του γλυκού νερού στην Κύπρο.
Δεν σκοπεύω να επανέλθω στο ζήτημα αυτό, αλλά είπα τα πιο πάνω επειδή κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους. Είμαι σε προσωπικό επίπεδο στην διάθεση οποιουδήποτε θέλει να γνωρίζει γιατί έχω αυτες τις αρνητικές απόψεις και να τις επεξηγήσω.