Ισχύει και στην Κύπρο Χαραλάμπη...EVANTHIS LOIZOU wrote:Φιλε!
Θα αφησω τον Ρολανδο να σου εξηγησει το φαινομενο που ισως εχει ακουσει ως "ΘΕΡΜΟΚΛΙΝΕΣ"
Εκεινο που θελω εγω να επισημανω ειναι οτι αυτοι οι "καθυστερημενοι" οι Αμερικανοι στην ΑΙΟΒΑ ......In many recreation lakes this depth will be posted near access points. Or if you desire, a temperature profile at the deepest point will give the definite answer of where to fish.Για φαντασου! Να πηγαινεις στον Κουρρη και να εχει ταπελλες να σου λεν ΠΟΥ να ψαρεψεις![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Φέτος θα υπάρχει stratification στον Κούρη, Ασπρόκρεμμο, Ευρέτου, Κανναβιού 100% και πιθανόν και σε κάποια πιο μικρά φράγματα που έχουν όμως μεγάλο βάθος. Βασικά υπάρχουν τρεις "ζώνες" νερού, οι οποίες σχηματίζονται μόλις υπάρχουν συστηματικά ψηλές θερμοκρασίες. Το "υπολίμνιον" είναι η κατώτερη από τις τρεις, έχει σταθερά χαμηλή (σχετικά) θερμοκρασία, στην Κύπρο γύρω στους 12 με 18 βαθμούς, αλλά πολύ μικρές συγκεντρώσεις οξυγόνου, οι οποίες ολοένα μειώνονται κατά την δειάρκια του καολκαιριού. Λόγω αποσύνθεσης τόσο ζωικών όσο και φυτικών οργανισμών εκεί από βακτήρια, απελευθερώνονται καιδιάφορες χημικές ουσίες όπως μεθάνιο, αμμωνία, διοξείδιο αζώτου, διοξείδιο του άνθρακα, και γενικά κάνουν τα βαθύτερα μέρη της λίμνης μη κατοικίσιμα από ανώτερους οργανισμούς (πέραν βακτηρίων κλπ). Με τον Κούρη τωρά στα 60 με 70 μέτρα βάθος, το υπολίμνιον στην περιοχή του πάγκου εκτείνεται πιθανότατα από τα 15 με 20 μέτρα βάθος και κάτω.
Το επιλίμνιον είναι το νερό της επιφάνειας του οποίου η θερμοκρασία αυξομειώνεται κατά την δειάρκια του 24ωρου και το πάχος της ζώνης σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την καθαρότητα του νερού. Συνήθως στην Κύπρο έχει πάχος περί τα 3 με 6 μέτρα.
Η ενδιάμεση ζώνη είναι η θερμοκλίνη, και είναι μια ζώνη πολύσια σε οξυγόνο και φτωχή σε φως, με πιο χαμηλές θερμοκρασίες από το επιλίμνιον. Σε μεγάλο βαθμό τα ψάρια ξοδεύουν τον περισσότερο τους χρόνο εντός της θερμοκλίνης, και μπαίνουν στο επιλίμνιο είτε για να τραφούν, είτε για να γλυτώσουν από κυνηγούς.
Ο τρόπος να εντοπίσεις που χωρίζουν οι ζώνες είναι οι αλλαγές θερμοκρασίας. Το επιλίμνιον θα έχει στην επιφάνεια 34 βαθμούς και στο κάτω μέρος του 31. Ξαφνικά από τους 31αρχίζει έντονη πτώση της θερμοκρασίας νερού που πάει στους 18. Το κομμάτι από 34 ως 31 ειναι το επιλίμνιον, η ζώνη όπου η θερμοκρασία πέφτει από 31 ως 18 είναι η θερμοκλίνη, και η περιοχή όπου η θερμοκρασία μένει σταθερή ή μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς είναι το επιλίμνιο.
Με λίγα λόγια, αν πάς για γατόψαρα έτσι εποχή στον Κούρη στην περιοχή του πάγκου, με το να ρίξεις μακριά και βαθιά είναι εγγυημένο ότι δεν θα πιάσεις τίποτα, γιατί πιθανότατα θα ψαρεύεις στο αλιευτικά "νεκρό" υπολίμνιο!
Δυστυχώς είναι εξαιρετικά δύσκολο από την όχθη να ξέρουμε που γίνεται ο διαχωρισμός. Αυτάόμως τα στοιχεία κατάγράφονται από το ΤΑ στις δειγματοληψίες νερού που κάνουν, και ίσως μπορείς να τα βρεις από εκεί...