SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ - Δείτε όλα τα άρθρα


Επιτέλους φώς στο τούνελ  • Επιτέλους φώς στο τούνελ
  • Επιτέλους φώς στο τούνελ
  • Επιτέλους φώς στο τούνελ
  • Επιτέλους φώς στο τούνελ

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Επιτέλους φώς στο τούνελ

 

Πρόταση Νόμου  του Βουλευτή Γεώργιου Τάσου  για ρύθμιση της Νομοθεσίας και σωστής διαχείρισης των φραγμάτων και της ερασιτεχνικής Αλιείας σε γλυκά νερά

 

Κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη 13/03/2014 πρόταση, από τον βουλευτή της επαρχίας Λάρνακας  κ. Γεώργιο Τάσου στην επιτροπή Γεωργίας της βουλής, για την δημιουργία Νόμου, όπου θα ρυθμίζεται η Αλιεία στα φράγματα και στα εσωτερικά ύδατα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται  σωστή και ορθολογιστική διαχείριση των φραγμάτων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η πρόταση αυτή πραγματικά φαντάζει ως φώς στην άκρη του τούνελ, αφού πέραν από την ευεργετική της συνεισφορά στον χώρο της ερασιτεχνικής αλιείας στα γλυκά νερά, θα συντείνει στην άμεση ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων στα φράγματα, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικά στην ενίσχυση της οικονομίας  και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί μας.

 

Η εικόνα σήμερα

Σήμερα τα φράγματα είναι εγκαταλελειμμένα και τυγχάνουν μηδαμινής έως ελάχιστης διαχείρισης από τους αρμόδιους φορείς. Πέραν τούτου, η διαχείριση από τα διάφορα αρμόδια τμήματα (Τμήμα Αναπτύξεως υδάτων, Τμήμα Αλιείας, Δασονομείο , κοινότητες), δεν είναι συντονισμένη,  με αποτέλεσμα ότι κτίζει ο ένας να το γκρεμίζει ο άλλος. Το Τμήμα Αλιείας, για παράδειγμα, απελευθερώνει κάποια ψάρια εκτροφής σε ένα φράγμα για εμπλουτισμό και την ίδια στιγμή το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αδειάζει το φράγμα για προγραμματισμένες εργασίες.  Επιπρόσθετα, η ελλιπής αστυνόμευση, η απουσία ελέγχου, αλλά και ασφαλούς πρόσβασης σε νομοταγείς πολίτες ή επισκέπτες, έχει ανοίξει τον δρόμο σε παράνομους αλιείς, κυρίως αλλοδαπούς, όπου με την χρήση απαγορευμένων μέσων αποδεκατίζουν τα ψάρια και μολύνουν τις όχθες των φραγμάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, το άναμμα φωτιάς  απειλεί  με καταστροφή ολόκληρης την περιοχής. Στο πρόσφατο παρελθόν, γίναμε μάρτυρες πυρκαγιών στα φράγματα Γερμασόγειας και Ασπρόκρεμμου, όπου πιθανόν οι πυρκαγιές να ξεκίνησαν από παράνομους νυχτερινούς ψαράδες. Οι όχθες των φραγμάτων έχουν μετατραπεί  σε σκουπιδότοπους, ενώ  ο καθένας μπορεί να απορρίψει στα φράγματα ότι θέλει.  Από άχρηστα αντικείμενα μέχρι ζώα.  Κατά καιρούς  ακούστηκε ότι, κάποιοι εγκατέλειψαν κροκόδειλους, ότι κάποιοι άλλοι ελευθέρωσαν ξενικά αρπακτικά ψάρια, χελώνες, πάπιες και διάφορα άλλα ζώα.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ντόπιοι και ξένοι νόμιμοι ερασιτέχνες ψαράδες να αποθαρρύνονται να ψαρεύουν και να επισκέπτονται τα φράγματα,  ενώ αντίθετα αυξάνεται η παρουσία των παράνομων.

Τι γίνεται στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό κάθε λίμνη, κάθε κανάλι νερού και κάθε φράγμα μετατρέπεται σε ένα παραδεισένιο τοπίο,  το οποίο με σωστή διαχείριση συνεισφέρει σε πολλούς τομείς της οικονομίας,  αλλά και της κοινωνίας. Δεν είναι ανάγκη να πάμε στις Ευρωπαϊκές χώρες για να φέρουμε παραδείγματα . Ακόμη και στην, κατά τα άλλα, τριτοκοσμική για πολλούς Αίγυπτο, υπάρχει η ξακουστή Λίμνη του Ασουάν, όπου χιλιάδες τουρίστες την επισκέπτονται για να ψαρέψουν.  Οι Αιγύπτιοι,  βλέπετε, αντιλήφθηκαν το όφελος από την σωστή διαχείριση της Λίμνης και αποκομίζουν εκατομμύρια ευρώ από αυτήν, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν και ένα πανέμορφο περιβάλλον.

Στην Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία , οι ερασιτέχνες ψαράδες πληρώνουν και  για να απολαμβάνουν  το χόμπι τους και αναγκάζονται να ψαρεύουν σε βροχερό και κρύο καιρό, ενώ  στην Κύπρο με ηλιοφάνεια 300 μέρες το χρόνο και με τα ψάρια να αναπτύσσονται ραγδαία,  λόγω  των κλιματολογικών συνθηκών  και με άρτιες τουριστικές υπηρεσίες, αδυνατούμε να συντονιστούμε και να διαχειριστούμε σωστά τα φράγματα για να προσελκύσουμε χιλιάδες εξειδικευμένους τουρίστες.

 

Στην επιτροπή της βουλής

Η πρόταση του βουλευτή βρήκε σύμφωνους σχεδόν όλους όσους καλέστηκαν στην επιτροπή Γεωργίας της βουλής για να συμμετέχουν στην συζήτηση. Τα μόνα τμήματα που δεν εξέφρασαν άποψη ήταν το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τα οποία ζήτησαν παράταση χρόνου για να μελετήσουν λεπτομερώς την πρόταση. Την υποστήριξή τους για την πρόταση εξέφρασαν έντονα   ο Κ.Ο.Τ , η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Αλιείας και οι σύνδεσμοι αλιείας    γλυκών νερών. Έτσι, λοιπόν, ο πρόεδρος της επιτροπής έδωσε παράταση ένα μήνα για να επανέλθουν όλα τα μέλη με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις.

 

Ευελπιστούμε, όπως, σύντομα ολοκληρωθούν οι  απαιτούμενες διεργασίες και η  πρόταση να ψηφιστεί σε νόμο.  Έτσι, θα  πάρει σάρκα και οστά ένα όνειρο πολλών από εμάς και όπως σε όλη την Ευρώπη, να απολαμβάνουμε σαν κοινωνία το φυσικό μας περιβάλλον  και εμείς, ιδιαίτερα σαν ερασιτέχνες ψαράδες,  να ασχολούμαστε  με ασφάλεια με το ψάρεμα, σε εσωτερικά ύδατα και να επέλθει και η ανάλογη ανάπτυξη στον τόπο μας.  
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor