SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ - Δείτε όλα τα άρθρα


Ψάρεμα Μυλοκοπιού Του Μάριου Κορδάτου  • Ψάρεμα Μυλοκοπιού  Του Μάριου Κορδάτου
  • Ψάρεμα Μυλοκοπιού  Του Μάριου Κορδάτου
  • Ψάρεμα Μυλοκοπιού  Του Μάριου Κορδάτου

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Ψάρεμα Μυλοκοπιού

Του Μάριου Κορδάτου

 

Μυλοκόπι. Ένα ψάρι δύσκολο να το εντοπίσεις, αλλά εύκολο να το συλλάβεις, αφού όταν μπει στο θαλάμι του είναι ιδιαίτερα ήρεμο και δεκτικό στον ψαροκυνηγό. Πρέπει όμως όταν το βρούμε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και να κάνουμε σωστή διαχείριση του θαλαμιού αν θέλουμε και στο μέλλον να πάρουμε ξανά ψάρια από εκεί.

Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ένα είδος ψαριού πρέπει πρώτα να μάθουμε λίγα πράγματα για τις διατροφικές του συνήθειες, το είδος βυθού που αρέσκεται να ζει, καθώς και τις ώρες που μετακινείται και τρέφεται. Το μυλοκόπι, συγγενικό είδος με τον σηκιό και τον κρανιό, έχει σταχτί ράχη και ασημί κοιλιά, με χαρακτηριστικό τις γαλάζιες με χρυσαφί κυματιστές γραμμές στα πλευρά και τα άσπρα και μαύρα στίγματα, που το κάνουν ένα ιδιαίτερα όμορφο ψάρι. Το σώμα του είναι φαρδύ και από την ράχη μέχρι το στόμα καμπυλωτό. Έχει ένα γενάκι στο κάτω μέρος της γνάθου με το οποίο ανακατεύει την άμμο όταν αναζητάει τροφή. Είναι νυκτόβιο κυρίως ψάρι που ζει κοπαδιαστά σε βυθούς με άμμο, λάσπη και φυκιές, αλλά και πέτρες που του παρέχουν καταφύγιο. Η διατροφή του βασίζεται κυρίως σε σκουλήκια, καβουράκια και άλλα καρκινοειδή, αλλά και σε μύδια και λοιπά όστρακα. Υπάρχουν αναφορές για εντοπισμό μικρόψαρων στο στομάχι μεγάλων ατόμων του είδους, κάτι που αντιτίθεται στην άποψη του ειρηνικού, νωχελικού ψαριού που είχαμε την εντύπωση πως είναι τα μυλοκόπια. Οι περισσότερες συναντήσεις που είχα με αυτά τα ψάρια ήταν από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο σε ρηχά και μεσαία κυρίως βάθη.

Η δυσκολία στον εντοπισμό τους έγκειται στο γεγονός ότι είναι ψάρια που μετακινούνται και τρέφονται κυρίως τη νύχτα, κάτι που σημαίνει ότι ο ψαροκυνηγός πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο σε περιοχές με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω, κυρίως με την τεχνική του ψακτηριού, αλλά και του αγκουάτο, μέσω του οποίου τα ψάρια θα εντοπιστούν να κινούνται νωχελικά στο προθαλάμι. Εάν τα ψάρια κινούνται έξω από το θαλάμι, πρέπει να τα αναγκάσουμε να μπουν ήρεμα μέσα σε αυτό, χωρίς να τα τρομάξουμε και να θολώσουν την τρύπα. Συνήθως ένα αργό, ήρεμο πλανάρισμα είναι αρκετό για να οδηγήσει τα ψάρια μέσα. Εάν θα γίνει βολή κατά το πλανάρισμα, αυτή πρέπει να είναι στο ψάρι που είναι πιο μακριά από το θαλάμι, και να είναι όσο το δυνατό πιο καίρια, για να μην τρομάξουμε τα υπόλοιπα. Εάν τα ψάρια είναι ήδη στο θαλάμι, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Το μυλοκόπι δεν αντιδρά βίαια, τις περισσότερες φορές τα ψάρια πλευρίζουν και μένουν ακίνητα, εφόσον φυσικά ο ψαροκυνηγός κάνει ήρεμες και αργές κινήσεις. Το όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψακτήρι πρέπει να είναι κοντό, ανάλογα φυσικά και με την διαμόρφωση του θαλαμιού. Λόγω του ότι οι βολές συνήθως γίνονται από πολύ κοντινή απόσταση, η υπερβολική δύναμη λειτούργει αρνητικά, αφού εάν η βέργα σφηνωθεί στη λάσπη, το ψάρι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σαν μοχλό και να σκιστεί, ή όταν τραβήξουμε την βέργα το φτεράκι μπορεί να μην ανοίξει λόγω της λάσπης με αποτέλεσμα να φύγει το ψάρι από επάνω. Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, γιατί ένα τραυματισμένο ψάρι θα προκαλέσει πανικό στα υπόλοιπα και θα θολώσει η τρύπα. Οι βουτιές στο θαλάμι όπου κατέφυγαν τα ψάρια πρέπει να έχουν αρκετή ώρα μεταξύ τους, ούτως ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στη θολούρα να αραιώσει και στα ψάρια να ηρεμήσουν όσο γίνεται ώστε να μας δώσουν μια καλή βολή. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρόνο με βουτιές γύρω από το θαλάμι, ψάχνοντας για άλλα ανοίγματα όπου τα ψάρια πιθανόν να φαίνονται ή ακόμα και να ξεμυτίζουν, καθώς και σε διπλανές πέτρες που μπορεί να κρύβουν περισσότερα ψάρια. Οι βολές μας θα πρέπει να είναι μετρημένες και να περιέχουν όσο το δυνατό λιγότερο ρίσκο, αφού εάν αφήσουμε ένα ψάρι τραυματισμένο στο θαλάμι, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χαλάσει το μέρος και να μην ξαναβάλει ψάρια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μυλοκόπια μπορεί να εντοπισθούν να κολυμπούν μόνα τους. Αυτά τα ψάρια συνήθως είναι οι σκοποί ή οι αγγελιαφόροι του υπόλοιπου κοπαδιού. Σε τέτοιες συναντήσεις, πρέπει να τα ακολουθήσουμε διακριτικά μέχρι να μας οδηγήσουν στο θαλάμι τους. Αν πρόκειται για μεγάλο ψάρι, τότε ίσως είναι καλύτερα να το πάρουμε για να μην χάσουμε και τα αυγά και το καλάθι. Ένα αργό πλανάρισμα συνήθως είναι αρκετό, ειδικά αν το ψάρι πλευρίσει δίπλα σε κάποια φυκιά ή πέτρα.

Το μυλοκόπι θεωρείται ένα από τα πιο εκλεκτά ψάρια των θαλασσών μας λόγω της εξαιρετικής του γεύσης, αλλά κυρίως λόγο της σπανιότητας με την οποία συναντάται. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ζει σε περιοχές που δε χαρακτηρίζονται ως ψαροντουφεκάδικες. Οι ψαροκυνηγοί αρέσκονται να ψαρεύουν συνήθως σε βυθούς που αποτελούνται κυρίως από πέτρα, με προσανατολισμό σαφώς σε πιο “ παραδοσιακά “ ψάρια του ψαροτουφεκά. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που οι συναντήσεις με μυλοκόπια είναι πιο λίγες. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που ψαρεύουν μυλοκόπια συστηματικά, αφού βρήκαν μέρη που κρατούν ψάρια και ξέρουν πότε να τα επισκεφτούν. Κάτι παρόμοιο ίσχυε και με την σφυρίδα, που και αυτή αρέσκεται σε λασπώδη βυθούς, όχι και τόσο ελκυστικούς για τον ψαροκυνηγό. Οι συναντήσεις με σφυρίδες δεν ήταν τόσο συχνές, και θεωρούνταν μάλλον τυχαίες. Από τον καιρό όμως που οι ψαροκυνηγοί συνειδητοποίησαν ότι οι βυθοί με λάσπη και λασπόπετρες αξίζουν να αφιερώσει κάποιος χρόνο, αυξήθηκαν και οι συναντήσεις με σφυρίδες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το μυλοκόπι. Και αν οι σφυρίδες θεωρούνται δύσκολο θήραμα, κυρίως γιατί έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά και απίστευτα εκρηκτική αντίδραση, το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για το μυλοκόπι, που είναι πολύ πιο ήρεμο και το βρίσκεις σε πιο προσιτά βάθη. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτό το ψάρι μπορεί να αποτελέσει στόχο και για κάποιο που τώρα ξεκινά το ψαροτούφεκο, χωρίς σκάφος αλλά με όρεξη για κολύμπι και εξερεύνηση. Ίσως οι τόποι που αρέσκεται να ζει το μυλοκόπι να μην είναι οι πιο όμορφοι, ούτε οι πιο εντυπωσιακοί, αλλά κατά την γνώμη μου αξίζει κάποιος να ασχοληθεί, αφού κρύβουν εκπλήξεις που στο τέλος της ημέρας θα αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση που θα κάνουμε σε ένα θαλάμι με μυλοκόπια πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό μας. Συνήθως εκεί που τα βρήκαμε, θα τα ξαναβρούμε, νοουμένου ότι δεν ξεκληρίσαμε το κοπάδι και δεν αφήσαμε τραυματισμένα ψάρια μέσα στο θαλάμι. Εάν είμαστε σωστοί, τότε το πιο πιθανό όταν ξαναπάμε την ίδια εποχή και με παρόμοιες συνθήκες στο κομμάτι, τα ψάρια θα είναι εκεί. Νοοτροπίες του τύπου “τώρα που τα βρήκα θα πάρω όσα μπορώ“, πρέπει να εκλείψουν αν θέλουμε να ψαρεύουμε εμείς και οι επόμενες γενιές για πολλά χρόνια ακόμη.
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor