SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ - Δείτε όλα τα άρθρα


Καιρός για Άσπρα…..  • Καιρός για Άσπρα…..
  • Καιρός για Άσπρα…..
  • Καιρός για Άσπρα…..

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Καιρός για Άσπρα…..

 

Του Νικόλα Χαρρίς

 

 

 

Σ’αυτό το άρθρο, μιας και η ενασχόληση μου στα τελευταία τεύχη του περιοδικού μας έχει στραφεί όχι τόσο στις όμορφες ιστορίες σύλληψης ψαριών, αλλά στον τρόπο με τον οποίο θα τα φτάσουμε στη βέργα μας, θα ασχοληθώ με τρία από τα δύσκολα, είτε στην εξεύρεση είτε στη σύλληψη, είδη σπαρίδων. Το σαργό φαραώ, τη τσιπούρα και το σαργό. 

 

 

ΦΑΡΑΩ

 

Ήθελα να ξεκινήσω μ΄αυτό το υπέροχο ψάρι! Τα πάντα καταδεικνύουν την ευγενική του φύση. Ψάρι αγέρωχο με χρώματα απίστευτα, ασημένιο με κάθετες μαύρες χοντρές ρίγες σκουρόχρωμο κεφάλι χείλη σαν της Πάμελα και ένα ελαφρύ μωβ στα φτεράκια του. Με σώμα που μοιάζει μεταξύ σαργού και χιόνας (χαρατζίας) η εκτίναξη του αν τρομάξει είναι εκρηκτική! Σε σχέση με τα άλλα σπαρείδη φτάνει σε τεράστια μεγέθη που ξεπερνούν και τα τρία κιλά κάνοντάς μας ένα μισόκιλο ψάρι να το σκεφτούμε καλά πριν το κτυπήσουμε αφού καλά είναι να το αφήσουμε να μεγαλώσει.

                  

Στη βέργα

 

Το θέμα εδώ δεν είναι η σύλληψη αλλά η εξεύρεση τέτοιου ψαριού στα κυπριακά νερά. Είναι εξαιρετικά σπάνια μια τέτοια συνάντηση και μόνο στην τύχη θα συμβεί. Αν έχεις τύχη διάβαινε και Φαραώ περπάτα που λέει και η παροιμία παραλλαγμένη! Αν τελικά τον βρούμε ανάλογα με την διάθεση του ψαριού θα πράξουμε, είναι ήσυχο το ψάρι μπορούμε να το πάρουμε με ένα αθόρυβο πλανάρισμα. Συνήθως όμως με το που θα μας αντιληφθεί θα κρυφτεί στην πρώτη πέτρα που θα βρει. Προσοχή όμως γιατί δεν θα παραμείνει εκεί για πολύ! Πρέπει να βιαστούμε και να κτυπήσουμε το ψάρι προτού φύγει για τα βαθιά. Στο καρτέρι από ότι ακούω και από φίλους έρχεται πολύ δύσκολα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τον πάρεις μ’άυτό τον τρόπο αν και είναι κάτι για το οποίο δεν έχω προσωπική εμπειρία.

 

ΤΣΙΠΟΥΡΑ

 

  Η τσιπούρα μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 70 cm ενώ το μεγαλύτερο δημοσιευμένο βάρος για ψάρι του είδους είναι τα 17,2 kg! Το ψάρι έχει μέγιστη ηλικία τα 11 χρόνια σε συνθήκες κράτησης. Τι να πει κανείς για αυτό το ψάρι;; Σκεφτείτε τα μεγέθη αυτά και ονειρευτείτε να την καμακώσετε!! Μάλλον μετά θα πρέπει να ξυπνήσουμε και να επανέλθουμε στη δική μας πραγματικότητα όπου τσιπούρες θα βρούμε είτε ξαμολημένες απο κάποια μονάδα εκτροφής είτε επειδή δεν παίξαμε λόττο την προηγούμενη και η τύχη είπε να μας χαμογελάσει δίνοντας μας αυτό το πανέμορφο ψάρι βραχωμένο κάτω απο μια εύκολη πλάκα!
       Αυτή η μεγάλη μαύρη κηλίδα στο τέλος του βραγχιακού επικαλύμματος σε ένα ασημένιο φόντο, είναι το σήμα κατατεθέν της τσιπούρας. Το έντονο κυρτό προφίλ, δίνει στο ψάρι μια όμορφη αγριάδα και έναν αέρα κυριαρχίας. Οι κάθετοι ασημόγκριζοι χρωματισμοί που αποκτά το ψάρι όταν είναι λίγο νευρικό, όταν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής ή όταν κυνηγά για να συλλάβει την τροφή του, ολοκληρώνει την εικόνα του ψαριού. Είναι ερμαφρόδιτο είδος, δηλαδή γεννιέται πρώτα ως αρσενικό και μετά το πέρας περίπου 3 χρόνων κάνει αναστροφή φύλου και γίνεται θηλυκό.Τόπος/τρόπος διαβίωσης

   

                 Η τσιπούρα σχηματίζει κοπάδια πολυμελή ή ολιγομελή, ενώ κάποιες φορές, μεγάλα θηλυκά άτομα μπορεί να βρεθούν να κυνηγούν μόνα τους για μια περίοδο. Τα βάθη που κινούνται συνήθως είναι μέχρι τα 40 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο βάθος που έχει εντοπιστεί ψάρι είναι τα 150 μέτρα. Παρ’ όλα αυτά ψάρια 2 - 3 κιλά, είναι πιθανόν να τα βρούμε σε αρκετά ρηχά νερά, λιγότερο από 10 μέτρα. Έχω διαβάσει ότι το ψάρι αυτό είναι Ευρύαλο και ευρύθερμο, αντέχει δηλαδή σε μεγάλες μεταβολές αλατότητας και θερμοκρασίας του νερού, εγώ όμως τείνω να διαφωνήσω αφού αδιάψευστο παράδειγμα αυτού είναι η Κύπρος. Από τότε που η ροή των ποταμών προς την θάλασσα διεκόπη για την περισυλλογή νερού στα φράγματα εξαφανίστηκαν και οι τσιπούρες και τα λαβράκια. Άρα πιο συγκεκριμένα, την τσιπούρα μπορούμε να τη βρούμε όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και κοντά σε εκβολές ποταμών, μέσα σε λιμνοθάλασσες και μέσα σε ποτάμια σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα αλλά όχι σε μέρη όπου η αλατότητα των νερών είναι μεγάλη όπως συμβαίνει στην δική μας περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται συνήθως σε επίπεδους βυθούς με τραγάνα, λάσπη ή φύκια καθώς και σε λιβάδια ποσειδωνίας.

 

Στη βέργα

 

           Προτιμά αυτούς τους βιοτόπους, γιατί εκεί βρίσκει πιο εύκολα την τροφή της η οποία αποτελείται από όστρακα κυρίως, όπως μύδια, στρείδια και κυδώνια, και πιο σπάνια από θαλάσσια φυτά και φύκι. Θα τη βρούμε επίσης να κινείται και σε βυθούς, με πέτρες και πλάκες (όπου μπορεί και να βραχώσει), που συνορεύουν με τα προαναφερθέντα περιβάλλοντα. Εδώ είναι η πιο εύκολη σύλληψη θα τη δούμε έξω από το θαλάμι ή θα τη βρούμε μετά από ψαχτήρι. Σίγουρα την πέτρα που την βρήκαμε από κάτω πρέπει να την σημαδέψουμε γιατί είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά να βρούμε ψάρια εκεί βραχωμένα πάλι! Στο καρτέρι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα γιατί αυτά τα ψάρια είναι πιο καχύποπτα και από τις συναγρίδες. Θα σε σκάσουν για να έρθουν στο καρτέρι και πάλι μπορεί να μην σου καηλίσουν!!

 

 

 

 

ΣΑΡΓΟΣ

 

 Το αφησα τελευταίο αυτό το ψάρι και νομίζω πως  δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ίσως το ψάρι που σε μικρά μεγέθη όλοι σκοτώσαμε στα πρώτα μας βήματα ως ψαροκυνηγοί. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 45 cm, ενώ το βάρος του μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 2 κιλά αν και στον πολύπαθο τόπο μας θα λέγαμε ότι σαργοί πάνω από κιλό είναι πλέον μετρημένοι.  Πλευρικά έχει 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν είναι πάντα όλες εύκολα ορατές. Ραχιαία το ψάρι έχει σκούρο γκρι χρώμα και κοιλιακά ανοιχτό ασημί προς άσπρο. Μια (χαρακτηριστική) μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς καθώς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς ολοκληρώνουν την εικόνα του ψαριού και το στρόγγυλο πρόσωπο του τον κάνει να ξεχωρίζει από τη ξαδέλφη του τη χιόνα!!
           Ο σαργός είναι  ερμαφρόδιτο είδος. Όταν φτάσει σε ηλικία 5 χρόνων, ενεργοποιούνται οι ορμόνες αλλαγής φύλου και αναστέλλεται σιγά σιγά η δημιουργία σπέρματος ενώ αρχίζουν να ωριμάζουν τα ωάριά του. Το ψάρι αλλάζει φύλο και γίνεται πλέον θηλυκό. Το χειμώνα που ησυχάζουν οι ακτές (και εδω είναι που μας ενδιαφέρει), το ψάρι γιαλώνει και παραμένει ρηχά γεμάτος αυγά  περιμένοντας την περίοδο της αναπαραγωγής του που είναι την Άνοιξη με πιο έντονη αναπαραγωγική συμπεριφορά τον Απρίλιο και το Μάιο.

Τόπος/τρόπος διαβίωσης:

 

       Κινείται από μηδενικά βάθη μέχρι και τα 50 m και θα τον βρούμε σε βυθούς με πλάκες, κατρακύλια, μέσα στις τρύπες, σε μεγάλα μονόπετρα καθώς και σε λιβάδια ποσειδωνίας . Το ψάρι είναι βενθοπελαγικό, σχηματίζοντας συνήθως κοπάδια ενώ το συναντάμε ακόμα και σε νερά υφάλμυρα. Το διαιτολόγιό του περιλαμβάνει οστρακόδερμα, γαστερόποδα, αμφίποδα, σκουλήκια από το υπόστρωμα, καθώς και άλγη.

 

 

Στη βέργα

 

Ας αφήσουμε όμως την πολλή φλυαρία και ας επικεντρωθούμε στην σύλληψη του ψαριού αυτού που για να επιτευχτεί πλέον χρειάζεται να περάσουμε από πολλά κύματα  Πιο έντονη παρουσία και δραστηριότητα του θα παρατηρήσουμε την αυγή. Σαν ψάρι είναι πολύ έξυπνο και μαθαίνει να προσαρμόζεται αρκετά εύκολα. Ο σαργός μπορεί να «συγκατοικεί» και με άλλα ψάρια όπως οι σηκιοί ή και με σερρανίδες όπως οι στήρες και οι ροφοί. Άρα αν στην περιοχή που κυνηγάμε αφήσουμε άπαιχτο ένα ροφό αυτός θα προσελκύει στο θαλάμια του σαργούς και έτσι πάντα θα έχουμε ένα σημείο από το όποιο θα μπορούμε να παίρνουμε κάποια ψάρια!!

Τελικά όμως ποια είναι η αποδοτικότερη τεχνική για τη σύλληψη του; Η απάντηση σ’άυτο το ερώτημα βρίσκεται στον τόπο που επιλέξαμε να κυνηγήσουμε, ποια η διαμόρφωση του βυθού και πόσο κυνηγημένα είναι τα ψάρια. Σε τόπους με λιγότερη αλιευτική πίεση πολλές φορές ένα απλό πλανάρισμα προς το ψάρι είναι αρκετό. Αυτή η τεχνική βέβαια θα φέρει καρπούς και σε ψάρια νεόφερτα πελαγίσια που όταν γυαλώσουν είναι λίγο χαζά και κάθονται στη φυκιάδα περιμένοντας την τύχη τους. Αυτό βέβαια συμβαίνει σπάνια και σε συγκεκριμένες εποχές και περιοχές, κυρίως Οκτωβρη , Νοεμβρη.

 

Το καρτέρι είναι η τεχνική που θα εφαρμόσουμε κατά κόρον στη συλλογή σαργών   ιδίως σεβαστού μεγέθους. Σίγουρα η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί από εμπειρότερους κυνηγούς αφού το ψάρι πλέον θα πλησιάσει δύσκολα και μετά από τραβηγμένο καρτέρι. Σε κοπάδια ντόπια που με το που σε βλέπουν κρύβονται σε απόρθητα θαλάμια το συρτό καρτέρι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος σύλληψης. Γνωρίζω δηλαδή από προηγούμενες εξορμήσεις που συχνάζει το κοπάδι βουτάω μακριά από τα θαλάμια τους χωρίς να τα έχω καν δει και πλησιάζω συρόμενος στο ανάγλυφο του βυθού προς τον τόπο. Αν είμαι σωστός και με λίγη τύχη θα πάρω κάποιο ψάρι προτού να εξαφανιστεί στην τρύπα ή θα κτυπήσω κάποιο από αυτά που ξεμύτισε διακριτικά στο προθαλάμι απεσταλμένος των υπολοίπων για να ελέγξει τον εισβολέα!

   Ψακτήρι στις μέρες μας θα εφαρμόσουμε σε γνωστά θαλάμια έχοντας γνώση της εποχής που τα μέρη αυτά κατακλύζονται με σαργά. Αν πετύχουμε το ανέβασμα θα δούμε σκηνές από μια άλλη εποχή. Εννοείται ότι η αυτοσυγκράτηση είναι το παν και δεν πρέπει από κάθε τρύπα να αφαιρούμε περισσότερα από δύο ψάρια. Κατά τα άλλα πάντα χρησιμοποιούμε ψακτήρι για να ανακαλύψουμε νέους πιθανούς καταυλισμούς σαργών αυξάνοντας έτσι της πιθανότητες σύλληψης και τις επιλογές τόπων σε κάθε εξόρμηση  μας.

 Κολυμπητά ή σκαφάτα τώρα τους τελευταίους μήνες του Χειμώνα και τους πρώτους την Άνοιξης το κυνήγι άσπρων ψαριών και κυρίως σπαρίδων είναι απόλαυση. Συγκέντρωση, τακτική και σωστή χρήση της εκάστοτε τεχνικής μας εγγυούνται όμορφες συλλήψεις!!  

 
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor