SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
NEA - Δείτε όλα τα άρθρα


Κανονισμοί για μετατροπή των φραγμάτων σε σημεία ναυτικών αθλημάτων, αγώνων κωπηλασίας και θαλάσσιου σκι  • Κανονισμοί για μετατροπή των φραγμάτων σε σημεία ναυτικών αθλημάτων, αγώνων κωπηλασίας και θαλάσσιου σκι

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

 Κανονισμούς προς έγκριση υπό τον τίτλο «Οι περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων (Χρήση Υδατικών Έργων για Ναυταθλητισμό με Πλωτά Μέσα) Κανονισμοί του 2017 έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή η κυβέρνηση όσον αφορά το κομμάτι των ναυτικών αθλημάτων μέσα στα φράγματα, η πλειοψηφία των οποίων φέτος λόγω των χρυσοφόρων βροχών έχει υπερχειλίσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα θα δίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε ομοσπονδίες να διεξάγουν αγώνες και προπονήσεις μέσα στα φράγματα, αφού πρώτα φυσικά εξασφαλίσουν την ειδική άδεια χρήσης που θα απαιτείται από τον Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στη δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτουν τα φράγματα.

Τέσσερις είναι οι αθλητικές ομοσπονδίες, που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΚΟΑ, και οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα μπορούν να αξιοποιούν τα φράγματα για ναυταθλητισμό:

1.Κυπριακή Ομοσπονδία Κωπηλασίας

2.Κυπριακή Ομοσπονδία Κανό-Καγιάκ

3.Κυπριακή Ομοσποδνία Θαλάσσιου Σκι και Wakeboard

4.Κυπριακή Ομοσπονδία Dragon Boat

Για να μπορέσει να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, οι ομάδες και τα σωματεία που θα εξασφαλίζουν τις άδειες θα χρειάζονται κάποια υποδομή για τη φύλαξη του εξοπλισμού και οτιδήποτε άλλο πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους.

Για το λόγο αυτό, υποχρεούνται με την υποβολή της αίτησης να καταθέτουν μαζί σχέδια και περιγραφή των προσωρινών εγκαταστάσεων που θεωρούνται απαραίτητες για τη διεξαγωγή των ναυταθλημάτων και που επιθυμούν να δημιουργήσουν. 

 Για σκοπούς λήψης απόφασης σχετικά με τις εγκαταστάσεις, θα ζητείται και η γνώμη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αλλά και του Τμήματος Περιβάλλοντος ή και οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας αρχής ή λειτουργού.

Στο νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν περιορισμοί στα είδη αθλημάτων, αλλά και στα μέσα που θα χρησιμοποιούνται μέσα στο νερό, όπως και σε ποιους φράκτες θα γίνονται αθλήματα με μηχανοκίνητα σκάφη που χρησιμοποιούν καύσιμα και σε ποιους θα απαγορεύονται.              

Επισημαίνεται πως, άδεια χρήσης φραγμάτων πόσιμου νερού, θα χορηγείται μόνο για διεξαγωγή των ναυταθλημάτων κωπηλασίας, «κανό-καγιάκ», «ντράγκον μπόουτ», θαλάσσιου σκι και κυματοσανίδας («γουέηκμποαρντ»), με χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα πλωτά μέσα.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται ότι σε ταμιευτήρες πόσιμου νερού θα εισέρχονται μόνο χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα πλωτά μέσα.

Διευκρινίζεται ότι άδεια για χρήση ταμιευτήρων ανακυκλωμένου νερού, δυνατόν να χορηγείται και για διεξαγωγή ναυταθλημάτων με μηχανοκίνητα πλωτά μέσα.

Επισημαίνεται ακόμη πως η οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών.

Σε περίπτωση ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από κάποια ομάδα, ο χρήστης υποχρεούται να καταβάλει όλα τα έξοδα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων θα μπορεί να κατακρατεί το αντίστοιχο ποσό των εξόδων από την τραπεζική εγγύηση που θα καταθέτει ο χρήστης που εξασφάλισε την άδεια.

 Στον χώρο κοντά στους φράκτες θα τοποθετηθούν τουαλέτες, που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν οι ίδιοι οι χρήστες.

 

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο, οφείλουν να εγκαταστήσουν τους αναγκαίους χώρους υγιεινής στον χώρο κοντά στο έργο, με τρόπο ώστε αυτοί να συνάδουν με τις υποδείξεις των αρμοδίων, ώστε να αποκλείεται οποιοσδήποτε κίνδυνος για πρόκληση ρύπανσης.

Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο παράγοντας καιρός, τόσο σε σχέση με τις θερμοκρασίες οι οποίες πρέπει να κυμαίνονται από 0 έως 40 βαθμούς Κελσίου, όσο η ένταση των ανέμων ώστε να είναι σε θέση τα κωπήλατα σκάφη τα εισέρχονται εντός του φράγματος με ασφάλεια.

Σημασία έχει και το βάθος του νερού, το οποίο πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των δύο μέτρων, εκτός από το άθλημα του καλωδιοσυρώμενου σκι («cable ski») για το οποίο ισχύουν άλλα δεδομένα.

Σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών, ο παραβάτης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.400,00 ή και στις δυο αυτές ποινές. Ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με διοικητικό πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, στο παρών νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά για τα μέτρα και τις υποχρεώσεις, ώστε να μην εμποδίζεται η υδροληψία από ελικόπτερα σε περίπτωση πυρκαγιών.

Σημειώνει επίσης ότι πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω οι προϋποθέσεις και οι όροι για κατασκευή εγκαταστάσεων εντός του χώρου των φραγμάτων, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε εκεί ακόμη και εστιατόρια, γεγονός που θα επιβαρύνει οικολογικά την περιοχή.

Πηγή: philenews
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor