SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
NEA - Δείτε όλα τα άρθρα


Δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευμένων Περιοχών με Τεχνητούς Ύφαλους Το όνειρο που άρχισε να υλοποιείται  • Δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευμένων Περιοχών με Τεχνητούς Ύφαλους Το όνειρο που άρχισε να υλοποιείται
  • Δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευμένων Περιοχών με Τεχνητούς Ύφαλους Το όνειρο που άρχισε να υλοποιείται
  • Δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευμένων Περιοχών με Τεχνητούς Ύφαλους Το όνειρο που άρχισε να υλοποιείται

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευμένων Περιοχών με Τεχνητούς Ύφαλους

Το όνειρο που άρχισε να υλοποιείται

Πριν από μερικά χρόνια με το άκουσμα ότι θα δημιουργείτο ένας τεχνητός ύφαλος στην αρχαία Αμαθούντα, όλοι άρχισαν να κάνουν όνειρα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι σημαίνει ένας τεχνητός ύφαλος στη θάλασσα. Καταφύγιο ψαριών, χώρος προσέλκυσης καταδυτικού τουρισμού, εμπλουτισμός της γύρω περιοχής και πολλά άλλα. Τελικά μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια έχουν δημιουργηθεί όχι ένας, αλλά τέσσερα θαλάσσια πάρκα εκ των οποίων τα τρία έγιναν με την πόντιση κάποιων σκαφών. Πολύ γρήγορα τα πάρκα άρχισαν να αποδίδουν αν και δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλες οι εργασίες.

 

Φυσικά για να αποδώσουν τα αναμενόμενα, τα πάρκα πρέπει να προστατευθούν από όλους και έτσι όλοι θα έχουν το ανάλογο όφελος. Ας δούμε όμως τι λέει για τα πάρκα ο υπεύθυνος λειτουργός του τμήματος αλιείας κος Γιώργος Παγιάτας.

Με βάση τη Στρατηγική για τη Δημιουργία Τεχνητών Υφάλων (ΤΥ) και στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, το Τμήμα Αλιείας  και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), έχει προχωρήσει στη θέσπιση (έκδοση διαταγμάτων σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται η αλιεία) τεσσάρων (4) Θαλάσσιων Προστατευμένων Περιοχών (ΘΠΠ), στις οποίες θα τοποθετηθούν τεχνητοί ύφαλοι. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στο Παραλίμνι, στην Αμαθούντα, στο Δασούδι και στη Γεροσκήπου. Ακόμη μια ΘΠΠ με ΤΥ στην Αγία Νάπα αναμένεται να θεσπιστεί σύντομα. Πρωταρχικός σκοπός με τη δημιουργία ΘΠΠ με ΤΥ είναι η ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται και άλλοι στόχοι όπως: ή αναψυχή του κοινού, η προσέλκυση του καταδυτικού τουρισμού, η πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και γενικότερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, για τη δημιουργία ΘΠΠ με ΤΥ έγιναν εκτενείς διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, του Τμήματος Περιβάλλοντος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Αρχής Λιμένων Κύπρου,  της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, του ΚΟΤ, των καταδυτικών κέντρων, των ναυτικών ομίλων, των εταιρειών τουριστικής ανάπτυξης και προβολής περιφερειών, των ιδιοκτητών θαλάσσιων αθλημάτων, των ξενοδοχειακών μονάδων και της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας).      

Στις ΘΠΠ των ΤΥ θα τοποθετηθούν ΤΥ, θα κατασκευαστούν σημεία πρόσδεσης σκαφών, ενώ θα γίνει και περιμετρική σήμανση / οριοθέτηση των περιοχών. Το Τμήμα έχει προβεί σε σειρά ενεργειών και μελετών των περιοχών των ΤΥ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: καταγραφή των βιοκοινοτήτων και βιοποικιλότητας συμπεριλαμβανομένης της ιχθυοπανίδας, βυθομέτρηση,  μελέτη χωροθέτησης  και περιβαλλοντικών επιπτώσεων  από τη δημιουργία των ΤΥ. Επίσης, σε συνεργασία με τον Κλάδο Θαλάσσιων Έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, έχει γίνει σχεδιασμός και τεχνική περιγραφή κατασκευών ΤΥ  και προγραμματισμός για τη δημιουργία των κατασκευών ΤΥ. Άλλες ενέργειες που έχουν γίνει είναι: προετοιμασία, καθαρισμός και πόντιση σκαφών, σχεδιασμός πλωτήρων οριοθέτησης και σημείων πρόσδεσης, έκδοση ενημερωτικού υλικού, επιστημονική παρακολούθηση έργου και δράσεις πληροφόρησης και δημοσιότητας.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί η πόντιση σκαφών στις περιοχές Παραλιμνίου, Λεμεσού και Πάφου, ενώ η διαδικασία προετοιμασίας, καθαρισμού και πόντισης  ενός ακόμα σκάφους στην Αγία Νάπα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι διαδικασίες οριοθέτησης των περιοχών, η τοποθέτηση των τεχνητών υφάλων και η τοποθέτηση των σημείων πρόσδεσης σκαφών. Οι ενέργειες αυτές προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.   

Για περισσότερες πληροφορίες:  Γιώργος Παγιάτας , Λειτουργός Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Α΄

Τομέας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, Κλάδος Tεχνητών Υφάλων, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης  και Περιβάλλοντος, Βηθλεέμ 101, ΤΚ 1416 Λευκωσία, Κύπρος , Τηλ: 22 807815, email: gpayiatas@dfmr.moa.gov.cy  
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor