SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
NEA - Δείτε όλα τα άρθρα


Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του  • Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του
  • Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του
  • Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του
  • Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του
  • Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του

Του Άριστου Αριστείδου

 

Τις τελευταίες μέρες μπορούμε να πούμε ότι τα έχουμε δει και ακούσει  σχεδόν όλα στην ξακουστή χώρα τις μπανανίας. Πραγματικά αυτός που έδωσε το περιβόητο όνομα σε αυτό τον τόπο πρέπει να νήστευε πολύ καιρό.

Στις 06/07/2012 σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή στο κρατικό κανάλι  τρία άτομα στο στούντιο (ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων, εκπρόσωπος των ερασιτεχνών ψαράδων και ο πρόεδρος του οργανισμού προστασίας της θάλασσας Νηρέα) συνταύτιζαν τις απόψεις τους και συμφωνούσαν ότι έχει καταστραφεί η θάλασσα τις Κύπρου από πλευράς αποθεμάτων. Σαν τέταρτος καλεσμένος ο ανώτατος άρχων των Κυπριακών θαλασσών, ο άνθρωπος ο οποίος κατέχει όλη σχεδόν την εξουσία, ο διευθυντής του τμήματος Αλιείας εξέφραζε αντίθετη άποψη.  Παρακολουθώντας κάποιος την εκπομπή  θα πίστευε ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν είναι ο διευθυντής του Τμήματος Αλιείας της Κύπρου αλλά κάποιας άλλης παραμυθένιας χώρας όπου τα πάντα κυλάνε ρολόι.  Έβλεπε τα πάντα ρόδινα, έριχνε όλη την καταστροφή στην νομοθεσία και στους λαγοκέφαλους, αρνιόταν να παραδεχθεί ότι είναι ελλιπής η αστυνόμευση και ο έλεγχος από το συγκεκριμένο τμήμα.  Διατυμπάνιζε τα συγχαρητήρια που δέχεται από την Ευρώπη και μάλιστα καθησύχασε τους πάντες λέγοντας τους ότι σε 10 χρόνια θα φανούν τα αποτελέσματα της δουλειά που έκανε μέχρι τώρα ο Διευθυντής του τμήματος Αλιείας μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο για το άτομο του.  Η παρουσιάστρια ‘ανατρίχιασε’ , οι άλλοι καλεσμένοι λίγο έλειψε να βγούνε από τα ρούχα τους, αλλά η διευθυντάρα, απτόητος έλεγε πώς μας κάνει χατίρι και δεν γεμίζει την Κύπρο με περισσότερα δίκτυα και τράτες αφού έχει το δικαίωμα. Λέει πώς κατάφερε να δώσει στο Γρι-γρι το ποιο καταστρεπτικό μέσο σύλληψης ψαριών μια ευκαιρία και €50 000 να δοκιμάσει να πιάσει λαγοκέφαλους και εάν δεν τα καταφέρει  και τι έγινε, θα πληρωθεί και θα πάει στο καλό.  Μάλιστα μας προσκάλεσε τηλεοπτικά να ανέβουμε στο σκάφος να παρακολουθήσουμε την πρώτη εξόρμηση για να διαπιστώσουμε ότι δεν πρόκειται να βλάψει το περιβάλλον αλλά όταν μετά επικοινωνήσαμε μαζί τους για να μας πουν πότε να πάμε όπως το περιμέναμε απάντηση καμία. Ο κύριος διευθυντής  ερωτηθείς για τον έλεγχο παρανομιών απαντούσε για την μόλυνση. Εμείς λέει χαρακτηριστικά προσφέρουμε αληθοφάνεια και ρωτάτε την γενική ελέγκτρια για τα αποτελέσματα μας. Μήπως η γενική ελέγκτρια ξέρει  για το αλιευτικό καταφύγιο στο Ακρωτήρι που δαπανήθηκαν €200 000 να επισκευαστεί και σε 2 μήνες ήταν άχρηστο. Η για το Ζύγι των εκατομμυρίων που ποτέ δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα τα κριτήρια ελλιμενισμού για ευνόητους λόγους και από τα εγκαίνια του τον Απρίλιο του 2011 ακόμη δεν είναι έτοιμο. Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν και μπορούμε να πούμε ότι σώθηκε από τον τηλεοπτικό χρόνο ο κύριος διευθυντής γιατί αλλιώς τα πράγματα ίσως γινόντουσαν και χειρότερα.  

Συνέχεια στην κωμωδία του παραλόγου υπήρξε με την θανάτωση προστατευόμενων καρχαριών όπου βούιξαν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Μάλιστα καλέστηκε ο ανώτατος άρχων ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων του SIGMA όπου έκανε τρομακτικές δηλώσεις. ‘ Οι αλιείας και θανάτωση προστατευόμενων καρχαριών επιτρέπεται και οι εν λόγο εταιρείες έχουν άδεια, μόνο η αλιεία με την χρήση παραγαδιών απαγορεύεται’ Κάπου εκεί συγχύστηκε και ο  δημοσιογράφος αφού δεν ήξερε τι να πρωτοκαταλάβει. Επιτρέπεται η σύλληψη και θανάτωση προστατευόμενων ψαριών; Αν ναι τότε γιατί τα ονομάζουμε προστατευόμενα; Γιατί ο κύριος διευθυντής με δική του εντολή απαγόρεψε το ψάρεμα όλων των ειδών καρχαριών και σελαχιών για τους ερασιτέχνες; Γιατί η λειτουργός του Τμήματος Αλιείας Χάρης Χαριλάου στις 04/07/2012 σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Σημερινή ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είδος απαγορεύεται  να αλιεύεται και οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν είχαν άδειες να αλιεύουν;  

Αλλά η διευθυντάρα συνέχισε και την επόμενη μέρα να φάσκει και να αντιφάσκει στον ραδιοσταθμό 107,6 όπου όταν καλέστηκε να απαντήσει αυτές τις ανακρίβειες εκνευρίστηκε και όταν ο δημοσιογράφος γέλασε γιατί τα όσα έλεγε ο διευθυντής του ΤΑΘΕ δεν έβγαζαν νόημα θύμωσε και άρχισε να εξαπολύει απειλές. ‘ Μην γελάτε μαζί μου όταν μου μιλάτε, θα μάθετε πολλά από εμάς και όλοι αυτοί που γράφουν άρθρα ανώνυμα και μας κατηγορούν για διάφορα θα καλεστούν να λογοδοτήσουν’ . Φυσικά αφού η διευθυντάρα ονόμασε συγκεκριμένο άρθρο το οποίο γράφτηκε από εμένα όφειλα να απαντήσω και να του πω ότι όποιος ζει μέσα σε γυάλινα σπίτια δεν πετάει πέτρες.

Έχουμε πολλά ράμματα για την γούνα του κυρίου Λοιζίδη και παρακαλούμε να πάρει διαστάσεις αυτό το θέμα για να βγούνε πράγματα στην φόρα. Τι γίνετε με τον λειτουργό του ΤΑΘΕ στην Πάφο όπου πιάστηκε επ’αυτοφώρο  να χρηματίζεται για να μην καταγγείλει κόσμος; Μήπως υπήρχε συγκάλυψη λίγους μήνες πριν όταν εμείς πήραμε την διευθυντάρα τηλέφωνο να του καταγγείλουμε τις υποψίες μας  για το συγκεκριμένο άτομο και ο διευθυντής μας είπε ότι είναι ο καλύτερος του λειτουργός και ότι μετά από τρείς μήνες έστειλε τα προστύμματα και τις αποδείξεις . Μήπως ο λειτουργός αυτός εργάζεται ακόμη στην ίδια θέση και μάλιστα όπως έχουμε πληροφορηθεί λειτουργεί δεόντως.

Τις επόμενες μέρες εκατοντάδες αγανακτισμένοι φίλοι της θάλασσας εξέφραζαν την αγανάκτηση τους αφορμή της εκπομπής μέσα από διαδικτυακά φόρουμ , ραδιοφωνικές εκπομπές και στο facebook.  Αλλά ποιο νοιάστηκε ; Εδώ ολάκερα σκάνδαλα ακούστηκαν στον αέρα και κανείς δεν νοιάστηκε. Εκτός φυσικά από κάποιους όπου κινδυνεύουν τα συμφέροντα τους. Βλέπετε ακούστηκε το θέμα για την παραχώρηση επαγγελματικών άδειών Γ και την έλλειψη αστυνόμευσης.  Μια κατηγορία η οποία επινοήθηκε από κάποιους ‘βολευτάδες’ συγνώμη βουλευτάδες ήθελα να πω για να εξασφαλίσουν ψήφους. Κίνησαν ουρανό και γη για να δώσουν επαγγελματικά εργαλεία  σε ερασιτέχνες ψαράδες . Μέχρι 1200 επιπλέον άδειες κατάφεραν να πιάσουν και ακόμη 350 γυροβολιές από την ακτή. Αλλά όταν διεκδικούσαν και πίεζαν πολιτικά να εξασφαλίσουν παράθυρο στον νόμο ούτε και λέξη για αστυνόμευση, έλεγχο, προστασία του περιβάλλοντος και της θάλασσας. Ούτε να περάσει από το μυαλό τους η αύξηση της αλιευτικής πίεσης και ο κίνδυνος από την ελλιπή αστυνόμευση . Έτσι λοιπόν επειδή ο υποφαινόμενος ανέφερε το θέμα στην τηλεόραση ξεκίνησα να γίνομε δέκτης  οργανωμένων τηλεφωνημάτων . Η ιεραρχία των πρώην ερασιτέχνες ψαράδων και νυν επαγγελματιών Γ, αλλά και κάποιοι που ανήκαν στου Γ και τώρα λένε ότι είναι απλά ερασιτέχνες  με έπαιρναν με σειρά τηλέφωνο  να εκφράσουν την αγανάκτηση τους γιατί πρώτο άφησα υπονοούμενα εναντίων της κατηγορίας Γ και δεύτερο γιατί να δημιουργήσουμε Ομοσπονδία ερασιτεχνικής Αλιείας και να μην ενταχθούμε στον Παγκύπριο Σύλλογο ερασιτεχνικής Αλιείας που από το 1992 προασπίζεται τα δικαιώματα του ερασιτέχνη ψαρά.

Το ότι δόθηκαν οι άδειες Γ εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα εάν υπήρχε σωστή νομοθεσία και έλεγχος. Από τη στιγμή που ο καθένας βάζει ότι δίκτυα θέλει ,σε όποιο βάθος θέλει και μάλιστα οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε άδειες αλλά κρύβονται πίσω από τον τίτλο του Γ τότε κάτι πρέπει να γίνει. Όσο για το άλλο παράπονο, το θεωρώ αδιανόητο να μην μπορεί η κάθε ερασιτεχνική ομάδα είτε αυτοί είναι του Γλυκού νερού, είτε ψαροντουφεκάδες , είτε της συρτής να μην έχουν εκπροσώπηση και να περιμένουν από κάποιους οι οποίοι δεν έχουν κάνει σχεδόν οτιδήποτε ουσιαστικό μέχρι σήμερα εκτός από το να κερδίσουν τις άδειες Γ να τους εκπροσωπούν. Πού ήσασταν κύριοι το 2008 όταν απαγορεύτηκε μόνο το ψαροντούφεκο τον Μάιο; Που ήσασταν κύριοι όταν έκλεισε το Τμήμα Αλιείας την ράμπα στο Ακρωτήρι, όταν ο κύριος Λοιζίδης παράνομα έβγαζε τους καλαμάδες  έξω από το Αλιευτικό καταφύγιο του Ζυγιού; Μήπως ήσασταν στο γραφείο του και ζητούσατε περισσότερες εξορμήσεις με δίκτυα; Μήπως κάποιοι από εσάς φρόντισαν να γίνουν φίλοι μαζί του και να πάρουν από Γ άδεια Β;  Ερασιτεχνική Αλιεία κύριοι δεν είναι ο βιασμός της θάλασσας όπως εσείς το βλέπετε, συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος σας στο Παραλίμνι όταν με πήρε τηλέφωνο μου είπε ‘εμείς προασπιζόμαστε τα δικαιώματα της κατηγορίας Γ για να μεν τα τρώσσιν ούλα η κατηγορία Β και Α, γιατί να τα τρώσιν ούλα 500 άτομα; ’. Δηλαδή βλέπετε μια γυναίκα να βιάζετε και αντί να αποτρέψετε την πράξη , τρέχετε να πάρετε μέρος στον βιασμό μπας και μείνετε από έξω; Έτσι είναι οι πραγματικοί ερασιτέχνες;

Λυπάμαι πολύ για την στάση σας κύριε εκπρόσωπε της Γ στο Παραλίμνι, αλλά απέχετε πολύ από το αληθινό  ερασιτεχνικό ψάρεμα που προσφέρει χαλάρωση και ψυχαγωγία.  Αν νομίζετε ότι με αυτά τα μυαλά θα πάμε μπροστά λανθάνεστε. Ένας άλλος εκπρόσωπος της κατηγορίας Γ μου είπε εγώ έτσι έμαθα να ψαρεύω, έτσι μου έμαθε ο παππούς μου, ναι φίλε συμφωνώ να διατηρήσεις με σύνεση την παράδοση . Αν όμως αγαπητέ φίλε εμείς δεν προστατεύσουμε την θάλασσα ταυτόχρονα,  τότε τα δικά μας εγγόνια θα λένε οι παππούδες μας κατέστρεψαν την θάλασσα και για αυτό δεν υπάρχουν ψάρια .  Οι σύνδεσμοι κύριοι δεν είναι ομάδες συμφερόντων, είναι ομάδες που δουλεύουν για το δημόσιο καλό, για το καλό του περιβάλλοντος και της θάλασσας. Είτε επαγγελματίας Α είσαι  είτε Β είτε Γ είτε ερασιτέχνης, έχεις μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή και οφείλεις να αλλάξεις στάση τώρα πριν να είναι αργά.  Όλοι έχουμε δικαιώματα στην θάλασσα αλλά που είναι οι υποχρεώσεις μας; Ή μάθαμε μόνο να διεκδικούμε για προσωπικό μας όφελος; Εμείς κύριοι (ερασιτέχνες ψαράδες)  είμαστε ενάντια στην ανεπαρκή αστυνόμευση, στον μηδαμινό έλεγχο στην χαλαρότητα των ποινών σε λαθραλιείς , στον τρόπο όπου μόνο ένας αποφασίζει για το καλό της θάλασσας και του πλούτου της .  Οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν είναι εκατοντάδες είναι χιλιάδες και πλέον είναι οργανωμένοι και έτοιμοι να βοηθήσουν έμπρακτα στην ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων. Εσείς;

 

Όσοι Φίλοι επιθυμούν αν δούνε live  τον άρχοντα των Κυπριακών θαλασσών μπορούν να μπουν στις πιο κάτω ιστοσελίδες

http://www.youtube.com/watch?v=xtLK4hQC ... edded#t=0s ή να κάνουν search στο youtube Αλιεία Καρχαρίων

Εάν πάλι θέλετε να ακούσετε τον κύριο Λοιζίδη

http://www.1076.eu/cgibin/hweb?-A=607&-V=podcasts ή πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του 107,6 και θα το βρείτε πάντως αξίζει τον κόπο και να δείτε και να ακούσετε ποιος λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για την θάλασσα και θα καταλάβετε γιατί τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί.

 
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor