SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
NEA - Δείτε όλα τα άρθρα


Η άλλη όψη του ψαροντούφεκου  • Η άλλη όψη του ψαροντούφεκου
  • Η άλλη όψη του ψαροντούφεκου
  • Η άλλη όψη του ψαροντούφεκου

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Η άλλη όψη του ψαροντούφεκου

Του Νικόλα Χαρρή

 

Στα δικά μου μάτια αυτό το άθλημα σπορ τρόπος εκτόνωσης ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το δεν θα μπορούσε να έχει καμία άλλη όψη από κάλλιστη! Μου προσφέρει τα πάντα ηρεμία γαλήνη πνευματική ξεκούραση ψυχολογική ανύψωση εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης και κάψιμο μπόλικων θερμίδων  παρέα με αποβολή όλων των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από άγχος και κακή διατροφή και μας στέλνουν εν τέλει στον άλλο κόσμο!!

 

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν και θέλουν να αφανίσουν, αν είναι δυνατόν, την ερασιτεχνική αλιεία γενικότερα από το νησί μας. Ν α πληροφορήσω αυτούς τους τουλάχιστον άμυαλους ότι στην τελική  τον εαυτό τους θα βλάψουν αφού δαπανώνται εκατομμύρια από τον κόσμο για να πηγαίνει στη θάλασσα και να ασχολείται με τη σύλληψη ψαριών. Αλλά ας μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία τώρα να αναλύσουμε το θέμα αυτό, νομίζω το κάνει ο Άριστος σε κάθε τεύχος και πολύ καλά κάνει.

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι όπως λέει και ο τίτλος στην άλλη όψη του ψαροντούφεκου, θα μπορούσα να την ονομάσω οικολογική ή φιλική στο περιβάλλον. Όπως και να’χει αυτός ο τρόπος αλιείας είναι από τη φύση του ο πιο οικολογικός αφού έχεις τη δυνατότητα να συναντήσεις το θήραμα , να ζυγιάσεις τα δεδομένα που έχεις στα χέρια σου και να αποφασίσεις: το ροφό που έχω μπροστά μου αξίζει να τον απαλλάξω από τη ζωή; Έχει επιτελέσει τον κύκλο του; είναι αρκετά μεγάλος; Και ανάλογα πράττεις. Αν είσαι συνετός και συνειδητοποιημένος ότι αυτό που κάνεις δεν είναι κρεατοσυλλογή ούτε τα ψαράκια μέλι μες το τηάνι, τότε θα μπορείς με σιγουριά να πεις ότι  συντελείς το λιγότερο στην καταστροφή και μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.  

Αφορμισμένος  από μια προσωπική εμπειρία που με στεναχώρησε ιδιαίτερα γράφω αυτό το άρθρο και σας λέω με σιγουριά ότι όχι μόνο οι επαγγελματίες αλλά και αρκετοί που θέλουν να λέγονται ερασιτέχνες καταστρέφουν τούτον τον τόπο με την ασυνειδησία τους.  Ήμασταν με το ζευγάρι για ψάρεμα σε περιοχή της Πάφου και η πρώτη μας επιλογή μια ξέρα με κεφάλι τα 22μ που έκανε αποχή 30-35μ για πρωινά καρτέρια μπας και περάσει κάτι καλό. Φτάνοντας στον τόπο μετα λύπης βλέπουμε ένα πλαστικό σκαφάκι χωρίς νούμερα να σηκώνει δίκτυ και να βρίζει. Τον πλησιάζουμε και ρωτάμε τι έγινε . Μας λέει ότι πιάστηκε η ζεμπύλα κάτω και ότι είχε ρίξει τρεις. Αμέσως εγώ εκνευρισμένος του είπα αφού κάλαρες δίκτυ πας την πέτρα και συγκεκριμένα πας την αποχή τι περίμενες;

Προσφερθήκαμε για βοήθεια αλλά μας είπε οτι είναι οκ και θα τα βγάλει. Φύγαμε εμείς λίγο παρακάτω να κάνουμε μερικές βουτιές για ζέσταμα και νιώθοντας το ανακάτεμα που είχε κάνει στην περιοχή ο άλλος μου γύριζαν τα έντερα. Εννοείται τα ψάρια ήταν χασιμιά από την περιοχή. Μετά απο κάνα μισάωρο ο φίλος μας την κάνει και εμείς χαρούμενοι ότι έβγαλε τις ζεμπύλες και επιτέλους ξεκουμπίστηκε πήγαμε στο σημείο. Βουτώντας όμως αντίκρισα την καταστροφή. Ο αθεόφοβος απλά μάζεψε, όπως φάνηκε στο τέλος, τη μισή ζεμπύλα και τις υπόλοιπες σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να μην προσφερθήκαμε για βοήθεια τις έκοψε και έφυγε. Αν μας διαβάζεις τώρα φίλε μου, που πολύ αμφιβάλλω αν θα ασχολιόσουν ποτέ να μορφωθείς επί του θέματος ψάρεμα, γιατί το έκανες; Μήπως φοβήθηκες γιατί ήσουν παράνομος; Μήπως γιατί έχει πολλούς τόπους η Κύπρος ακόμα να καταστρέψεις και εν σε κόφτει ή μήπως συγνώμη εσίφτασες και έπρεπε να βγεις  έξω αμέσως;; Πάντως εγώ θέλω να σου πω ένα μεγάλο μπράβο, κάποιοι σαν και σένα θα πάνε τον τόπο μας ψηλά πολύ ψηλά, μόνο που το κακό σας θα τον αφήσετε να πέσει να θρυμματιστεί  με την πρώτη ευκαιρία.

Το μόνο που μπορούσαμε να σκεφτούμε εκείνη τη στιγμή είναι πως να σώσουμε τον τόπο. Η λύση ήταν μια: Να καταδυθούμε αν και το βάθος σεβαστό να δέσουμε το δίκτυ και να το ξεσκαλώσουμε  από τη ξέρα. Έτσι και έγινε μετά από κανένα δίωρο ταλαιπωρίας όπως  βλέπετε και στις φώτο απεγκλωβίσαμε τον τόπο και τους κατοίκους του από τα χέρια του χάρου.

Μπορεί το ψάρεμα εκείνη τη μέρα να είχε καταστραφεί αλλά η αγαλλίαση και η ικανοποίηση που νιώσαμε δεν περιγράφεται με λόγια. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας ή ακόμη και μια ολόκληρη εξόρμηση στο να κάνετε κάτι καλό για τη γαλανή, βγάλτε εκείνη την άγκυρα που τόσο καιρό βρίσκεται παρατημένη με 10 μέτρα σχοινί πάνω της, κόψτε εκείνο το παραγάδι που εμποδίζει το θαλάμι των σορκών ελευθερώστε τη χελώνα που είναι  πιασμένη και κουβαλά ένα κομμάτι δίκτυ μαζί της και θα δείτε πόσο ωραία θα νιώσετε!! Γιατί για να μας δώσει πρέπει να της δώσουμε και εμένα ο ίδιος τόπος μετά από λίγο καιρό μου έδωσε απλόχερα τους καρπούς του. Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι και πάντα με το ζευγάρι να προσέχει την κάθε μα κίνηση! 
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor