SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΑΚΤΗ - Δείτε όλα τα άρθρα


Τσιπούρα, η μεταμόρφωση της βασίλισσας  • Τσιπούρα, η μεταμόρφωση της βασίλισσας
  • Τσιπούρα, η μεταμόρφωση της βασίλισσας
  • Τσιπούρα, η μεταμόρφωση της βασίλισσας

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Τσιπούρα, η μεταμόρφωση της βασίλισσας

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Και κάπως έτσι ξεκινούν όλα....Στο άκουσμα ότι σε κάποια ιχθυοκαλλιέργεια, τα κλουβιά  σπάσανε και δεκάδες ή ακόμη εκατοντάδες τόνοι ψαριών βρίσκονται ξαφνικά ελεύθερα στην θάλασσα, αποτελεί είδηση που αναστατώνει κάθε ψαρά.

Πριν από λίγο καιρό πληροφορήθηκα από φίλους ψαράδες στην Κύπρο ότι τα κλουβιά που βρίσκονται στην περιοχή Aγίου Γεωργίου έσπασαν και γέμισε το μέρος τσιπούρες. Το νέο μεταδόθηκε πολύ γρήγορα και πολλοί ήταν οι ψαράδες που έσπευσαν στην περιοχή για να ψαρέψουν τσιπούρες. Την ίδια ημέρα κιόλας, εμφανιστήκαν στο διαδίκτυο και κάποια βίντεο, με δεκάδες ψαράδες ανεξαρτήτου ηλικίας να βρίσκονται στην περιοχή και να ψαρεύουν από την ακτή αλλά και από την θάλασσα με διάφορους τρόπους. Πρόκειται για ένα γεγονός που συμβαίνει αρκετές φορές και στην Ελλάδα και αμέσως καταγράφονται οι ίδιες εικόνες. Αυτά τα περιστατικά σε κάποιους προκαλούν χαρά και σε κάποιους άλλους λύπη. Οι κερδισμένοι είναι οι ερασιτέχνες ψαράδες αφού τους δίνετε η ευκαιρία να πιάσουν πολλά ψάρια, ενώ για τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων είναι καταστροφή. Αυτά τα περιστατικά όμως, επηρεάζουν και το θαλάσσιο περιβάλλον προς το καλύτερο. Ας δούμε πως.

Τα ψάρια στην αιχμαλωσία  

Τα ιχθυοτροφία είναι ένας τρόπος που έχει εφευρεθεί ώστε να μπορούν να καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ψαριών, τόσες που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να πιαστούν με οποιοδήποτε επαγγελματικό αλιευτικό εργαλείο. Τα ψάρια που έχουν επιλεχτεί για να καλλιεργηθούν είναι αυτά που έχουν μεγάλη εμπορική αξία, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, ενώ υπάρχουν και άλλα. Βέβαια υπάρχουν και είδη που θα θέλανε να καλλιεργήσουν αλλά κατάφεραν να ευδοκιμήσουν σε κλουβιά. Εκεί τα ψάρια τρέφονται με ειδικές τροφές ώστε να μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από το φυσικό τους περιβάλλον, μέχρι να φτάσουν σε ένα ορισμένο μέγεθος και στην συνέχεια να τα πουλήσουν.  Στην περιοχή γύρο από τα κλουβιά λόγο της μεγάλης ποσότητας τροφών που πέφτουν, αλλά και των ίδιων των ψαριών που βρίσκονται εκεί, εκτός από μικρά προσελκύει και μεγάλα ψάρια όπως τόνους αλλά και δελφίνια. Αυτά κάποια στιγμή όταν είναι πολύ πεινασμένα κάνουν επιδρομές και σκίζουν τα δίχτυα των κλουβιών με αποτέλεσμα τα ψάρια να μείνουν ελεύθερα. Επίσης κάποιες φορές γίνονται και κακόβουλες ζημιές από ανταγωνιστές ή ακόμη και από ερασιτέχνες που θέλουν να δούνε χιλιάδες ψάρια στην θάλασσας. Τώρα όταν τα ψάρια μείνουν ελεύθερα κινούνται σε κοντινή απόσταση από την ακτή στην γύρο περιοχή και τρώνε ότι βρίσκουν μπροστά τους, ακόμα και σκέτο το αγκίστρι γιατί γυαλίζει. Για αυτό πιάνονται έτσι εύκολα στα αγκίστρια μας. Αυτό όμως δεν διαρκεί πολύ, μόνο για λίγες ημέρες. Τι γίνετε όμως από εκεί και πέρα;

 

Η μεταμόρφωση

Η μεγαλύτερη ποσότητα ψαριών τις πρώτες κιόλας ημέρες έχει αφανιστεί, ένα μικρό ποσοστό πιάνετε από τους ερασιτέχνες ψαράδες, ενώ το μεγαλύτερο καταλήγει στα δίχτυα των επαγγελματιών. Κάποια από αυτά τα ψάρια θα καταφέρουν να επιζήσουν και να προσαρμοστούν στο νέο για αυτά περιβάλλον. Μετά από αρκετό διάστημα, αφού έχουν κατασταλάξει σε περιοχές που είναι άφθονες σε τροφή, αρχίσουν να αλλάζουν συνήθειες. Γίνονται πιο καχύποπτα, με αποτέλεσμα να κρατάνε κάποια απόσταση από την ακτή, ενώ θα έχουν γίνει και επιλεκτικά ως προς την διατροφή τους. Ενώ ένας μικρός αριθμός ψαριών μετά από πολύ καιρό και αφού έχει καταφέρει να επιβιώσει να φτάσουν σε σημείο να γεννήσουν. Τότε αν σταθούν τυχερά και προλάβουν και αυτά με την σειρά τους να ανατηχθούν, η περιοχή γεμίζει ψάρια.  Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάνε όλα, περιοχές που ποτέ δεν είχαν τσιπούρες συμφώνα με μαρτυρίες των παλιότερων σήμερα είναι πολύ καλοί ψαρότοποι. Βέβαια οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι η αιτία που η Ελλάδα έχει μεγάλες ποσότητες τσιπούρας στις ακτές της, απλά τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει σημαντικά στον πολλαπλασιασμό του είδους. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Από την ίδια την θάλασσα μέχρι και εμείς η ψαράδες. Έτσι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να συμβάλουμε θετικά σε αυτό, είναι να απελευθερώνουμε τις μικρές τσιπούρες που κατάφεραν να επιζήσουν και να τους δίνουμε την ευκαιρία να γεννήσουν και αυξηθεί ο αριθμός τους. Κάτι παρόμοιο πιστεύω έγινε και στην Κύπρο με τα λαβράκια πριν από μερικά χρόνια    

 

Και η συνέχεια.......

Αφού λοιπόν περάσει αρκετός καιρός, όσες από τις τσιπούρες κατάφεραν να μεγαλώσουν, η συμπεριφορά τους θα έχει αλλάξει ριζικά. Η τσιπούρα από την φύση της είναι πολύ καχύποπτο ψάρι δεν είναι τυχαίο που ονομάζετε βασίλισσα. Η συμπεριφορά ως προς την σύλληψη της, πολλές φορές  φέρνει στα όρια τα νεύρα των ψαράδων. Πρόκειται για ένα ψάρι που για να καταφέρει κάποιος να το ξεγελάσει θα πρέπει να εφαρμόσει ένα ιδιαίτερο τρόπο ψαρέματος. Το πιο βασικό όπλο που θα πρέπει να εφοδιαστούμε είναι η υπομονή. Θα ξεκινήσουμε με το κυριότερο, που είναι οι  ώρες που θα το αναζητήσουμε. Το χρονικό διάστημα από το ξημέρωμα μέχρι και την δύση του ηλίου θεωρείτε ιδανικό για το ψάρεμα τους, κατά την διάρκεια τις νύχτας σπάνια θα τις συναντήσουμε ενώ πιο συγκεκριμένα οι μεσημεριανές ώρες θεωρούνται οι καλύτερες. Η θαλασσοταραχή σε καμία περίπτωση δεν μας ωφελήσει, αφού προτιμάει τα ήσυχα και καθαρά νερά, για την αναζήτηση τις τροφής της. Οι περιοχές που θα τις αναζητήσουμε είναι κυρίως οι παραλίες, αλλά όχι όλες. Μια παραλία για να μπορέσει να προσελκύσει τσιπούρες θα πρέπει ο βυθός της να είναι πλούσιος σε τροφή. Δηλαδή ξεχάστε τις παραλίες με τους καθαρούς αμμώδης βυθούς, και αναζητήστε περιοχές όπου στο βυθό υπάρχουν μικρές πέτρες, φύκια ( ποσειδωνίες ), ή ακόμα και κάποια σημεία όπου χύνετε γλυκό νερό στην θάλασσα. Τέτοιες περιοχές είναι πλούσιες σε μικροοργανισμούς και αποτελούν την τροφή της τσιπούρας.

 

Δολώματα

Όταν τα ψάρια ξαφνικά βρέθηκαν ελεύθερα από τα κλουβιά στην θάλασσα, τσιμπούσαν σε όλα τα δολώματα, ακόμα και σε σκέτο αγκίστρι. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα συμβαίνει και στην συνέχεια. Για να καταφέρουμε να τις πιάσουμε, θα πρέπει να τους παρουσιάσουμε ένα πολύ καλό δόλωμα που θα τους αποσπάσουν την προσοχή ώστε να το δοκιμάσουν.  Δολώματα όπως ψωμί, ζύμες, λεπτά σκουλήκια όπως ο ακροβάτης, δεν αποτελούν την κύρια τροφή τους, δύσκολα θα μπούνε στην διαδικασία να τα δοκιμάσουν. Βέβαια δεν σημαίνει ότι αποκλείετε να πιαστεί κάποια τσιπούρα σε αυτά τα δολώματα. Αν θέλουμε όμως να έχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες θα πρέπει να εφοδιαστούμε με άλλα δολώματα όπως,  μάνες, μονοδόλια και φαραώ. Αυτά τα δολώματα θα πρέπει να τα δολώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή την μάνα και το μονοδόλι ολόκληρα και το φαραώ σε μεγάλα κομμάτια. Όμως αυτά δεν είναι τα μοναδικά δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν και άλλα που δεν θα τα βρούμε στα καταστήματα ειδών αλιείας, αλλά μόνο στη θάλασσα. Μικρά καβούρια, ολόκληρες μεγάλες γαρίδες, διάφορά όστρακα, αλλά και μικρές σουπιές ή κομμάτια από καλαμάρι, περιλαμβάνονται στο μενού αυτού του ψαριού. Όλα αυτά τα δολώματα θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκα γίνετε ενώ αν είναι δυνατόν και ζωντανά.

 

Αρματωσιές

Σε αυτό το κομμάτι δεν έχουμε πολλές επιλογές, ξεχάστε τις σταθερές αρματωσιές, είτε με ένα, είτε με δύο αγκίστρια. Η συρόμενη αρματωσιά αποτελεί μονόδρομο για το ψάρεμα της. Η κατασκευή της μιας συρόμενης αρματωσιάς είναι πολύ εύκολη και δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία από το σπίτι. Κατασκευάζετε πάνω στην μάνα του μηχανισμού, περνώντας πρώτα ένα sissy το γνωστό σύνδεσμο μολυβιού, στην συνέχεια μια ελαστική χάντρα και τέλος δένουμε ένα στριφτάρι στην άκρη της πετονιάς. Ο ρόλος της χάντρας είναι για να προστατεύει τον κόμπο στο στριφτάρι, ενώ το sissy για να μετακινητέ το μολύβι ελεύθερα πάνω στην μάνα. Εκεί που θα δώσουμε βάση, είναι το παράμαλλο που θα χρησιμοποιήσουμε, το οποίο θα πρέπει να έχει μήκος από 60 εκ. έως και 1 μ., κατασκευασμένο από πετονιά τύπου fluorocarbon, αόρατη.

 

 

Το ψάρεμα της

Λόγο της συμπεριφοράς της, ο τρόπος ψαρέματος που θα εφαρμόσουμε, διαφέρει από τα υπόλοιπα ψάρια. Όπως προανέφερα πρόκειται για ένα πολύ πονηρό ψάρι. Όταν η τσιπούρα εντοπίσει το δόλωμα μας σε καμία περίπτωση δεν θα ορμήσει με μανία για να το φάει. Πρώτα θα το περιεργαστεί και μετά το δοκιμάσει. Τώρα από την στιγμή που θα βάλει στο στόμα της το δόλωμα δεν θα το καταπιεί αλλά θα απομακρυνθεί από αυτό το σημείο για να το απολαύσει πιο πέρα. Αν σε αυτή την περίπτωση η αρματωσιά μας είναι σταθερή, θα καταλάβει την αντίσταση του μολυβιού και αμέσως θα φτύσει το δόλωμα. Έτσι για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε συρόμενη αρματωσιά. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει σωστά η αρματωσιά μας και να δώσει τα το περιθώριο για να πιαστεί το ψάρι, θα πρέπει το καλάμι μας να μην είναι σε εντελώς όρθια θέση, αλλά με μεγάλη κλήση προς την θάλασσα, ώστε όταν περνάει η πετονιά μέσα από τα δαχτυλίδια, να μην προκαλείτε αντίσταση. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, θα πρέπει το pick up του μηχανισμού μας να είναι ανοιχτό, έτσι ώστε να μπορεί το ψάρι να πάρει αρκετά μέτρα πετονιάς και να μην αναληφθεί την παγίδα μας.  Από την στιγμή λοιπόν που θα πάρουμε κάποια τσιμπιά, δεν βιαζόμαστε και περιμένουμε να πάρει αρκετή πετονιά και αφού πάρουμε το καλάμι στα χέρια μας, κλείνουμε το pick up και καρφώνουμε δυνατά για να το σιγουρέψουμε. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί όπως είναι γνωστό η τσιπούρα διαθέτει μία πολύ δυνατή οδοντοστοιχία που μπορεί να συνθλίψει από καβούρια έως και σκληρά όστρακα, οπότε για να καταφέρουμε να καρφώσουμε καλά, θα πρέπει να καρφώσουμε δυνατά.   

 

Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά αυτά τα ψάρια που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αιχμαλωσία. Οι συνήθειες και οι συμπεριφορά των ψαριών που προέρχονται από την φυσική διαδικασία γονιμοποιήσεις δεν διαφέρουν πολύ. Και μην ξεχνάτε, καλό είναι να δίνουμε την ευκαιρία στα μικρά ψάρια να μεγαλώσουν, όχι μόνο για αυτά αλλά και για εμάς..... 

 

 

Λεζάντες

1-  Μια τσιπούρα που είχε φύγει από ιχθυοκαλλιέργεια, αρκετό καιρό πριν.

2- Μια καλή ψαριά.

3- Το καβούρι είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα.

4- Ολόκληρη μικρή μάνα.

5- Σε παραλία με πλούσιο σε τροφή βυθό.

6- Ένα από τα μεγάλα ψάρια του είδους.

7- Κανείς δεν ξέρει αν χρόνια πριν έφυγε από κάποιο κλουβί.

8- Ψαράδες, σε περιοχή που έσπασαν κλουβιά.

9- Η οδοντοστοιχία της είναι τόσο δυνατή που μπορεί να συνθλίψει ακόμα και σκληρά όστρακα.

10- Μεγάλο κομμάτι φαραώ.

11- Κοντά σε περιοχή που υπάρχουν κλουβιά.

 

 

 

                      
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor