SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΑΚΤΗ - Δείτε όλα τα άρθρα


Spinning  • Spinning
  • Spinning
  • Spinning
  • Spinning

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Spinning

Ο μεγάλος Λούτσος

 

Όταν μιλάμε για σπίνινγκ στη Κύπρο, αμέσως ένα ψάρι μας έρχεται στο μυαλό. Ο μεγάλος λούτσος.

Για κάποιους είναι ο μεγάλος στόχος, το ψάρι που αναζητούν μετά μανίας και για κάποιους λόγους έρχεται σαν δεύτερη επιλογή στις προτιμήσεις τους. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει κάποιος, το σίγουρο είναι ότι θα είναι το πρώτο ψάρι που θα πιάνει στ’ αγκίστρια του και σε αριθμό, αλλά και σε συχνότητα στις «ψαροσίνες» του, γι’ αυτό δικαίως είναι το νούμερο 1 ψάρι του σπίνινγκ στη Κύπρο, εξού και το ότι τα περισσότερα προϊόντα ψαρέματος σπίνινγκ που έχουν τα μαγαζιά είναι για το ψάρεμα του λούτσου.

Ο λούτσος είναι ένα ψάρι που μπορεί να ξεπεράσει τα 9 κιλά και το 1.50 μέτρο σε μήκος, αλλά τα μεγάλα ψάρια που συναντούμε, συνήθως, γυροφέρνουν τα 3 κιλά και συλλήψεις πέραν των 4.5 και 5 κιλών θεωρούνται μεγάλη επιτυχία.

Ο λούτσος σαν ψάρι και προπάντων σαν συμπεριφορά, μπορώ να πω πως είναι το ψάρι ψυχοπαθής, που πραγματικά πολλές φορές κάνει πράγματα αψυχολόγητα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις και αντιδράσεις του.

Είναι ένα ψάρι πάρα πολύ επιθετικό και μεγάλος κανίβαλος που τρώει τα πάντα. Πολλές φορές τραυματίζει ένα ψάρι και το αφήνει ή το σκοτώνει απλώς για να σκοτώσει. Αρκετές φορές μάλιστα, μου έχει τύχει όταν είχε κτυπήσει το δόλωμά μου και τον έβγαλα έξω, είχε στο στόμα ψάρι που το είχε κτυπήσει την ώρα που είχε κτυπήσει και το δόλωμα μου και ήταν ακόμα ζωντανό. Είναι αυτό που έλεγα πριν, ότι κάνει πολλές αψυχολόγητες ενέργειες και θα τον βρούμε σε μεγάλα λιμάνια, σε παραλίες, σε ψαρολίμανα, σε μόλους, κάβους και σε βραχότοπους. Το βάθος που κυνηγά εξαρτάται από τη περιοχή που βρίσκεται, αλλά συνήθως θα τον βρούμε σχεδόν στην επιφάνεια. Το Χειμώνα, όμως, που βρίσκεται στη φάση της αναπαραγωγής του, πολλές φορές θα τον βρούμε και αρκετά χαμηλά.

Πολλοί θεωρούν, ότι ο λούτσος είναι εύκολο ψάρι ως προς τη σύλληψή του. Υπάρχουν περιπτώσεις που λέμε πως, ναι, μπορούν να γίνουν εύκολο θήραμα, αλλά υπάρχουν και φορές που ενώ ψαρεύουμε, βλέπουμε τα ψάρια να είναι δραστήρια, να κυνηγούν και να τρώνε οτιδήποτε άλλο εκτός από το τεχνητό μας και ειδικά τα μεγάλα ψάρια, τα οποία θα μας βασανίσουν αρκετά μέχρι να τα ξεγελάσουμε.

Δολώματα υπάρχουν πολλά και διάφορες κατηγορίες όπως:

Μπονίτες: είναι δολώματα που μπορούμε να πιάσουμε μεγάλος εύρος βάθους και η χρήση τους περιορίζεται στα μεγάλα λιμάνια.

Σιλικονούχα δολώματα: μια κατηγορία απίθανων δολωμάτων που πραγματικά είναι τεράστια, με τεράστιες δυνατότητες και ατέλειωτων τρόπων στησίματος του δολώματός μας με διαφορετικά βάρη. Μολιβοκέφαλες πλεύσεις και σχημάτων, αλλά αυτό που με κάνει και τα αγαπώ ιδιαίτερα, είναι το ότι πρέπει ο ίδιος να του δώσεις ζωή, πλεύση και χαρακτήρα.

Σκληρά τεχνητά: Άλλη μια τεράστια κατηγορία τεχνιτών, με ατέλειωτα τεχνητά που κάθε μέρα κυκλοφορεί κάτι καινούργιο και τρέχουμε να το αγοράσουμε σαν εθισμένοι. Αναμφίβολα, όμως, τα πιο αποδοτικά τεχνητά αυτής της κατηγορίας είναι τα minnow των 14 εκατοστών και άνω. Τα περισσότερα ψάρια θα τα πάρουμε πάνω σε αυτά τα τεχνητά, αλλά είναι μέγα λάθος να δουλεύουμε συνεχώς τα ίδια τεχνητά, γιατί μετά τα ψάρια τα συνηθίζουν. Υπάρχουν βέβαια και φορές που θα κτυπούν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά, γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε το ίδιο καλά όλες τις κατηγορίες τεχνητών.

Surface: Τεχνητά που δουλεύουν εντελώς επιφάνεια, όπως τα poppers ή τα walk the dog, τεχνητά που είναι αρκετά ελκυστικά, αλλά στο ψάρεμα του λούτσου δεν μου έχουν δώσει τα αναμενόμενα.

Lipless: Ένα τεχνητό που πραγματικά με εξέπληξε από το πόσο αποτελεσματικό είναι, δουλεύοντας σε όλες τις συνθήκες ψαρέματος και ξεγελώντας πολύ εύκολα τα μεγάλα ψάρια του είδους.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

Ο λούτσος δεν είναι και το πιο μαχητικό ψάρι, για παράδειγμα δεν θα δούμε ποτέ λούτσο να μας αδειάζει πομπίνες και να μας φέρνει στο όριο τον εξοπλισμό μας, αλλά όπως όλα τα ψάρια έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Ένα μεγάλο όπλο του λούτσου είναι ο δυνατός λαιμός του, στον οποίο βάζει πολλά κιλά πίεσης στα κτυπήματα που κάνει στον κόμπο, στις σάλλαγγες μας και στη παραμάνα, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή να μην τον κοντράρουμε κατά τη διάρκεια των κεφαλιών που κάνει για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Το πιο μεγάλο, όμως, όπλο του είναι τα δόντια του. Μπορεί να κόψει οποιαδήποτε διάμετρο νήματος και μισίνας, ειδικά αν ψαρεύουμε έξω γι’ αυτό πρέπει να βάζουμε ένα παράμαλλο μισίνας fluorocarbon, που είναι πιο ανθεκτικό στα δόντια και στις τριβές.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

Για εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσουμε ένα καλάμι10-40 ,15-45,15-40 cw, μήκους από 2.40 μέχρι 3.30 και action medium-fast, fast είναι το ιδανικό.

Για μηχανισμό θα χρησιμοποιήσουμε ένα 2500-4000 μέγεθος, είναι μια χαρά, νήμα ένα 12-14mm με ένα παράμαλλο fluorocarbon 50-70cm και διάμετρο από 35-47 mm και στο τέρμα μια παραμάνα για να βγάζουμε και να βάζουμε εύκολα τα τεχνητά μας.

ΤΕΧΝΙΚΗ:

Παλιότερα κάναμε σπίνινγκ σέρνοντας το τεχνητό και κάνοντας και κανένα κτυπηματάκι μέσα - μέσα. Άλλωστε τα τεχνητά μας μόνο γι’ αυτό προσφέρονταν, αλλά τα τελευταία χρόνια βλέποντας τις αντιδράσεις των ψαριών, που ανταποκρίνονται πολύ πιο επιθετικά και έντονα με τα τεχνητά που κάνουν απότομες κινήσεις και με κάθε κτύπημα αλλάζουν διάφορες κατευθύνσεις, οι εταιρείες τεχνητών έκαναν τα λεγόμενα jerk baits, τα οποία κέρδισαν με την αποτελεσματικότητά τους, τους φίλους του λούτσου και όχι μόνο.

Ο λούτσος είναι ένα υπέροχο ψάρι και πολύ θεαματικό στην όψη και μπορούμε να τον ψαρεύουμε ολόχρονα, προσφέροντας μας ωραίες συγκινήσεις και σίγουρα χωρίς τον λούτσο στα νερά μας το σπίνινγκ θα ήταν φτωχότερο, να μην σας πω πως δεν θα άξιζε, γι’ αυτό προστατεύστε το ψάρι, προστατεύστε το χόμπι μας, προστατεύστε τη θάλασσά μας. Μέχρι το επόμενο τεύχος, να ‘στε όλοι καλά!

 

 
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor