SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΑΚΤΗ - Δείτε όλα τα άρθρα


Μαλάγρωμα στο Casting  • Μαλάγρωμα στο Casting
  • Μαλάγρωμα στο Casting
  • Μαλάγρωμα στο Casting
  • Μαλάγρωμα στο Casting

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Μαλάγρωμα στο Casting

 

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

 

Εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου που συνεργάζομαι με το κυπριακό περιοδικό <<Το ψάρεμα και τα μυστικά του>>, και έπειτα από ένα ταξίδι μου στην Κύπρο, είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς Κύπριους ψαράδες. Από το πρώτο κιόλας άρθρο πολλοί είναι οι φίλοι ψαράδες που θέλοντας να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για κάποιο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ή για κάποιο άλλο ψαρευτικό θέμα επικοινωνούν μαζί μου μέσω e-mail, και εγώ με την σειρά μου προσπαθώ να τους δώσω λύση σε κάθε απορία τους. Πριν από λίγες ημέρες έλαβα μια ακόμη ερώτηση από έναν φίλο που με ρωτούσε, (μπορώ να μαλαγρώσω για το ψάρεμα με την τεχνική του casting;).

Η απάντηση που έδωσα ήταν, ασφαλώς και μπορείς. Μια απάντηση που σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένη αφού η χρήση μαλάγρας στο ψάρεμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που γίνετε ακόμη δυσκολότερη όταν έχουμε να μαλαγρώσουμε σε μεγάλη απόσταση από την ακτή. Έτσι αποφάσισα να απαντήσω γράφοντας αυτό το άρθρο, μιας και πρόκειται για θέμα που σίγουρα αφορά πολλούς ψαράδες.  Όσο και αν σας φαίνετε περίεργο το μαλάγρωμα δεν είναι προνόμιο μόνο των τεχνικών του εγγλέζικου και του απίκο. Ακόμα και όταν εφαρμόζουμε την τεχνική του casting μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαλάγρα για να συγκεντρώσουμε τα ψάρια σε ένα συγκεκριμένο σημείο που επιθυμούμε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε σε ποιές περιπτώσεις θα χρησιμοποιήσουμε  μαλάγρα, αλλά και με πιο τρόπο.

 

Περιοχές - Συνθήκες   

Όπως όλοι γνωρίζουμε το casting είναι μια τεχνική που δεν στηρίζετε αποκλειστικά στην χρήση μαλάγρας, αλλά στο δόλωμα που χρησιμοποιούμε και σε τι κατάσταση βρίσκετε αυτό. Η χρήση όμως τις μαλάγρας σε κάθε περίπτωση θα βοηθήσει σημαντικά για να πραγματοποιήσουμε μια καλύτερη ψαριά. Οι περιοχές που θα χρησιμοποιήσουμε μαλάγρα για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα ψάρια, είναι κυρίως οι μεγάλες απέραντες αμμώδης παραλίες, με αμμώδεις βυθούς που δεν αλλάζουν σε όλο τους το μήκος. Σε τέτοιες περιοχές τα ψάρια βρίσκονται διάσπαρτα και κινούνται μόνα τους ή ακόμη και σε μορφή μικρών κοπαδιών, αναζητώντας την τροφή τους. Η εύρεση τροφής σε τέτοιους βυθούς είναι περιορισμένη ειδικά όταν επικρατή απόλυτη μπουνάτσα και επόμενο είναι η σύλληψη κάποιου ψαριού να μην είναι πολύ συχνό φερόμενο, αφού το ψάρι θα πρέπει να περάσει κοντά από το δόλωμα μας για να το εντοπίσει. Χρησιμοποιώντας μαλάγρα μπορούμε να μαλαγρώσουμε μια σχετικά μεγάλη περιοχή έτσι ώστε να προσελκύσουμε τα ψάρια στο σημείο που θέλουμε, αλλά και να τα κρατήσουμε εκεί. Έτσι κάθε φορά που ρίχνουμε το δολωμένο μας αγκίστρι θα γίνετε ευκολότερα αντιληπτό από τα ψάρια. Επίσης ακόμα και όταν η αρματωσιά μας βρίσκεται στην ακτή για να δολώσουμε ή για κάποιο άλλο λόγο τα ψάρια παραμένουν στο μαλαγρωμένο σημείο, χωρίς να το εγκαταλείπουν. Και για να σας φέρω ένα παράδειγμα, φανταστείτε ότι δεν έχουμε μαλαγρώσει και ένα μικρό κοπάδι από μουρμούρες περνάει από το δόλωμα μας. Τότε κάποια μουρμούρα τσιμπά και πιάνετε στο αγκίστρι μας. Όταν εμείς φέρουμε το ψάρι στην ακτή τα υπόλοιπα φεύγουν από το σημείο που τα πιάσαμε και συνεχίζουν για την αναζήτηση τροφής παραπέρα. Σε αντίθετη περίπτωση όταν έχουμε μαλαγρώσει κάποιο σημείο, ακόμα και όταν πιάσουμε κάποιο ψάρι τα υπόλοιπα παραμένουν εκεί, με αποτέλεσμα όταν ξαναρίξουμε στο ίδιο σημείο και πιάσουμε κάποιο ακόμα. Για να εφαρμοστεί όμως αυτό χρειάζεται να επικρατούν και οι κατάλληλες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; η ήρεμη θάλασσα έως και ελαφρώς ταραγμένη. Αυτές οι συνθήκες θα βοηθήσουν σημαντικά ώστε η μαλάγρα μας να παραμένει στο σημείο που θέλουμε και να απλώνετε με αργούς ρυθμούς στο νερό. Σε αντίθετη περιπτώσει όταν επικρατούν ισχυρά ρεύματα ή κυματισμός θα παρασύρει την μαλάγρα μας και μαζί τα ψάρια.  

 

Τρόποι μαλαγρώματος

Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στο να μαλαγρώσουμε σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, είναι και το κυριότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι το επιχειρήσουν. Για αυτό το πρόβλημα έχω να σας προτείνω κάποιους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μαλαγρώσετε σε πολύ μεγάλη απόσταση από την ακτή. Όποιων τρόπο και να επιλέξετε για να μαλαγρώσετε η διαδικασία που θα πρέπει να εφαρμόσετε είναι ίδια. Πρώτα θα ρίξουμε μερικές μπάλες ή ποσότητας μαλάγρας  ανάλογα των τρόπο που χρησιμοποιούμε, ώστε να ξεκινήσουν να μαζεύονται τα ψάρια.  Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να στέλνουμε την μαλάγρα στην ίδια απόσταση κάθε φορά και όχι σε διαφορετικά σημεία πιο κοντά στην ακτή ή πιο βαθειά. Επίσης να το σημείο που θα ρίξουμε τα δολώματα μας να είναι κοντά στο σημείο που έχουμε μαλαγρώσει. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να εφαρμόζετε και κατά την διάρκεια του ψαρέματος, ανά μια ώρα περίπου.

Σφεντόνα: Η σφεντόνα είναι ένας από τους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μαλαγρώσουμε σε αποστάσεις έως και 30 μέτρα. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε μια μεγάλη και ανθεκτική σφεντόνα, που να έχει την δυνατότητα να πετάξει την μαλάγρα μας. Η μαλάγρα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει ημίυρη μορφή, και να την πλάσουμε σε πολύ σφικτές μικρές μπάλες για να μπορέσουμε να την πετάξουμε ευκολότερα. Σε αυτή την περίπτωση η λόγο ότι η μαλάγρα μας είναι σφικτή θα χρειαστεί αρκετή για να διαλύσει μέσα στο νερό, για αυτό καλό είναι να μαλαγρώνουμε μια ώρα περίπου πριν ξεκινήσουμ το ψάρεμα. 

Υδατοδιάλυτα σακουλάκια: Πρόκειται για σακουλάκια που έχουν την ιδιότητα να λιώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, όταν έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό.Ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ απλός. Θα τα γεμίσουμε με μαλάγρα και αφού τα κλείσουμε καλά θα τα δέσουμε στην πετονιά του καλαμιού μας. Στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε ρίψη και θα τα στείλουμε στο σημείο που θέλουμε. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε όταν θα χρησιμοποιήσουμε αυτό τον τρόπο είναι, πριν τοποθετήσουμε το σακουλάκι στο καλάμι μας να το ζυγίσουμε ώστε να είμαστε σίγουρη ότι το βάροςδεν ξεπερνά το casting weight του καλαμιού, γιατί αλλιώς το καλάμι μας θα σπάσει. Επίσης η μαλάγρα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι σε μορφή σκόνης και τα χέρια μας στεγνά γιατί αλλιώς τα σακουλάκια θα λιώσουν.

Μαλαγρωτές - Μολύβια μαλαγρωτές: Οι μαλαγρωτές είναι αξεσουάρ που θα αντικαταστήσουν το μολύβι της αρματωσιάς μας και θα μας βοηθήσουν να στείλουμε την αρματωσιά μας στην επιθυμητή απόσταση. Είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό σε διάφορα σχήματα και διαθέτουν ειδική θέση για την τοποθέτηση της μαλάγρας. Περιμετρικά διαθέτουν τρύπες ώστε να μπορεί η μαλάγρα να διαλύετε στο νερό και στο πίσω μέρος έχτρα μολύβι για επιπλέων βάρος. Η μαλάγρα που χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχει ημίυγρη μορφή, ενώ και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξουμε το συνολικό βάρος του μαλαγωτή. Επίσης εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε και με σκουλήκια bigatini, που στην συνέχεια θα φεύγουν από τις τρύπες. Παρόμοια αξεσουάρ είναι και τα μολύβια μαλαγρωτές, που προσφέρουν την ίδια λειτουργία.

Πυραβλάκια: Ένα εκπληκτικό εξάρτημα που προέρχεται από την τεχνική του carp fishing, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να μαλαγρώσουμε σε πολύ μεγάλες αποστάσεις ακόμη και των 100 μέτρων, αν βέβαια διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνική ρίψεων. Το σχήμα του είναι άκρως αεροδυναμικό και δένετε στο καλάμι από το πίσω μέρος του σώματος του. Διαθέτει αρκετό χώρο για μαλάγρα και είναι διάτρητο ώστε να φεύγει καλύτερα. Αφού λοιπόν το γεμίσουμε με μαλάγρα πραγματοποιούμε αρκετές ρίψεις ώστε να μαλαγρώσουμε την περιοχή. Η κατάλληλη μαλάγρα για το πυραβλάκι είναι ημίυγρη, αλλά και pellets.   

 

Λεζάντες.

1-  Ένα μεγάλο σαλάχι σε ημερήσιο ψάρεμα από παραλία με άμμο.  

2- Η μπάλες μαλάγρας που θα φτιάξουμε για να ρίξουμε με την σφεντόνα θα πρέπει να είναι σφικτές για να μην διαλύουν στον αέρα.  

3- Υδατοδιάλυτο σακουλάκι γεμισμένο με μαλάγρα σκόνη.

4- Μια τσιπούρα πιασμένη με μαλαγρωτή.

5- Πάντα θα πρέπει να ζυγίζουμε το βάρος του μαλαγρωτή πριν το ρίξουμε στην θάλασσα

6- Τα μελανούρια είναι τα πρώτα ψάρια που προσελκύει η μαλάγρα.

7- Οι τρύπες βοηθάνε ώστε να φεύγει η μαλάγρα ευκολότερα.

8- Το γέμισμα ενός μολύβι μαλαγρωτή.

9- Μαλαγρωτής τύπου πυραβλάκι κατά την ρίψει.

10- Μόλις μαλάγρα έρθει σε επαφή με το νερό αμέσως διαλύετε.

11- Μαλάγρα και μαλαγρωτές διαφόρων τύπων.

12- Με την χρήση της μαλάγρας το ψάρεμα μας γίνετε πολύ πιο αποδοτικό.

13- Στα πυραβλάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαλάγρα σε μορφή pellets   

    

  
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor