SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ - Δείτε όλα τα άρθρα


To κάρμα του ψαρά  • To κάρμα του ψαρά
  • To κάρμα του ψαρά
  • To κάρμα του ψαρά

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Toκάρμα του ψαρά

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Του Αντρέα Σιμιλλίδη

Ποιος είπε ότι και οι ψαροντουφεκάδες δεν έχουν το κάρμα τους; Κάνοντας μια καλή πράξη ιδιαίτερα στην θάλασσα τότε σίγουρα κάτι καλό θα σε βρει.

 Μετά από ένα μήνα αποχής από τα γαλάζια νερά της θάλασσας  λόγω  μιας μικρής ίωσης που είχα περάσει , αποφάσισα να κάνω μια εξόρμηση  με φίλους στις όμορφες θαλάσσιες περιοχές της Πάφου.  Από  την προηγούμενη μέρα είχαμε ετοιμάσει τον εξοπλισμό μας και αποφασίσαμε για τις περιοχές στις οποίες θα πηγαίναμε. Στις 7:30 το πρωί βρισκόμασταν στο Λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια. Καθώς επιβιβαζόμασταν στην βάρκα και είχαμε ξεκινήσει ακούσαμε ένα γέροντα επαγγελματία ψαρά να μας φωνάζει. Τότε πήγαμε προς το μέρος που βρισκόταν και μας ρώτησε … «πάτε για βουτιές;» και του απαντήσαμε… «Ναι». Μας είπε: «Σας παρακαλώ μπορεί κάποιος να  βουτήξει και να  μου δέσει αυτά τα σχοινιά για να κρατηθεί καλύτερα το καΐκι μου γιατί θα έρθει κακοκαιρία;». Με μεγάλη μας  χαρά εμείς, πρόθυμοι να βοηθήσουμε τον γέροντα μπήκα στο νερό και δέσαμε τα σχοινιά. Για να μας ευχαριστήσει ο γέροντας μας έδωσε ένα στίγμα όπου υπήρχε αφθονία ψαριών όπως ισχυριζόταν. Όταν τελειώσαμε και μπήκαμε στη βάρκα για να ξεκινήσουμε, μας ευχήθηκε καλή ψαριά. Έτσι με τις ευχές του γέροντα ξεκινήσαμε για τις περιοχές που είχαμε προγραμματίσει για ψάρεμα αλλά και την περιοχή που μας είχε δώσει ο ψαράς.

 Φτάνοντας στο πρώτο σημείο, το οποίο μας είχε δώσει ο γέροντας μπήκαμε στο νερό και αρχίσαμε σιγά – σιγά να καταδυόμαστε με αργές και σταθερές κινήσεις. Μέτα από αρκετές ώρες περιήγησης, καταφέραμε να πιάσουμε δυο Πίγκες. Συγκεκριμένα εγώ είχα απογοητευτεί γιατί όταν χτύπησα  μια Πίγκα περίπου 3kg καθώς ανέβαινα με το ψάρι στην επιφάνεια, μου  είχε σχιστεί  με αποτέλεσμα να την χάσω. Μετά από λίγη ώρα αποφάσισα να κάνω την τελευταία βουτιά προτού επιστρέψω στην βάρκα. Μιάς και επρόκειτο για την τελευταία βουτιά της ημέρας έκανα μια πολύ καλή χαλάρωση και άρχισα να καταδύομε προς τις κάθετες σχισμές και τους κοφτούς βράχους του βυθού. Όταν έφτασα στον πυθμένα αντίκρισα έναν τεράστιο ροφό ο οποίος με είχε αντιληφθεί και με μια αστραπιαία κίνηση μπήκε στο θαλάμι του. Χωρίς να χάσω την ψυχραιμία μου σύρθηκα κοντά στο θαλάμι και είδα ότι βρισκόταν στον προθάλαμο και να με κοιτάζει με τα γουρλωτά του μάτια.

Χωρίς να χάσω χρόνο σημάδεψα το κεφάλι και η βέργα καρφώθηκε στο κεφάλι του. Προσπάθησα να τον τραβήξω έξω από θαλάμι αλλά μάταια, το ψάρι είχε βραχώσει για τα καλά. Δοκίμασα διάφορα τεχνάσματα για να τον ξεβραχώσω. Τον είχα χτυπήσει ακόμα τρεις φορές στο κεφάλι αλλά μάταια ο ροφός εκεί ανίκητος και εγώ επίμονος προσπαθώντας να τα καταφέρω. Αφού πέρασαν τρεις ώρες προσπάθειας,  εξαντλημένος, απογοητευμένος και με πεσμένη ψυχολογική κατάσταση σκέφτηκα ότι   δεν άντεχα  άλλο και έφτασε η στιγμή να τα παρατούσα, τότε ανέβηκα στην βάρκα. Μετά από δέκα λεπτά όταν ξεκουράστηκα λίγο, το ένστικτο  μου, μου  έλεγε να μην τα παρατήσω και να φύγω. Ήταν κρίμα και άδικο να αφήσω ένα τόσο αξιόλογο ψάρι νεκρό στον βυθό. Φυσικά ήταν κρίμα και ο κόπος μου όπου για τρείς ώρες πηγαινοερχόμουνα σαν ανελκυστήρας πάνω κάτω. Ξαναμπήκα στο νερό και άρχισα πάλι την διαδικασία του ξεβραχώματος, μετά από μισή ώρα προσπάθειας κατάφερα να τον μετακινήσω ,εκείνη τη στιγμή άρχισα να βρίσκω τις χαμένες μου ελπίδες. Με την βοήθεια του γάντζου τον είχα ξεβραχώσει  και τώρα η διαδρομή του ήταν από το  θαλάμι στην επιφάνια με προορισμό τη βάρκα. Με το ανέβασμα του ροφού στη βάρκα αρχίσαμε τις ζητωκραυγές και τα πανηγύρια.

Η Δύση του Ήλιου μας βρήκε να πηγαίνουμε προς το Λιμανάκι της Πέγειας,  η εξόρμηση μας είχε τελειώσει . Φτάνοντας στο λιμανάκι βλέπω τον γέροντα ψαρά εκεί να κάθεται μέσα στο καΐκι του και να το καθαρίζει, χαμογελώντας μας φώναξε! « ΕΕ τι κάνατε…;» του είπα με χαρά: «Τα πήγαμε περίφημα και οι ευχές σου πιασαν τόπο»… . Τότε δείξαμε την ψαριά και το μεγάλο Ροφό στον γέροντα ο οποίος χαμογέλασε από ικανοποίηση και μας επιβράβευσε με ένα μεγάλο Μπράβο.

Ποιος είπε ότι επαγγελματίες και ερασιτέχνες δεν μπορούν να συμπράξουν μέσα στον ίδιο χώρο;. Ποιος είπε ότι πρέπει αυτές οι δύο ομάδες ανθρώπων που στην πλειονότητα τους αγαπούν την θάλασσα και το ψάρεμα πρέπει να συγκρούονται;  Αυτά τα σκέφτονται κάποιοι στενόμυαλοι , ευκαιριακή που ποτέ τους δεν αγάπησαν ούτε θα αγαπήσουν την θάλασσα , το μόνο που θέλουν είναι να την εκμεταλλευτούν και τίποτα άλλο.

Στο τέλος της μέρας νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση για τα ευχάριστα αποτελέσματα και που βοήθησε ο θεός να επιστρέψουμε στο σπίτι ασφαλείς αλλά και που ο νιώσαμε ότι βοηθήσαμε και βοηθηθήκαμε από ένα άνθρωπο της θάλασσας.

 

 
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor