SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ - Δείτε όλα τα άρθρα


Σφυρίδα η προδότρια και ο ροφός του βαρελιού  • Σφυρίδα η προδότρια και ο ροφός του βαρελιού
  • Σφυρίδα η προδότρια και ο ροφός του βαρελιού
  • Σφυρίδα η προδότρια και ο ροφός του βαρελιού
  • Σφυρίδα η προδότρια και ο ροφός του βαρελιού
  • Σφυρίδα η προδότρια και ο ροφός του βαρελιού

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Σφυρίδα η προδότρια και ο ροφός του βαρελιού

Του Γιώργου Βασιλείου

Σφυρίδα, ένα σπάνιο και παράλληλα αρκετά δύσκολο θήραμα. Αρκετοί ψαροντουφεκάδες μπορεί αν περάσουν χρόνια εξερευνώντας τον υποβρύχιο κόσμο και ποτέ να μην βρεθούν απέναντι από το υπέροχο αυτό ψάρι. Αυτό το ψάρι στάθηκε και η αφορμή για ένα αξέχαστο ψάρεμα που βίωσα με ένα φίλο αρχές του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι είχε μπει και η απαγόρευση του Μάι μας άνοιξε την όρεξη για ψάρεμα. Εκείνη την ημέρα με ένα καλό φίλο είχαμε προαποφασίσει το ψαρευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθούσαμε. Ψαχτήρι σε γνωστές μας τρύπες. Έτσι λοιπόν και ενώ τα νερά ήταν αρκετά καθαρά και η θάλασσα ήρεμη ξεκινήσαμε από το πρωί το ψαχτήρι σε γνωστές  μας τρύπες όπου στο παρελθόν μας είχαν χαρίσει αρκετά διαλεκτά ψάρια. Η ώρα περνούσε και προς μεγάλη μας απογοήτευση δεν βρήκαμε κάτι το αξιόλογο. Ο βυθός αρκετά ταλαιπωρημένος από κομμένα παραγάδια και δίκτυα.  Σε κάποια στιγμή και ενώ από την επιφάνεια προσπαθούσα να επιλέξω το σημείο όπου θα καταδυόμουν για το επόμενο ψαχτήρι , διακρίνω από την επιφάνεια μία μεγάλη σφυρίδα να κάθετε έξω από μια τρύπα.  

Προσπαθώ να ηρεμίσω τον εαυτό μου και να ρίξω τους χτύπους της καρδίας μου οι οποίοι από τον ενθουσιασμό είχαν αρχίσει να παίρνουν αυξητικούς ρυθμούς. Με το που ξεκινάω την βουτιά προς το ψάρι αυτό μπαίνει σε μία τρύπα εκεί κοντά. Φτάνω στον πάτο και με παρατεταγμένο το όπλο προσπαθώ να δώ το ψάρι έξω από την τρύπα και να το χτυπήσω. Η είσοδος όμως είχε καλυφθεί από ένα σύννεφο σκόνης και άμμου από την μετακίνηση του ψαριού. Σε κάποια στιγμή διακρίνω μια σιλουέτα μέσα στην τρύπα. Το κυνηγετικό ένστικτο ευθυγράμμισε την μύτη του όπλου με την σιλουέτα του ψαριού και πάτησε την σκανδάλη. Αμέσως ένιωσα ότι το βέλος πέτυχε το ψάρι και  ανοίγοντας μουλινέ έφυγε προς επιφάνεια. Μετά τις πρώτες ανακουφιστικές δόσεις καθαρού αέρα προσπάθησα να φέρω το ψάρι προς την επιφάνεια με την χρήση του μουλινέ αλλά μάταια. Το ψάρι είχε βραχώσει. Ο σύντροφος με μια δέυτερη βουτιά  δευτέρωσε το ψάρι και το έβγαλε από την τρύπα.

Από την επιφάνεια παρακολουθούσα τον σύντροφο να ανεβαίνει με το ψάρι αγκαλιά και με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν επρόκειτο για την σφυρίδα που είχα δει αλλά για ένα τεράστιο ροφό κοντά στα 17 κιλά.  Όταν ο σύντροφος ανέβηκε στην επιφάνεια και αφού βγάλαμε τα βέλη από το ψάρι και το αφήσαμε στο σκάφος μείναμε και οι δύο με τα μάτια καρφωμένα στην τρύπα. Η σφυρίδα πρέπει αν ήταν ακόμη μέσα. Εκεί που χαλάρωνα και ετοιμαζόμουνα για μια δεύτερη βουτιά ξαφνικά βλέπω την σφυρίδα να βγαίνει από την τρύπα και να παίρνει μια πορεία μακριά από αυτήν.

Σκέφτηκα ότι πιθανό το ψάρι θα έχει άλλη τρύπα κάπου εκεί κοντά και αναζητούσε περισσότερη ασφάλεια. Μετακινήθηκα λίγο παραπέρα και έφυγα για μια αναγνωριστική βουτιά. Ενώ κόντευα να φτάσω στον πάτο είδα ένα βαρέλι να βρίσκεται τοποθετημένο οριζόντια στον πάτο της θάλασσας και από το άνοιγμα του στην μια πλευρά να αναδύεται μια μικρή θολούρα από άμμο. Ρε σκέφτηκα από μέσα μου είναι δυνατό; Λες;

Προσεγγίζω λοιπόν το άνοιγμα του βαρελιού και μόλις εισήρθε στο οπτικό μου πεδίο το άνοιγμα του βαρελιού βλέπω ένα τεράστιο κεφάλι και δύο μάτια να με κοιτάνε. Το δάκτυλο πάτησε την σκανδάλη και το βέλος καρφώθηκε λίγο ποιο πάνω από τα μάτια.      

Με συνοπτικές διαδικασίες ανεβαίνω στην επιφάνεια με το όπλο ενώ πάρα πίσω ακολουθάει το ψάρι πάνω στο βέλος. Στην επιφάνεια δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτό που μόλις είχε συμβεί. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν υπολογίζαμε ότι σε ένα βαρέλι στην μέση του πουθενά θα βγάζαμε ένα ροφό κοντά στα 15 κιλά. Μάλιστα όταν καθαρίσαμε το ψάρι αυτό είχε δύο σχεδόν κιλίσημα χταπόδια στο στομάχι του που πιθανό θα προσπαθούσε να χωνέψει.

Φυσικά η σφυρίδα άφαντη αλλά μας είχε βοηθήσει αρκετά. Καταρχήν μας έδειξε ακριβώς την τρύπα που βρισκόταν ο πρώτος ροφός και κατά δεύτερο μας οδήγησε στον ροφό του βαρελιού.

Σφυρίδα ένα σπάνιο θήραμα που μπορεί να μην το πετύχαμε αλλά τις χρωστάμε πολλά.
  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor