Που το βρήκες αυτό Ευάνθη??
Όπωσδήποτε, θεωρητικά έχουμε ήδη 4 χρόνια με σχετικά λίγες βροχές. Οι κύκλοι "ανομβρίας" είναι 3 ή 4 χρόνια (υπάρχει μια εξαίρεση 2 χρόνων και μια εξαίρεση 5 χρόνων), ακολουθούμενοι από 2 ή 3 έτη πολυομβρίας, με συνολική δειάρκεια συνήθως 6 ή 7 έτη για όλο τον κύκλο. Ήδη κλείσαμε 7 χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο κύκλος πολυομβρίας/ανομβρίας.
Αυτό που με ανησυχεί λίγο είναι ότι στην ουσία οι κύκλοι έχουν κάπως διαταραχθεί. Μετά τα 3 χρόνια πολυομβρίας υπήρξε ένα έτος κανονικής βροχόπτωσης, ένα έτος ανομβρίας, ακόμη ένα έτος κανονικής βροχόπτωσης, και ένα έτος έντονης ανομβρίας (τρίτο χειρότερο από άποψη βροχόπτωσης, δεύτερο χειρότερο από άποψη ροής το τελευταίο).
Στατιστικά φέτος έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να βρέξει και να είναι έτος πολυομβρίας παρά να μην βρέξει. Αλλά βλέποντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν είμαι σίγουρος αν μπήκαμε καν σε κύκλο ανομβρίας ή αν είμαστε στο πρώτο έτος ανομβρίας! Από την άλλη, τα τελευταία 10 χρόνια περίπου τα φαινόμενα είναι έντονα. Αρκουν 5 οργανωμένα συστήματα όπως τον Γεννάρη του 2004 και παίρνεις 90 εκ κυβικά!
Οι έντονες κακοκαιρίες που παρατηρούνται ήδη στην δυτική και βόρεια Ευρώπη είναι καλό σημάδι, αλλά δεν εγγυάται ότιδήποτε.
Εγώ προσωπικά δεν θα είμαι ξανά αληθινά αισιόδοξος μέχρι να αρχίσει να βρέχει με το τουλούμι αδιάκοπα!