gouili wrote:Παιδιά εν θέλω να σας απογοητεύσω, κολυμπώ 14 καλοκαίρια και 4 χειμώνες, σε όλες τες παραλίες, μέχρι και απόσταση χιλιομέτρου απο ακτή, απο Παραλίμνι μέχρι Κ.Πύργο Τυλληρίας και είναι από τα λίγα ψάρια που δεν συνάντησα ποτέ. Σχεδόν πάντα πρωινές και απογευματινές ώρες (7-12 , 16-20) ..
PS: Η φωτογραφία είναι απο βίτεο (όχι δικό μου)
Φίλε gouili, χαίρομαι για την φωτό που έβαλες. Νομίζω ότι είναι εμφανές από την συγκεκριμμένη φωτό πόσο δύσκολο είναι κανείς να ξεχωρίσει το γοφάρι αν δεν το ξέρει καλά, ειδικά αν το δει κάτω από το νερό. Όπως βλέπουμε έχει σχήμα που προσομοιάζει με μινέρι σε χρωματισμό που προσομοιάζει με λαβράκι (ελαφρά πιο σκούρο με μπλέ αντί λαδί θαμπή απόχρωση). Με κλειστό το στόμα είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσεις τα δόντια του που είναι απίστευτα κοφτερά (είμαι παθών από γουφαράκι 25 εκ!!!!). Από απόσταση επίσης μπορείς να το νομίσεις και για μεγάλο σφρίδι (αν και η γνωστή γραμμή στα πλευρά είναι χαρακτηριστικό μόνο του σαφριδιού). Με αυτά που γράφω δεν υπονοώ ότι οι φίλοι ψαροντουφεκάδες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα διάφορα είδη κάτω από το νερό και πιστεύω ότι οι φίλοι που συμμετέχετε στην συγκεκριμμένη συζήτηση γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάμε έτσι ηοι πληροφορίες λαμβάνονται υπ'όψιν. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πόσο δύσκολο είναι κανείς να ξεχωρίσει το συγκεκριμμένο είδος στο νερό και ακόμη περισσότερο αν είναι έξω από το νερό και το δει από την ξηρά ή κάτω από βάρκα.
Ότι κυκλοφορούν γοφάρια στην Κύπρο δεν αμφιβάλλουμε. Έχω δει ψαροντουφεκά στην επαρχία Λάρνακας να έχει κτυπήσει ένα κομμάτι γύρω στο 1.5 κιλό και να αναρωτιέται γιατί το λαβράκι αυτό έχει τέτοια δόντια! Στο περιοδικό υπήρξε άρθρο για το ψάρεμα τους στην Κύπρο, και έχω προσωπικά δει και σε άλλες περιοχές. Η εντύπωση που έχω είναι ότι ίσως κάποιες χρονιές να είναι σχετικά κοινό ψάρι στα νερά μας και άλλες ίσως να είναι σπάνιο ως ανύπαρκτο....