PeRoUkKaS wrote:Παιθκια λιο στα δικα μας. Εμειναν καφετιες στον καλοπαναγιωτη? εν εκαταφερα να παω ακομα, αλλα οσους ερωτισα που επιαν ειπαν μου οτι μονο rainbow επιασαν..
εκαταφεραν να επιβιωσουν μερικες?
και ακομα κατι.. δεν θυμαμε πιος ειπεν κατι ( απο το forum περσι ) οτι δεν θα ξαναστοκκαρουν καφετιες ξανα σε φραγμα.. ισχυει?
Οι καφετιές επιβιώνουν σε πολύ ψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερες συγκεντρώσεις οξυγόνου από ότι οι ιριδωτές. Άρα, από αυτό τον παράγοντα δεν επηρεαστήκαν. Τώρα, ο αριθμός που στοκαρίστηκε ήταν σχετικά μικρός και το στοκάρισμα έγινε αρχές του 2007 με καφετιές των 8-9 εκ. Αυτές ήταν από τα αυγά που είχαν εισαχθεί το 2006 από το ΤΑ. Η μεγάλη πλειοψηφία σοκαρίστηκε, και μια μικρή ποσότητα παρέμεινε στο ιχθυοτροφείο για αναπαραγωγή.
Το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2007 (και αρχές 2008) οι καφετιές πιάνονταν εύκολα και πυκνά σε καλά μεγέθη (από 400 ως 900γ) στον Καλοπαναγιώτη. Αυτό συνέχισε ώσπου ξαφνικά μειώθηκαν πάρα πολύ και είναι γεγονός ότι εγώ δεν γνωρίζω για καφετιά από τον Ιούλη και μετά που να πιάστηκε στον Καλοπαναγιώτη. Αν έχουν μείνει είναι ελάχιστες.
Εγώ προσωπικά προσπάθησα να πείσω αρκετούς για την ανάγκη C&R της καφετιάς (ας πούμε, πιάσατε τρεις, κρατήστε την μιά και ιριδωτές) αλλά ως επί το πλείστον οι εκκλήσεις μου ήταν "φωνή βοόντος εν τη ερήμω" (με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις όπως τον φίλο μου τον Sifou-na). Ο λόγος που φώναζα και μιλούσα τότε για C&R ήταν ακριβώς ότι το ΤΑ δεν θα μπορούσε να στοκάρει καφετιές για κάποιο διάστημα - συγκεκριμένα μέχρι αυτές που κράτησαν στο ιχθυοτροφείο να μεγαλώσουν, να "ωριμάσουν", να τις αναπαράξουν, να φτάσουν τα μικρά σε λογικό μέγεθος (τουλάχιστον 10εκ) και να απελευθερωθούν. Αυτό κανονικά θα μπορεί να γίνει σταθερά από το 2010. Μέχρι τότε, θα έπρεπε να "αντέξουμε" με τα απομεινάρια του στοκαρίσματος του 2007 και πιθανές φυσικές αναπαραγωγές που όμως και άν πέτυχαν θα δώσουν μόνο ελάχιστες μικρές πέστροφες. Δυστυχώς σχεδόν πάντα η απάντηση που έπαιρνα ήταν "Φίλε μου τες πέστροφες άμαν τες πιάσουμεν κρατούμεν τες - άμαν εν κρατούμεν ούτε τες πέστροφες τι εννα μας μείνει?" και "μα αν μεν τες πιάω εγώ εννά τες πιάει ο Πόντιος"...
Τώρα, πολλά από τα άτομα αυτά είναι στενοχωρημένα που δεν πιάνουν πια "εκείνες τες υπέροχες καφετιές" αλλά όταν έπρεπε να προσέξουν λίγο για να διατηρήσουν το υπέροχο σπόρ που έδιναν οι καφετιές "επαίζαν πελλό". Ας κάνουν υπομονή τώρα για ακόμη 2-3 χρόνια να τις ξαναέχουν σε καλό μέγεθος.
Υπάρχει πάντως πιθανότητα να κατάφεραν κάποια αναπαραγωγή στο ιχθυοτροφείο από τον χειμώνα πέρσι. Δεν ρώτησα, απλά λέω ότι υπάρχει πιθανότητα δεδομένου ότι είδα αναπαραγωγή στην φύση και ξέρω ότι πιάστηκαν καφετιές πέρσι τον Νιόβρη / Δεκέμβρη με αυγά. Αυτό όμως στη φύση, δεν ξέρω τι έγινε στο ιχθυοτροφείο. Αν είχαν κάποια αναπαραγωγή τότε πιθανόν να στοκαριστούν μικρές πάλι αρχές του 2009, οπόταν στην
καλύτερη περίπτωση να ξαναέχουμε το σπόρ το φθινόπωρο του 2009

Ελπίζω αυτή τη φορά να τις προσέξουμε λίγο καλύτερα, γιατί και περισσότερο ζουν, και πιο μεγάλες γίνονται, και (κατ' εμένα) προσφέρουν ωραιότερο σπορ στο ψεύτικο από ότι οι ιριδωτές...