Είναι επιλογή μας φίλε αν θα τα παραιτήσουμε ή όχι. Τα ψάρια θα επιβιώσουν. Ναι, το ψάρεμα μας για λίγα χρόνια δεν θα έχει σχέση με τα παλιά. Όλοι φέρουμε ευθύνη, και εγώ συνεχίζω να μην κάνω εθνικό διαχωρισμό στην παρανομία. Και όταν λέω όλοι εννοώ όλοι. και εγώ, και εσύ, και όλοι όσοι ασχολούμαστε με το σπόρ μας και "αδιαφορούσαμε" για όλους αυτούς που λυμαίνονταν τα φράγματα μας. Και ορισμένοι από μας φταίνε διπλά, γιατί ανεκτήκαμε καταστάσεις όταν έπρεπε να αντιδράσουμε δυναμικά.PrEdAtΩR wrote:ego pantos en 8oro sotiria re pedia
ta psaria eginikan established giati tosa xronia den ixan kanena na ta iperkiniga ke opote ixe anombria ekatafernan kapia na sizoun
(ke men mou arkepsete gia tous kipreous giati kini ine metrimenoi sta daktila)
auti ine i proti anobria pou pernoume me tous 3enous parontes ke na kanoun oti ine dinato gia na piasoun mexri ke to teleutaio lepi.
7elo na tous do tou xronou pou ena mas len. re file , en exi psari tipota , ti 8a kano ego tora?
ate ke eginiken to 8auma ke ezisan kapia ke empike nero stous fraktes , nomizete ena 3anado8ei chance se psaria na megalosoun pou tous 3enous?
touto to sport ine i zoi mou alla opos pamen sto telos ena to misiso ,ke ena po en a3izi ton kopo
idi oi e3ormisis mou se siggrisi me persi ine poli ligoteres
ke pia ine i xara na piano psari me 1-3% nero? ine kei pou to rezili oi katastaseis
ke oso gia emas tous laurakaes , ena prepei na perimenoume 5-10 xronia gia na pianoume kati a3iologo???![]()
![]()
Τώρα, που στηρίζω ότι τα ψάρια θα επιβιώσουν? Σε απλούς νόμους της φύσης σε σχέσεις κυνηγού - θηράματος (και εδώ περιλαμβάνω όλους τους ψαράδες στους κυνηγούς της κορυφής της πυραμίδας) και στον τρόπο λειτουργίας των οικοσυστημάτων. Το ότι φυσικά θα επιβιώσουν ψάρια δεν σημαίνει ότι και νερό να έχουμε του χρόνου το ψάρεμα θα είναι όπως πριν. Παίρνει κάποια χρόνια να έρθει η ανάκαμψη.
Και εδώ είναι το κύριο ερώτημα φίλοι μου. Ότι έγινε τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια δεν ξεγίνεται. Το θέμα είναι απ' εδώ και μπρός. Αν θέλετε να μην ασχολείστε απ'εδώ και μπρός με το χόμπυ που λέτε ότι αγαπάτε και να μεμψιμοιρείτε (δεν απευθύνομαι μόνο στον PrEdAtΩR αλλά σε ΟΛΟΥΣ) δεν θα σταθεί κανείς εμπόδιο. Σημασία έχει η αντίδραση και αντιμετώπιση του φαινομένου απ' εδώ και να πάει. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες στα σκαριά οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν γιατί θα χάσουν την οιανδήποτε δύναμη τους. Κακά τα ψέματα, η παράνομη αλιεία αυτή τη στιγμή στα φράγματα με ελάχιστιο νερό έχει βοηθήσει. Αυτό ακούγεται παράδοξο, αλλά τα ψάρια θα χάνονταν έτσι κι αλλιώς από στρεςς και ίσως έλλειψη οξυγόνου. Όμως, τώρα έχουν ήδη αφαιρεθεί σημαντικά ποσοστά από τα είδη που κινδύνευαν άμεσα. Το μόνο που μπορεί να επιφέρει σοβαρή ζημιά θα ήταν η χρήση κάποιων άλλων "μεθόδων" που θα έφερναν ολοκληρωτική καταστροφή (αυτό που υπονοεί και ο bassman,και το οποίο θα πρέπει κι αυτό να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε (αν και απ' ότι ξέρω στην Κύπρο μόνο συμπατριώτες μας χρειησιμοποιούν ακόμα τέτοιες μεθόδους στην θάλασσα)) .
Για εμένα τουλάχιστο έχει σημασία να μην πάθουμε κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Και επειδή κάποιοι επανναλαμβάνουν συνεχώς ότι παλιά δεν υπήρχε η παράνομη αλιεία, σας διαβεβαιώνω ότι και στην δεκαετία του 90 υπήρχε. Κάποιοι από μας το ζήσανε. Ίσως να ήταν στο 70% του σημερινού φαινομένου, αλλά υπήρχε. Σίγουρα, τώρα που είμαστε πρακτικά στο μίνιμουμ νερό πιά, πρέπει η μάστιγα της παρανομίας να καταπολεμηθεί άμεσα και αλύπητα. Οι εναπομείναντες μικροί πληθυσμοί θα αντεπεξέλθουν και θα σταθεροποιηθούν, και η διαδικασία θα επιταχυνθεί αν φύγει απ'την μέση το εντατικο (νόμιμο ή παράνομο) ψάρεμα. Και λέω εδώ δημόσια ότι δεν θα δεκτώ να ξανακούσω δικαιολογίες είτε από την Αστυνομία, είτε από το Τμήμα αλιείας ότι "μα εν τον εγράψαμε διότι εν φτωχός τζαι εν κρίμα τξαι έχει οικογένεια τζαι εφοητσιάσαμεν τον". Όποιος σφετερίζεται κάτι για το οποίο εγώ πληρώνω είναι παράνομος. Θέλει δωρεάν, υπάρχει θάλασσα. Την λύπηση μας δεν την χρειάζουνται πέραν από το να την εκμεταλλεύονται. Και εάν λειτουργός του ΤΑ ή αστυνομικός μου ξαναπεί ότι την χάρισε σε οιονδήποτε από λύπηση θα το δημοσιοποιήσω ΕΔΩ (με το όνομα του).
Ταυτόχρονα, θα πρέπει δυναμικά πιά να ζητήσουμε την συμπερίληψη του ερασιτεχνικού ψαρέματος στον οιονδήποτε προγραμματισμό χρήσης των φραγμάτων. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε μοιρολάτρες αλλά να απαιτούμε. Να "κουκκουφούμε". Και μόνος μου να μείνω θα αγωνιστώ γι αυτό. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία πάλι με την δημιουργία φορέα Υδάτων. Ναι, θα είναι σκληρός αγώνας αλλά όχι αδύνατος. Γιατί αν δεν ασχοληθούμε τώρα, όταν σε τρία ή σε πέντε χρόνια θα επανέλθουμε σε καλές εποχές θα "ξεχάσουμε" τι πάθαμε και θα τρέχουμε απ'την αρχή.