"Περί Aνέμων και Yδάτων"
Re: "Περί Aνέμων και Yδάτων"
waiting for the moment...
- Attachments
-
- 169933_436178913085726_2007344533_o.jpg (261.33 KiB) Viewed 8098 times
- marios pafitis
εμεγαλωσαν εμεγαλωσανGreg wrote:τελικα εμεγαλωσαν οι τουρνες ή οχι? εν καιρος να ελεξεις νομιζω
- Attachments
-
- 101.jpg (67.09 KiB) Viewed 8084 times
Εχω εμπιστοσύνη στον Χάμπιο ότι μπορούν να συνυπάρξουν σε μεγάλα φράγματα.
Από κει και πέρα Ρολάνδο :
http://www.cooks.com/rec/search/0,1-0,n ... ke,FF.html
catch and release
- (CyBasser)
Καλός ο Χάμπιος δεν λέω, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψη σου Λάζαρε. Την παροιμία "όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα" άκουσες την? Γιατί δεν κάνεις λίγη έρευνα για το θέμα?psarakas wrote:Εχω εμπιστοσύνη στον Χάμπιο ότι μπορούν να συνυπάρξουν σε μεγάλα φράγματα.
Ξεκαθαρίζω: Δεν θα με χαλούσε η παρουσία τούρνας. Αλλά όχι εις βάρος του τι έχουμε ως τωρα.

There is fishing, and there is BASS FISHING!
ALWAYS PRACTICE CATCH AND RELEASE!!!
Ρολάν νομίζω ξέρεις πόσο ''άρρωστος'' είμαι με το λάβρακα.
Πρέπει να αποδεκτούμε ότι είχαμε την ''ατυχία'' να μας έρθουν τα north και όχι τα florida. Κατανοώ την ανάγκη αρκετών να ψάχνουν sizes και δεν νομίζω (αν και δεν έχω τις γνώσεις) να έχουν επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. Η φύση αποδικνείει πολλές φορές ότι ξέρει να ισορροπήσει καταστάσεις.
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι κασάπηες και οι συχνές ανομβρίες . Όλα τα 'αλλα ελέγχονται.
Πρέπει να αποδεκτούμε ότι είχαμε την ''ατυχία'' να μας έρθουν τα north και όχι τα florida. Κατανοώ την ανάγκη αρκετών να ψάχνουν sizes και δεν νομίζω (αν και δεν έχω τις γνώσεις) να έχουν επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. Η φύση αποδικνείει πολλές φορές ότι ξέρει να ισορροπήσει καταστάσεις.
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι κασάπηες και οι συχνές ανομβρίες . Όλα τα 'αλλα ελέγχονται.
catch and release
Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι "ατυχία". Σίγουρα τα florida μεγαλώνουν περισσότερο αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες αν τα μελετήσεις λίγο. Αν μάλιστα αναλoγιστείς τα F1, F2 κλπ, νομίζω ότι είμαστε πολύ καλύτερα από ότι νομίζουμε με τα northern strain.psarakas wrote:είχαμε την ''ατυχία'' να μας έρθουν τα north και όχι τα florida.

Γι' αυτό ας προστατεύσουμε αυτά που έχουμε και είμαστε πολύ τυχεροί με τα είδη που ήδη υπάρχουν.
I'd rather be fishing!
Δεν διαφωνώ μαζί σας Δημήτρη ! Ούτε έχω παράπονο για τα ψάρια που ήδη έχουμε...
catch and release
- (CyBasser)
Λάζαρε, το πρόβλημα είναι ότι άπαξ και μπει σε ένα φράγμα κάποιο είδος είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξεις την περαιτέρω εξάπλωση του. Η μετακίνηση ψαρτιών από φράγμα σε φράγμα δεν είναι νέο φρούτο, ούτε από τις ράτσες. Γνωρίζω ποιος είχε μεταφέρει πέρκες το 1986 (!) από τα Λύμπια στην αθαλάσσα, και γνωρίζω ποιοί τοποθέτησαν τις λουτσιοπέρκες από τον Διπόταμο στα Λεύκαρα - όλα αυτά πολύ πριν την εμφάνιση των ρατσών. Συμφωνώ ότι η φύση παίρνει μόνη της την πορεία της, αλλά η εισαγωγή νέων ψαριών δεν είναι δουλειά της φύσης. Κάποια από τα φράγματα μας έχουν οικοσυστήματα 30 χρονών. Οι κυνηγοί είναι ΒΑΣΙΚΟΙ παράγοντες στην ισορροπία που έχει επέλθει στα οικοσυστήματα αυτά. Μια μικρή διατάραξη της ισορροπίας αυτής και πολύ εύκολα το οικοσύστημα (ας το πούμε καλύτερα "οικοδόμημα") γκρεμίζεται. Παρεπιπτόντως η βιβλιογραφία δεν είναι αρκετή. Πχ η λουτσιοπέρκα κανονικά θα έπρεπε μόνο κάποιες χρονιές να αναπαράγεται στην Κύπρο. Όπως και στην Ισπανία όμως, έχει προσαρμοστεί και αναπαράγεται σε ψηλότερες θερμοκρασίες από ότι στις περιοχές της φυσικής της εξάπλωσης και ήδη προβλέπεται να δημιοτργήσει πρόβλημα στην Γερμασόγεια όπου τοποθετήθηκε τελείως λανθασμένα.
Λες εγώ να μην θέλω να πιάνω μεγάλα ψάρια? Πιστεύεις πως θα με πείραζε να πιάνω μέσα μέσα 8κιλες τούρνες? Ασφαλώς όχι. Θα με πειράξει όμως αν θα πιάνω για 3 ή 5 χρόνια τα ψάρια αυτά, και έπειτα καταλήξω σε μια πχ Γερμασόγεια γεμάτη τουρνίτσες των 40 εκατοστών που έχουν αφανίσει τα πάντα, και λοιμκτονούν και οι ίδιες. Κάθε τέτοια εισαγωγή πρέπει να γίνεται υπό αυστηρό έλεγχο και αφού δούμε πως ακριβως θα συμπεριφερθεί το πιλοτικό οικοσύστημα σε βάθος χρόνου. Αυτή την στιγμή στην Κύπρο δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιου πειράματος. Εαν ο Χάμπιος θέλει να θυσιάσει ότι ήδη έχει (και είναι και πολύ μας!) για ένα πείραμα είναι δική του απόφαση. Πιστεύω ότι πια είναι αρκετά ώριμος και δεν παρασύρεται από κακές ιδέες...
Και όσο για λαβράκια, έχω δει 4-5 κιλά γομάρια να κυκλοφορούν σε κάποιους φράκτες. Ας μην είμαστε πλεονέκτες!
Λες εγώ να μην θέλω να πιάνω μεγάλα ψάρια? Πιστεύεις πως θα με πείραζε να πιάνω μέσα μέσα 8κιλες τούρνες? Ασφαλώς όχι. Θα με πειράξει όμως αν θα πιάνω για 3 ή 5 χρόνια τα ψάρια αυτά, και έπειτα καταλήξω σε μια πχ Γερμασόγεια γεμάτη τουρνίτσες των 40 εκατοστών που έχουν αφανίσει τα πάντα, και λοιμκτονούν και οι ίδιες. Κάθε τέτοια εισαγωγή πρέπει να γίνεται υπό αυστηρό έλεγχο και αφού δούμε πως ακριβως θα συμπεριφερθεί το πιλοτικό οικοσύστημα σε βάθος χρόνου. Αυτή την στιγμή στην Κύπρο δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιου πειράματος. Εαν ο Χάμπιος θέλει να θυσιάσει ότι ήδη έχει (και είναι και πολύ μας!) για ένα πείραμα είναι δική του απόφαση. Πιστεύω ότι πια είναι αρκετά ώριμος και δεν παρασύρεται από κακές ιδέες...
Και όσο για λαβράκια, έχω δει 4-5 κιλά γομάρια να κυκλοφορούν σε κάποιους φράκτες. Ας μην είμαστε πλεονέκτες!

δυστυχως ή ευτυχως πολυ αργα για να αλλαξει κατι..ο χρονος θα δειξει
http://www.youtube.com/watch?v=nGG89CSk2Eo

Esox Lucius
- (CyBasser)
Με 20 - 25 κομμάτια μικρά η κατάσταση ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ. Ελπίζω ο φίλος μου ο Χαραλάμπης να διαχειριστεί ορθά το ζήτημα και να έχετε το σπορ σας χωρίς να καταστραφεί το σπορ των υπολοίπων. Γρηγόρη μου, γνωρίζω πολύ περισσότερα από ότι νομίζειςGreg wrote:δυστυχως ή ευτυχως πολυ αργα για να αλλαξει κατι..ο χρονος θα δειξει

Η γνώμη μου φίλε μου Χαράλαμπε αλλά και σε αυτούς που υποστηρίζουν την ιδέα ’τούρνα’ θα μας δημιουργήσει προβλήματα σε όλους.
Σκεφτείτε πολύ σοβαρά για εμπλουτισμό τέτοιου αρπακτικού. Αν αναλογισθήτε με σοβαρότητα θα διαπιστώσετε ότι αυτή την στιγμή οι πλειοψηφία των όλων παρόντων αρπακτικών που είναι σχεδόν σε όλα τα φράγματα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πλειοψηφία των silver fish.
Η ‘τούρνα’ όχι μόνο θα τρέφεται με κοκκινοφτέρα , βλίκα η ηλιόψαρο αλλά και με ότιδιποται κινείται , με αποτέλεσμα μακροχρόνια.....να μας μένει τι.
Σταματάτε τους εγωισμούς και τα αππόματα μεταξύ σας και δήξετε σεβασμό και στους γύρος σας.
Σκεφτείτε πολύ σοβαρά για εμπλουτισμό τέτοιου αρπακτικού. Αν αναλογισθήτε με σοβαρότητα θα διαπιστώσετε ότι αυτή την στιγμή οι πλειοψηφία των όλων παρόντων αρπακτικών που είναι σχεδόν σε όλα τα φράγματα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πλειοψηφία των silver fish.
Η ‘τούρνα’ όχι μόνο θα τρέφεται με κοκκινοφτέρα , βλίκα η ηλιόψαρο αλλά και με ότιδιποται κινείται , με αποτέλεσμα μακροχρόνια.....να μας μένει τι.
Σταματάτε τους εγωισμούς και τα αππόματα μεταξύ σας και δήξετε σεβασμό και στους γύρος σας.

Παρασύρουν με ο Γρηγόρης και ο Βύρωνας, εν φταίω εγώ αχαχαχαχαχαχαχα(CyBasser) wrote: Πιστεύω ότι πια είναι αρκετά ώριμος και δεν παρασύρεται από κακές ιδέες...
Αλλόνας που ετσίμπισεν το δόλωμαDOROS wrote:...

Μεν αγχόνεστε, εν έχει τίποτε, απλά κάμνουμεν το χάζι μας με την παράνοια που πιάνει το Ρολάνδο όποτε ακούει το όνομα ΤΟΥΡΝΑ!!!

Στις εκλογές 2013, ψηφίζουμε:
==ΤΟΥΡΝΑ==
==ΤΟΥΡΝΑ==
- (CyBasser)
Χαραλάμπη μου, δυστυχως το σχοινί τράβηξε πάρα πολύ. Δεν συνειδητοποιείς φαίνεται κάποια απλά πράγματα, και άθελα σου έχεις βάλει τον εαυτό σου σε δύσκολη θέση. Μίλησες σε πολλούς, είπες πολλά, και τώρα εάν ποτέ εμφανιστεί τούρνα σε κυπριακό φράγμα, ακόμη κι αν εσύ δεν έχεις την παραμικρή σχέση (που το ελπίζω ακόμη), όλοι θα σε δείχνουν εσένα.
Eγω σταματώ το θέμα εδώ, αλλά έχε υπ'όψιν δυστυχώς έχει ξεφύγει από τα στενά πλαίσια "πειράζουμε τον ρολάνδο" και έχει πάει σε πολύ πιο μεγάλα ευρη. Κανείς δεν πιστεύει αυτό που λες (ότι δήθεν είναι πειραγμα). Εχουν εμπλακεί πολλοί, και όλοι θέλουν να ελπίζουν ότι θα σταματήσει εδώ το θέμα (στην ΠΡΑΞΗ, όχι στα λόγια) και ναι, ανησυχούμε ότι δυστυχώς ο άκρατος ενθουσιασμός κάποιες φορές σε παίρνει σε λάθος δρόμο. Είναι πολύ καλύτερα να το διορθώσεις έγκαιρα παρά να βρεθείς αργότερα δακτυλοδεικτούμενος ότι έφερες καταστροφή.
see ya, πάω να πιάσω pike
Eγω σταματώ το θέμα εδώ, αλλά έχε υπ'όψιν δυστυχώς έχει ξεφύγει από τα στενά πλαίσια "πειράζουμε τον ρολάνδο" και έχει πάει σε πολύ πιο μεγάλα ευρη. Κανείς δεν πιστεύει αυτό που λες (ότι δήθεν είναι πειραγμα). Εχουν εμπλακεί πολλοί, και όλοι θέλουν να ελπίζουν ότι θα σταματήσει εδώ το θέμα (στην ΠΡΑΞΗ, όχι στα λόγια) και ναι, ανησυχούμε ότι δυστυχώς ο άκρατος ενθουσιασμός κάποιες φορές σε παίρνει σε λάθος δρόμο. Είναι πολύ καλύτερα να το διορθώσεις έγκαιρα παρά να βρεθείς αργότερα δακτυλοδεικτούμενος ότι έφερες καταστροφή.
see ya, πάω να πιάσω pike

Παιθκιά μεν κάμνετε βλακείες... Ναι εν πολλά ωραίο ψάρι η τούρνα, ναι θέλουμε να έχουμε ποικιλία στην Κύπρο αλλά η τούρνα είναι πολλά πιο αρπακτικό τζαι αδηφάγο ψάρι που τζίνα που έχουμε στα φράγματα μας.. Στο εξωτερικό όπου έγινε εισαγωγή της σε λίμνες (μικρές λίμνες), εκτόπισε τα άλλα αρπακτικά αφού λειτουργούσε ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα να τελειώσει η τροφή, να φάει τα άλλα αρπακτικά τζαι στο τέλος να τρέφεται με μικρές τούρνες (κανιβαλισμός)...
Τωρά είμαι στη Σκωτία για μάστερ στες υδατοκαλλιέργειες τζαι στο πανεπιστήμιο έσχει μια μικρή λίμνη με κυπρίνους 5+kg, ''είσχε'' κοκκινοφτέρες, ''είσχε'' πέρκες τζαι μετά εβάλαν τούρνες... Εκαταλάβετε γιατί λαλώ είσχε.. Εμείναν μόνο οι κυπρίνοι που εν τέρατα τζαι οι τούρνες οι οποίες τρων ότι τους βάλεις, είναι πολλά κανίβαλοι τζαι είναι λεπτά ψάρια λόγω της έλλειψης τροφής... Τζαι δεν τρων μόνο τες μικρές αφού τζαι μεγάλα ψάρια έχουν σημάδια πάνω τους... Δείτε τζαι τες φώτο να καταλάβετε..
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει τζαι στην Κύπρο αν μπουν τούρνες στα φράγματα...
Γιάννης Ιωάννου (Ιχθυολόγος)
Τωρά είμαι στη Σκωτία για μάστερ στες υδατοκαλλιέργειες τζαι στο πανεπιστήμιο έσχει μια μικρή λίμνη με κυπρίνους 5+kg, ''είσχε'' κοκκινοφτέρες, ''είσχε'' πέρκες τζαι μετά εβάλαν τούρνες... Εκαταλάβετε γιατί λαλώ είσχε.. Εμείναν μόνο οι κυπρίνοι που εν τέρατα τζαι οι τούρνες οι οποίες τρων ότι τους βάλεις, είναι πολλά κανίβαλοι τζαι είναι λεπτά ψάρια λόγω της έλλειψης τροφής... Τζαι δεν τρων μόνο τες μικρές αφού τζαι μεγάλα ψάρια έχουν σημάδια πάνω τους... Δείτε τζαι τες φώτο να καταλάβετε..
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει τζαι στην Κύπρο αν μπουν τούρνες στα φράγματα...
Γιάννης Ιωάννου (Ιχθυολόγος)
- Attachments
-
- DSC_0034.JPG (98.74 KiB) Viewed 7471 times
-
- DSC_0087.JPG (119.97 KiB) Viewed 7468 times
-
- DSC_0016.JPG (114.09 KiB) Viewed 7468 times