

Ένα θέμα που ήθελα να θείξω είναι το θέμα χειρισμού των ψαριών. Συγγνώμη αν εξανατέθηκε τούντο θέμα, αλλά μιλώ για το θέμα της πετσέτας, και έχει καιρό που ήθελα να θέσω τούντο θέμα, και ήβρα τωρά την ευκαιρία με το dvd και συγκεκριμένα για το ψάρεμα στην Αθαλάσσα και που όλες οι τιλάπιες επιάννουνταν με πετσετα πριν μπουν στο δίχτυ. Μιλώντας πάλε για την Αγγλία, σε όλους τους τόπους που επία, όπου ειναι C&R, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ να πιάννεις τα ψάρια με πετσέτα. Μάλιστα, οι οδηγίες στις πλείστες λίμνες και ποτάμια είναι πολύ συγκεκριμένες.
1) Πρέπει την αποχη σου να την βρέχεις πριν αρχισεις το ψάρεμα, και αν δεν πιασεις ψάρι και στεγνώσει, να την βρέχεις ανα ταχτά διαστήματα.
2) Πρέπει να βρέχεις τα χέρια σου πριν αγγίξεις το ψάρι
3) Αν είναι μεγάλο το ψάρι και πρέπει να το ακουμπίσεις κάπου για να το απαγκιστρώσεις, ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιήσεις βρεγμένο landing mat (στη φωτογραφία μου με τον κυπρίνο που τον απαγκιστρώνω, ο τύπος που μας δάνεισε την απόχη, δάνεισε μας και το landing mat του).
4)Εκτός από αυτούς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθείς, οι πλείστοι τόποι δίνουν και κατευθηντήριες γραμμές για το πως να επιστρέφεις τα ψάρια πίσω (ποτέ δεν τα ρίχνεις, αλλά βάζεις και τα χέρια σου στο νερό, τους δινεις λίγο χρόνο να συνέλθουν πριν τα αφήσεις, τα κρατάς απαλά ώσπου να νοιώσεις πως είναι δυνατά και θα φύγουν μόνα τους). Σε μια λίμνη μάλιστα έλεγε αν βρούμε κάποιο παλιο αγκίστρι πάνω τους να τους το βγαλουμε, αν έχουν οποιοδήποτε παράσιτο να τα καθαρίσουμε κτλ.
Τωρά οι λόγοι που παραθέτουν για να τα χειρίζεσαι πάντα με βρεγμένα χέρια, βρεγμένη απόχη κτλ είναι διάφοροι, αλλά κυρίως πως τα ψάρια έχουν μια προστατευτική γλίνα στο σώμα τους, που τα προστατεύει από τις πέτρες και τα ξύλα που βρίσκονται στο βυθό, τα βοηθά να κολυμπουν καλύτερα, και γενικά τα κρατά υγιή. Αν χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε στεγνό, τότε αυτή η βλέννα θα φύγει, με πολλά και διάφορα προβλήματα για το ψαρι. Φανταστείτε με την πετσέτα τι γίνεται, πρακτικα σκουπίζουμε τούτη τη βλέννα που το ψάρι.
Όσον αφορά ψάρια που θελουμε να κρατήσουμε, τότε ναι, η πετσέτα εν πολλά βοηθητική, και χρησιμοποιω την και γώ συνεχώς, κυρίως στη θάλασσα, αλλά αν θα επιδοθούμε σε C&R, δεν είναι αρκετό να ρίχνουμε τα ψάρια πίσω, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ούτως ώστε να εγγυηθούμε την επιβίωση τους, άρα, ποτέ πετσέτα, βρεγμένα χέρια, και όσο πιο λίγο χρόνο έξω από το νερό γίνεται.
Ξανά συγγνώμη αν τούντο θέμα εξανασυζητήθηκε, απλά εν έτυχε να δω κάποια παρόμοια συζήτηση στο φορουμ.
Γ.