Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στα αγγλικά ονομάζεται H.I.I.T (High Intensity Interval Training) ή στα ελληνικά 'κυκλικές ασκήσεις'. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι με μια σειρά ασκήσεων με ή χωρίς βάρη μεσα σε 20 λεπτά μόνο, δηλαδή 4-5 ασκήσεις κατ' επαναληψη 20 δευτερόλεπτα η κάθε άσκηση με 1 λεπτό ξεκούραση μετά απο το τελος του κύκλου των ασκήσεων. Δηλαδή: 1 ασκηση σε 20 δευτ. εν συνεχεία χωρίς ξεκούραση η 2η άσκηση για 20 δευτερόλεπτα, ακολουθούν 10 δευτερόλεπτα χαλάρωσης, 3η και 4η άσκηση 20 δευτερα η καθε μια, 10 δευτ. ξεκούραση, 5η άσκηση και μετά 1 λεπτό διάλειμμα. Αυτό γίνεται 5 φορές.
Μια εναλλακτική μέθοδος είναι με το τροχάδι ή ποδήλατο ή ελλειπτικο. Χρησιμοποιύμε την ίδια θεωρία μόνο που εδώ έχουμε το λεγόμενο ratio 1:2 ή 1:3 ανάλογα με την φυσική μας κατάσταση. Δηλαδή τρέχουμε στο 80-90% της δύναμης μασ για 30 δευτερόλεπτα και μετα χαλαρό τροχάδι για 60 ή 90 δευτερόλεπτα, πάλι για 20 λεπτά. Όταν με τον καιρό εξοικειωθούμε χαμηλώνουμε το ratio σε 1:1.
Να σημειωθεί ότι στην πρώτη περίπτωση ο σκοπός δεν είναι να κάνουμε ενα συγκεκριμένο σετ επαναλήψεων δηλαδή 10 επαναλήψεις σε κάθε άσκηση. Σκοπός είναι να κάνουμε όσες περισσοτερες μπορούμε σε 20 δευτερόλεπτα.
Προσωπικά παρατήρησα ότι έχει τρομερες 'επιπτώσεις' πάνω μου, αυξήθηκε η αντοχή μου και γενικά νιώθω πολύ καλύτερα. Πιστεύω ότι με τον καιρό θα καλυτερεύσω ακομη πιο πολυ.
Σχόλια παρατηρήσεις ή ερωτήσεις ευπρόσδεκτα

Ps: Αξίζει νομίζω στο επόμενο τεύχος να έχει ένα άρθρο για θέματα φυσικής κατάστασης.