Jigging

fISHANDCHIPS

Re: Jigging

Post by fISHANDCHIPS »

Παμπος wrote:Αποτελεσματα Σαββατο 2 ΣΥΝΑΓΡΙΔΕΣ 3.5 + 4 κιλα και μια τονοπαλαμιδα λατσι ...ευανθη εισαι δυνατος ...σωστη νοοτροπια γηρασκω αει διδασκομενος ...ετσι για να καταλαβεις πηρα τηλ ατομα που τους εχω μαθει να ψαρευουν στο λατσι για να δω αν ενδιαφερονται για το σεμιναριο και η απαντηση ηταν ...εγιο εν πιερονω ναα με μαθουν να ψαρευκω ..πε τους ναρτουν να τους καμω εγιο μαθηματα .... :evil: :evil: :evil: ΑΚΟΥ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
Ζηλευκω που θα παεις για tigerfish εζησα στην Ζαμβια για 8 χρονια και τα ξερω αλλα τα καλυτερα ειναι στο Ζαιρ Goliath tigerfish :dance: :dance: φοβερη εμπειρια ... :clap: :clap:
Πολλά ωραία ... 8)
Η τονοπαλαμίδα ποιά είναι .. βαλέ κανένα λίνγκ να δούμε ... εψαξα και ήβρα το τούτο Katsuwonus pelamis ... εν τούτη ?
Όσο για τα κοπέλια που λαλείς ... τι να πείς :think: ... ζουν σε μια ατέλίωτη φάση ανταγωνισμού για το ποιος είναι ο καλύετρος "ψαράς" ... και είναι η μοναδική τους έννοια
... φευγω και αφηνω πισω μου σκουπιδια

Παμπος

Post by Παμπος »

Νομιζω εκαταλαβες ποιοι ειναι .. οι συνηθεις υποπτοι του λατσιου ...ονομα και μη χωριο ..αλλα το αναποδο
Θελω να γινω χαλιφης στην θεση του χαλιφη...

gptochos

Post by gptochos »

:violence-smack: Εκαμε το θάυμα του ο David δηλαδή! :text-bravo:

Πάμπο αν αρκέψουμε τζαι αγοράζουμε ότι θορούμε στα DVD καταρχάς εννα μας βκάλλει έξω η γαιναίκα :D και δεύτερο εννα κυρήξουμε πτώχευση! 8)

Όντως όπως είπε και ο Πέτρος τούτοι ούλλοι έχουν τζαι χορηγούς άτε να έχουν τζαι κανένα μαγαζούι να πουλλουν εξοπλισμό να βκάλουν τα Pocket money τους :D Έχουν και ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούν!

Κάπου είδα ένα βιντεουι στο youtube που έσπασε η μανελούα της Saltiga σε μια μάχη με τόνο αν δεν κάμνω λάθος :shock: Φυσικά πρέπει η μανέλλα να ήταν σπασμένη από πριν!

Όσον αφορά τους γνωστους Λατσιώτες που λαλείς δυστυχώς εν παντού που γίνεται τούτο το πράμα!
Ποιος θα ειναι ο τριτος καπετάνιος?

Παμπος

Post by Παμπος »

Γιατι ποιος σου ειπεν οτι εν ειμαστεν πατισμενοι? Δευτερον τες αποδειξεις δεν τες περνουμεν εσσο μας... να τες δουν οι γενετζες μας .
αν ερτεις στο εργαστηριο μου να δεις ποσα γοραζω καθε λιον ... εσσει μαχαζιν που εν εσσει τοσα ..αρωτα τον πετρη τελος παντων το θεμα ειναι οτι οι ανθρωποι αυτοι εχουν νοοτροπια διαφορετικη ..αγαπουν αυτο που κανουν

Παμπος

Post by Παμπος »

αποτελεσματα ...........λατσι= παρασκευη παλαμιδα 3 κιλα + ροφος 6 κιλα .........σαββατο μινερι 20 κιλα ........κυριακη συναγριδα 3700 αισθανομαι πληρης ........ τελικα το jigging ειναι το καλυτεροοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο

AggelosLRK

Post by AggelosLRK »

με 32.7κιλα το τριημερο ως και ενας επαγγελματιας θα ηταν ικανοποιημενος,600ευρο++

Nirou

Post by Nirou »

εγω εκλισα θεση.
Attachments
Banner_B1.jpg
Banner_B1.jpg (182.25 KiB) Viewed 5749 times
τα ψαρια ειναι χοντρα

Nirou

Post by Nirou »

Πρόγραμμα Σεμιναριου

Το σεμινάριο θα διεξήχθει στο ξενοδοχείο CORFUMARE μια πλήρως ανακαινισμένη ξενοδοχειακή μονάδα που προσφέρει όλες τις ανέσεις για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου http://www.corfumare.gr

Το πρόγραμμα του σεμιναριού έχει ως εξης :

Σάββατο 20 Νοεμβρίου

15:00 έως 21:00

Θεωρία στην τεχνική του Vertical jigging και
εισαγωγή στο light jigging , kabura, inchiku.

(θα υπάρχουν ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα)

21:30
Μπουφές και ερωτήσεις / απαντήσεις γύρω από την τεχνική στο σαλόνι του ξενοδοχείου .

Κυριακή 21 Νοεμβρίου

Ξύπνημα στην όμορφη Κέρκυρα και πρωινό .

09:00
Συνάντηση στο ξενοδοχείο Corfu Mare. Επιβίβαση στο λεωφορείο με προορισμό το λιμάνι για την επιβίβαση στο σκάφος οπου θα σας μεταφέρει στο μέρος για την πρακτική εφαρμογή στην τεχνική του Jigging .

Οι συμμετέχοντες (εαν χρειαστεί) θα χωριστούν σε δυο γκρούπ

· Πρώτο γκρούπ θα είναι οι συμμετέχοντες εκτός Κέρκυρας ,ώστε να έχουν το πλεονέκτημα του χρόνου μιας και θα ταξιδέψουν.
· Το δεύτερο γκρούπ θα επιβιβαστεί στις 13:00 όπου θα αποτελείτε από τους Κερκυραίους.

Σημείωση: Στο πρακτικό μέρος ο Διονύσης θα ασχολείται, εκτός από τις γενικές οδηγίες και με μικρές ομάδες δυο – τριών ατόμων οι οποίες θα χωριστούν επί τόπου γιατί στόχος μας είναι όχι απλώς να έρθετε στη Κέρκυρα αλλά να αποκομίσετε και πράγματα με στόχο να μάθετε να ψαρεύεται σωστά .

*** Οι συμετεχοντές θα πρέπει να έχουν τον εξοπλισμό τους (εάν φυσικά υπάρχει)

Με τιμη
Η οργανωτική επιτροπή

Κοσκινάς Γιώργος
Πουλημένος Σπύρος
Σπύρου Δημήτρης
Τσαγκαρόπουλος Δημήτρης
Χρυσάκης Σπύρος
τα ψαρια ειναι χοντρα

Παμπος

Post by Παμπος »

Φιλε παω και εγω αν εχει θεση ......αγγελε δεν πουλω ποτε ψαρια ......εσυ πουλας τα δωρα σου ?Τα ψαρια που πιανουμε, τουλαχιστον με τα καλαμια οσοι ασχολουμαστε ειναι τα δωρα της θαλασσας αυτα που μας δινει ..οποτε μας δινει ,εναν μηνα τον αυγουστο εκανα 30 εξορμησεις και μου εδωσε μονο 2 ψαρια καλα .....τουλαχιστον ομως οπως σου ειπα πριν με το καλαμι υπαρχει το fair play και αν επιμενεις τοτε θα παρεις οτι σου δωσει η θαλασσα :wink:

AggelosLRK

Post by AggelosLRK »

Παμπος wrote:Φιλε παω και εγω αν εχει θεση ......αγγελε δεν πουλω ποτε ψαρια ......εσυ πουλας τα δωρα σου ?Τα ψαρια που πιανουμε, τουλαχιστον με τα καλαμια οσοι ασχολουμαστε ειναι τα δωρα της θαλασσας αυτα που μας δινει ..οποτε μας δινει ,εναν μηνα τον αυγουστο εκανα 30 εξορμησεις και μου εδωσε μονο 2 ψαρια καλα .....τουλαχιστον ομως οπως σου ειπα πριν με το καλαμι υπαρχει το fair play και αν επιμενεις τοτε θα παρεις οτι σου δωσει η θαλασσα :wink:
οχι οχι εφερα 1 παραδειγμα της καλης σου ψαριας! μεν με παρεξηγεις :D

Nirou

Post by Nirou »

τα χερια μου εφκαλαν λαιν αλλα τα γεριμα τα φαγρια η σιναγριδες εν εδοκιμασαν τον πλανο μας :cry: :cry: :cry:
Attachments
φαγκρια η σιναγριδες
φαγκρια η σιναγριδες
fagkria.jpg (285.16 KiB) Viewed 5562 times
τα ψαρια ειναι χοντρα

fISHANDCHIPS

Post by fISHANDCHIPS »

Nirou wrote:τα χερια μου εφκαλαν λαιν αλλα τα γεριμα τα φαγρια η σιναγριδες εν εδοκιμασαν τον πλανο μας :cry: :cry: :cry:
Μην απογοητεύεσε μόνο 8)
... φευγω και αφηνω πισω μου σκουπιδια

AggelosLRK

Post by AggelosLRK »

θελω την γνωμη σας γιαυτο το διδυμο http://www.anglermania.com/product.php? ... 1&xSec=132 θα δουλευει καλα και στα κοντα και στα μεγαλα jigs?

Nirou

Post by Nirou »

φιλε αγκελε αν και δεν ειμαι και ιδικος στο ιδος νομιζω οτι το καλαμι ειναι λιγο μακρι 2,10 . νομιζω πος θα ειναι λιγο κουραστικο το ανεβασμα ενος μεγαλου ψαριου.
αλλα λιγα λογια για τα καλαμια απο τον φιλο Δημητρη Μπαστα ο οπιος ειναι ο ομιλιτης του σεμιναριου στην κερκηρα

Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για τα καλάμια του jigging, ¨άλλα σωστά, άλλα λάθος και άλλα κρύβοντας την μισή αλήθεια

Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω, με όσο γίνεται πιο απλά λόγια, την δική μου αλήθεια, η οποία είναι 100% ανιδιοτελής, επειδή ούτε εγώ, ούτε κάποιο μέλος της οικογενείας μου, ούτε κάποιος «κουμπάρος» μου , έχει την οποιανδήποτε σχέση , με εμπορικό, η, άλλο κομμάτι, ειδών αλιείας.
Αντ.’ αυτού έχω ξοδέψει μερικές χιλιάδες ευρώ και εκατοντάδες ωρών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τι προσέχουμε λοιπόν σε ένα καλάμι jigging :

Πρέπει να αποφασίσουμε, αν θέλουμε να είναι conventional , η, spinning , δηλαδή, με τι μηχανισμό θα το συνδυάσουμε.
Εδώ οι απόψεις διίστανται παγκοσμίως. Μεγάλη σημασία έχει και το στυλ του καθενός. Χονδρικά λέγεται ότι η sort jerk – high speed τεχνική γίνεται ευκολότερα ?? με conventional εξοπλισμό και η long jerk με spinning ?? και μακρύτερο καλάμι 6+ft. Στο κομμάτι του μακρύτερου για long θα συμφωνήσω απόλυτα, στα υπόλοιπα είναι ανοιχτό το θέμα.
Εγώ έχω καταλήξει (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) σε κοντό 4,8~5,4 conventional εξοπλισμό πού από ότι δείχνει είναι και η τελευταία «τάση» των ανατολικών !!!

Βάρος , σημαντικότατο γιατί θα σας πέσουν τα χέρια. Ακόμα και λίγα γραμμ. κάνουν διαφορά. Τα πολλά φρου-φρου και σχεδιάκια προσθέτουν βάρος. Για να έχετε κατά νου μια τάξη μεγέθους, τα τελευταία σοβαρά μοντέλα , ζυγίζουν μέχρι και 160 γρ.!!!! για ~ 200γρ. πλάνο με ΡΕ 6 !!!!

Δύναμη - ελαστικότητα, καθορίζεται από το μίγμα των υλικών που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία. Θέλουμε ένα καλάμι «ντούρο» που όμως να λυγίζει στο ψάρι. Ένα άκαμπτο καλάμι θα σας κουράσει , ένα με μεγάλη ελαστικότητα ( μικρή επαναφορά) δεν θα σας βοηθήσει να φέρεται γρήγορα ένα ψάρι .
Πονεμένη ιστορία που θέλει εμπειρία πάνω σε ψάρι και με πολλά διαφορετικά καλάμια για να κατανοηθεί.

Action, παραβολικό και μόνο!!! (όχι semi αλλά full ) μέχρι και τον σταυρό, αν γίνεται.
Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι μεταφέρει τις κεφαλιές, στο ίδιο το ψάρι , από την μέση σας. Στο jigging πού το ψάρι « παίρνεται στα ίσια» είναι must .

Ευαισθησία : σημαντικότατη και έχει να κάνει με την μύτη του καλαμιού. Το πάχος της κυρίως, μαζί με τα υλικά κατασκευής, την καθορίζουν.
Εδώ παίζεται και το πόσο καλά δουλεύει έναν πλάνο το καλάμι μας. Μία χοντρή άκαμπτη μύτη (που έχουν τα περισσότερα φθηνά καλάμια), κάνει τον πλάνο μας να χοροπηδάει άτσαλα , χάνοντας την δυναμική του, ενώ μία κακοσχεδιασμένη λεπτή και πολύ μαλακιά, απορροφά την ενέργεια –πού με τόσο κόπο δίνουμε- χωρίς να την αποδίδει στον πλάνο. Όλα αυτά βεβαίως ,είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τα γραμμ. του πλάνου, που έχει κατασκευαστεί το καλάμι μας.

Ζύγισμα. Για αυτό πια δεν μιλάει κανένας. Μόνο πολύ σοβαροί κατασκευαστές αναφέρουν ότι τα καλάμια τους είναι hand balanced !! εμπροστόβαρα , η, πισώβαρα καλάμια δημιουργούν πρόβλημα στον έλεγχο του πλάνου και του ψαριού, ενώ ταυτόχρονα γίνονται πολύ κουραστικά κατά το ψάρεμα !!

Οδηγοί-βάση μηχανισμού-πάτος. Κατά κύριο λόγω έχει επικρατήσει η Fuji. Φθηνότερες λύσεις είναι , «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»
Βεβαίως υπάρχουν και καλύτερες λύσεις, όπως η Alps (άλλο πράγμα !!!), μόνο σε πολύ σοβαρές κατασκευές.

Πώς διαλέγουμε ένα καλάμι jigging ??

Οι αμερικανιές που ξέρατε, εδώ δεν ισχύουν !!!
Το jigging είναι ανατολίτικη τεχνική (τουλάχιστον εκεί εξελίχτηκε) και ισχύουν οι κανόνες και τα μέτρα τους και όχι , όσων την υιοθέτησαν. Άλλωστε εκεί πραγματοποιούνται οι εξελίξεις και όλοι οι άλλοι προσπαθούν να ακολουθήσουν και να αντιγράψουν. Κάποιοι τα καταφέρνουν αρκετά καλά , κάποιοι όχι. Είναι θέμα αντίδρασης , σε μία τεράστια αγορά πού ξαφνικά ανοίχτηκε.
Οι ανατολίτες την ξεκίνησαν , όντας έτοιμοι , από πλευράς προϊόντων.
Οι δυτικοί , μην πιστεύοντας τα μάτια τους , από την απόκριση του κοινού και βλέποντας να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια $ , άρχισαν να βαφτίζουν προϊόντα , σε jigging , χρησιμοποιώντας προϊόντα από παρεμφερείς σειρές , πού είδη είχαν σε παραγωγή, με ελάχιστες αλλαγές.
Όταν αυτά τα πράγματα γίνονται κάτω από τεράστια χρονική πίεση της αγοράς και χωρίς βαθειά γνώση του αντικειμένου το αποτέλεσμα……..!!?? Οι μικρότεροι και πιο ευέλικτοι επέπλευσαν.
Μια προσεκτικότερη ματιά στην αγορά, δείχνει την άρον-άρον εμφάνιση νέων μοντέλων από τους δυτικούς σε αντικατάσταση των γρήγορων επιλογών.
Κατά τη γνώμη μου το πουλάκι πέταξε και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα 2 βήματα πίσω .

Βάρος πλάνου σε γραμμ. Είναι η βασική τυποποίηση για ένα καλάμι. Δηλαδή ξεκινάμε με το πόσα γραμμ. πλάνο μπορεί να δουλέψει ένα καλάμι. Π.χ. 100~200
Αυτό σημαίνει ,ότι δουλεύει , από 100γρ πλάνο έως 200γρ, με καλύτερη απόδοση περίπου στη μέση (150γρ).
Άρα αν στόχος μας είναι να δουλέψουμε με πλάνους γύρω στα 200 γραμμ.. δεν μας κάνει , θέλουμε κάτι βαρύτερο π.χ. 150~250.
Όταν το καλάμι αναφέρει μόνο ένα νούμερο π.χ. 300 γραμμ. , τότε αυτό είναι το max. Δηλαδή έχει ενεργό action 170περ.~300 , με best στην μέση , εκτός αν ο κατασκευαστής ορίζει αλλιώς . Σημειωτέον ότι οι σοβαροί το ορίζουν !

ΡΕ τυποποίηση. Είναι η άμεση ιαπωνική αντιστοίχιση με το βάρος του πλάνου , σε αντοχή νήματος σε λίμπρες.
Όσο βαρύτερο πλάνο δουλεύει ένα καλάμι , τόσο μεγαλύτερο ΡΕ έχει συνήθως.
Δηλαδή αν ένα καλάμι δουλεύει 200 γραμμ. και έχει ΡΕ 5 , τότε , από αυτό που δουλεύει 300 γραμμ. περιμένουμε να έχει ΡΕ 8.
Όλα αυτά φυσικά μεταφράζονται και σε λίμπρες φρένου που μπορεί έως ένα ποσοστό να ανταπεξέλθει.
PE ratings
PE3- 40
PE4- 55
PE5- 70
PE6- 80
PE8- 100
PE10- 120
PE12- 150
Εννοείται ότι όλα τα καλάμια πρέπει να έχουν τυποποίηση και σε γραμμάρια πλάνου και σε ΡΕ/lb

Όσα δεν ………… ??????!!!!!!!!!

Διάβασα ότι μερικοί κατασκευαστές δίνουν τυποποίηση και σε στυλ τεχνικής. Δηλαδή ορίζουν ότι το καλάμι είναι για jerk/crank , η , long sweep κτλ.!!!!!!!!
Το αναφέρω για να καταλάβετε πού είναι οι σχιζομάτιδες.

Όταν αναφέρομαι σε ανατολικούς , δεν εννοώ μόνο Ιάπωνες , αλλά και Κορεάτες, Ταϊβανέζους , Μαλαίσιανους Ταϊλανδέζους , Σιγκαπούριάνους κτλ.

Σε όλη την ανατολή το jigging είναι λατρεία και αυτό δικαιολογεί και την ανάπτυξή που έχει εκεί.

Ελπίζω να σας έδωσα μία καλή ιδέα , γύρω από τα καλάμια του jigging .

Συγχωρείστε με για την απλοϊκή ορολογία, αλλά έτσι το ζητήσατε.

Εύχομαι να μην ξέχασα ,η, παρέλειψα τίποτα βασικό , αλλά και να έγινε δεν πειράζει,
γιατί θέλω να πιστεύω ότι θα με συμπληρώσετε και θα με διορθώσετε, όπου αυτό χρειάζεται.
Εξάλλου δεν διεκδικώ ούτε το αλάθητο , ούτε , την παντογνωσία .
τα ψαρια ειναι χοντρα

Nirou

Post by Nirou »

Καμμια γνωμη για τα καλαμια HIRO-JIGGING - TI ????
ΗUNTERΚΑΝΕΛΛΟΣ said:
Καμμια γνωμη για τα καλαμια HIRO-JIGGING - TI ????

Kανεις δεν ξερει γιαυτα τα καλαμια??????
dionisios said:
Αφού δεν σου απαντάει κανείς , θα πάρω το ρίσκο??? εγώ

Βρέ Κανέλλο τόσα άλλα υπάρχουν .......!!!!!!

Εχεις δικιο αλλα................
Με τα λεφτά αυτά παίρνεις από internet ένα saltiga ,η, ένα trevala, η, τέλος πάντων κάτι παρόμοιο με αυτά
τα ψαρια ειναι χοντρα

Post Reply

Return to “Ψάρεμα από σκάφος”