Ψάρεμα με Μπαλόνι (Balloon Fishing)

Post Reply
Sorkomanis
Posts: 436
Joined: Mon Nov 01, 2010 12:38 pm
Location: Λευκωσία

Ψάρεμα με Μπαλόνι (Balloon Fishing)

Post by Sorkomanis »

Ανοίγω αυτό το θέμα για να παραθέσουμε απόψεις/εμπειρίες με το συγγκριμενο είδος ψαρέματος.

Δοκίμασα μια φορά αλλα η αρματοσιά που έκαμα είχεν αποτέλεσμα να τυλιχτεί το παράμαλλο πανο στην στριφταροπαραμανα. Ενθουσιάστηκα με το οτι το δολομα μου σινέχιζε να πιέννει μεσα οσπου ειχε μισινα :) δόλομα μικρός κέφαλος ζωντανός. καμία τσιμπιά όμως.

καμιά εισήγηση οσον αφορά το στήσιμο??
τι είδος αγγίστρια?
Πείτε ΌΧΙ στις μαλάγρες, μπασμούς και ψαροτροφες:)

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3153
Joined: Tue Dec 19, 2006 1:38 pm

Re: Ψάρεμα με Μπαλόνι (Balloon Fishing)

Post by admin »

BALLON FISHING


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΡΕΛΛΗ



Δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ βρισκόμαστε σε κάποιο σημείο και ψαρεύουμε, το βλέμμα μας σταματά κάπου στην επιφάνεια της θάλασσας όπου γίνεται χαμός! Το νερό «κοχλάζει», ένα φαινόμενο που δεν είναι τίποτα άλλο από τα σημάδια ενός ανελέητου κυνηγιού και τις προσπάθειες των πανικόβλητων μικρόψαρων να σωθούν!



Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο ορατό όταν η θάλασσα βρίσκεται σε απόλυτη ηρεμία και δημιουργείται όταν ένα κοπάδι ψαριών ή, κάποιες φορές, και ένα ψάρι μεγάλου μεγέθους έχει εντοπίσει κάποια μικρότερα, τα οποία αποτελούν την τροφή του. Πρόκειται για ψάρια κυνηγιάρικα, όπως γοφάρια, λίτσες, παλαμίδες, λούτσους, μαγιάτικα, κυνηγούς κ.ά., που κάνουν την εμφάνισή τους κοντά στις ακτές τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Κυνηγούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, εξαπολύοντας τρομακτικές επιθέσεις ενάντια στη λεία τους: κοπάδια ψαριών από σαρδέλες, αθερίνα, κεφαλόπουλα κτλ. Αυτά τα ψάρια εμφανίζονται παντού, σε παραλίες, σε κάβους, ακόμη και σε λιμάνια. Είναι φορές που κάνουν την εμφάνισή τους κοντά στην ακτή και τότε επιστρατεύουμε καλάμια spinning με τεχνητά ψαράκια ή casting με ζωντανά δολώματα για να καταφέρουμε να τα πιάσουμε, με αποτέλεσμα να αρχζίζει μια πραγματική μάχη που ανεβάζει την αδρεναλίνη μας στα ύψη! Τι γίνεται όμως όταν τα ψάρια εντοπιστούν σε μεγάλη απόσταση από την ακτή; Μπορεί να βρίσκονται 100 ή και 200 μέτρα μακριά, αποστάσεις απαγορευτικές για βολή, με δεδομένο ότι για αυτό το ψάρεμα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βαρίδι, αφού το δόλωμα πρέπει να ψαρεύει λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια. Κι όμως υπάρχει τρόπος να μεταφέρουμε το δόλωμα κοντά στον τόπο όπου κυνηγούν τα ψάρια και, φυσικά, να ελπίζουμε σε κάποιες καλές συλλήψεις, εφόσον και το μέγεθος και η μαχητικότητα αυτών των θηραμάτων μόνο αμελητέα δεν είναι! Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο ψαρέματος που στηρίζεται στη χρήση ενός κοινού μπαλονιού, του Balloon Fishing.

Balloon Fishing
Πρόκειται για μια τεχνική πολύ διαδεδομένη στα τροπικά νησιά και στις ακτές των ωκεανών, η οποία αφορά στα διάφορα είδη καρχαριών. Βέβαια, στις ακτές της Ελλάδος και της Κύπρου, μπορεί να μην συναντούμε τέτοια είδη ψαριών, υπάρχουν όμως άλλα είδη στα οποία αξίζει να προσαρμόσουμε αυτή την τεχνική και να ασχοληθούμε με το ψάρεμά τους. Αυτός ο διαφορετικός τρόπος ψαρέματος στηρίζεται σε ένα μόνο εξάρτημα: το μπαλόνι. Δεν πρόκειται για κάποιο ειδικό μπαλόνι, αλλά για τα κοινά μπαλόνια που γνωρίζουμε όλοι μας και που χρησιμοποιούμε στους στολισμούς. Όταν κάποιο κυνηγάρικο επιτεθεί σε ένα κοπάδι από μικρά ψάρια, τότε αυτά θα τραπούν σε φυγή προς διάφορες κατευθύνσεις για να σωθούν. Πάντοτε όμως, μέσα στο κοπάδι υπάρχει ένα ή και περισσότερα ψάρια που δεν είναι εύκολο να διαφύγουν, λόγω του ότι είναι τραυματισμένα ή έχουν κάποιο γενετικό πρόβλημα. Έτσι, το αρπακτικό δεν θα μπει στη διαδικασία να κυνηγήσει και θα φάει τα ψάρια που αποτελούν «εύκολη υπόθεση». Αυτό ακριβώς το γεγονός εκμεταλλευόμαστε με την συγκεκριμένη τεχνική, προκειμένου να παραπλανήσουμε τα αρπακτικά, παρουσιάζοντας ένα μικρό ψάρι λίγο κάτω από την επιφάνεια να κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για να ξεφύγει από το αγκίστρι όπου το έχουμε δολώσει. Ένας βασικός παράγοντας για να ψαρέψουμε με αυτόν τον τρόπο είναι ο αέρας. Θα αποφύγουμε να ψαρέψουμε σε κάποιο σημείο όπου η κατεύθυνση του αέρα είναι κόντρα σ’ εμάς, γιατί πολύ απλά το μπαλόνι θα παρασύρεται και θα έρχεται προς την ακτή. Συνεπώς, θα πρέπει πάντα, σε όποια σημεία επιλέξουμε, ο αέρας να έρχεται από τη ξηρά προς τη θάλασσα. Το γεγονός αυτό θα μας βοηθήσει να στείλουμε το μπαλόνι μας σε μεγάλη απόσταση από την ακτή. Δεν είναι απαραίτητο να επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Ένα ελαφρύ αεράκι περίπου στα 2 μποφόρ είναι αρκετό. Με Balloon Fishing μπορούμε να ψαρέψουμε ακόμη και όταν δεν φυσάει και επικρατεί πλήρης άπνοια. Σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξουμε βραχώδεις περιοχές ή κάβους, με πολύ βαθιά νερά, όπου τα ψάρια πλησιάζουν πολύ κοντά στην ακτή. Εκεί, πραγματοποιώντας βολή, θα καταφέρουμε να στείλουμε σε κάποια το δόλωμά μας. Τέλος, τα μπαλόνια θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο όσον αφορά στη σύλληψη κάποιου ψαριού, αφού θα προκαλέσουν μεγάλη αντίσταση, με αποτέλεσμα τα ψάρια να κουραστούν πολύ γρήγορα, καθώς δεν θα έχουν τη δυνανότητα να κινηθούν άνετα προς τον βυθό για να διαφύγουν.


ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Για να ψαρέψουμε με τη συγκεκριμένη τεχνική θα χρειαστούμε ένα σχετικά σκληρό καλάμι του οποίου το μήκος να κυμαίνεται από τα 3 μέχρι και τα 4 μέτρα. Θα προτιμήσουμε δίσπαστα καλάμια με μεγάλη αντοχή που χρησιμοποιούμε για το ψάρεμα με την τεχνική του casting και του heavy spinning, καθώς τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πολύ δυνατά. Ανάλογες δυνατότητες θα πρέπει να έχει και ο μηχανισμός που θα επιλέξουμε. Ο καταλληλότερος είναι ο οριζόντιου τυμπάνου (multiplier), γιατί λειτουργεί καλύτερα για το ξετύλιγμα της πετονιάς όσο το μπαλόνι μας ταξιδεύει. Τον μηχανισμό μας θα τον εξοπλίσουμε με πετονιά διαμέτρου από 0,30 έως και 0.35 mm και με 300 μέτρα τουλάχιστον. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η πετονιά να είναι επιπλέουσα (floating) και όχι βυθιζόμενη (sinking). H πετονιά που βυθίζεται,όπως είναι λογικό, δεν θα επιτρέψει στο μπαλόνι να καλύψει μεγάλη απόσταση (εξαιτίας του περισσότερου βάρους και της αντίστασης του νερού), ενώ με την επιπλέουσα θα κερδίσουμε πολύ περισσότερα μέτρα.


ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
Ρίχνοντας λοιπόν την αρματωσιά μας στη θάλασσα θα απελευθερώσουμε το μηχανισμό και θα τοποθετήσουμε το καλάμι σε οριζόντια θέση. Τότε, το μπαλόνι, πάντα με τη βοήθεια του αέρα, θα αρχίσει να απομακρύνεται ξετυλίγοντας την πετονιά από το μηχανισμό. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε μηχανισμό οριζοντίου τυμπάνου, για να αποφύγουμε ανεπιθύμητα μπερδέματα από υπερβολικό ξετύλιγμα της πετονιάς από την μπομπίνα, καλό είναι να κάνουμε μια οριακή ρύθμιση στα μαγνητικά φρένα του μηχανισμού, ανάλογα με την ταχύτητα απελευθέρωσης της πετονιάς. Επίσης, μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα πρώτα μέτρα, αν το βάθος είναι μικρό, για τυχόν σκαλώματα του δολώματος στο βυθό. Η περιοχή όπου ψαρεύει το δόλωμά μας είναι αρκετά ευρεία, αρχίζοντας από την ακτή μέχρι όπου αποφασίσουμε εμείς. Όταν το δόλωμα φτάσει στην απόσταση όπου έχουμε εντοπίσει ψάρια, κλείνουμε το μηχανισμό και λύνουμε τα φρένα. Για το ψάρεμα από τα βράχια κοντά στην ακτή θα χρειαστούμε υποχρεωτικά καλάμι του casting, με μήκος τουλάχιστον 4 μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο μακρινή βολή. Καλό θα είναι οι περιοχές που θα διαλέξουμε για ψάρεμα να βρίσκονται σε απόμακρα μέρη, χωρίς κίνηση λουομένων και σκαφών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να περάσει κάποια βάρκα καθώς ψαρεύουμε και να κόψει την πετονιά μας, η οποία θα επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας και ακόμη, όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι πολύ πιθανό κάποιοι να θελήσουν να κολυμπήσουν μέχρι το μπαλόνι για να δουν τι είναι!



Δολώματα: ζωντανά ή ψαροδόλια
Το καλύτερο δόλωμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για κυνηγιάρικα ψάρια, είναι τα ζωντανά μικρόψαρα. Ένας μικρός σπάρος ή ένα μικρό μελανούρι που θα δολώσουμε, θα φαίνονται στα μάτια της λίτσας ως ο ωραιότερος μεζές, ενώ με τα μικρά κεφαλόπουλα, θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Το αγκίστρι μας σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είναι λεπτό και ανθεκτικό, με μικρό βάρος ώστε να μην τραυματίσουμε θανάσιμα το δόλωμα και να μπορεί να κινείται εύκολα. Θα περάσουμε το αγκίστρι στο πίσω μέρος του ψαριού, λίγο πριν από την ουρά, με προσοχή, για να μην τρυπήσουμε τη σπονδυλική του στήλη και έτσι να ζήσει περισσότερο μέσα στη θάλασσα και να έχει πιο ζωηρή κίνηση. Μια εναλλακτική λύση, αν δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσουμε ζωντανό δόλωμα, είναι να δολώσουμε και νωπά ψαροδόλια. Σαρδέλες, σαβρίδια, γαύρος είναι δολώματα που τα βρίσκουμε εύκολα στην αγορά και κάνουν τη δουλειά τους με πολύ καλά αποτελέσματα.


ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ΜΕ ΜΠΑΛΟΝΙΑ

Για την κατασκευή της αρματωσιάς που παρασύρεται από τον αέρα, θα χρειαστούμε ένα μπαλόνι μεσαίου μεγέθους, ή και περισσότερα, το οποίο θα δέσουμε στην άκρη της μάνας του μηχανισμού. Στη συνέχεια, θα μετρήσουμε περίπου 4 μέτρα από το σημείο όπου δέσαμε το μπαλόνι και θα τοποθετήσουμε ένα στριφτάρι χωρίς να κόψουμε την πετονιά, κάνοντας απλώς μια θηλιά. Στην άλλη άκρη του στριφταριού θα δέσουμε το παράμαλλο που θα είναι εφοδιασμένο με ένα ή δύο αγκίστρια. Το παράμαλλο πρέπει να έχει μήκος περίπου 2 μέτρα και διάμετρο από 0,33 έως 0,45 mm. Η δεύτερη αρματωσιά αφορά στο ψάρεμα από τα βράχια και γενικά σε σημεία όπου το βάθος κοντά στην ακτή είναι μεγάλο. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε τα μπαλόνια για να κρατήσουν το δόλωμά μας λίγο κάτω από την επιφάνεια. Επίσης, θα χρειαστούμε ένα δυνατό στριφτάρι το οποίο θα δέσουμε στην άκρη της μάνας του μηχανισμού, ενώ στην άλλη πλευρά του θα τοποθετήσουμε το παράμαλλό μας. Αυτό θα έχει την ίδια διάμετρο με την προηγούμενη αρματωσιά και το μήκος του θα είναι περίπου στα δυο μέτρα, ενώ τα μπαλόνια θα τα δέσουμε πάνω στο στριφτάρι.








LEZANTES

1. Οι μεγάλοι κυνηγοί είναι ψάρια που θα μας χαρίσουν αξέχαστες εμπειρίες .
2. Όταν το δόλωμά μας αποτελείται από ένα μεγάλο ζωντανό ψάρι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε παραπάνω από ένα μπαλόνια.
3. Για να μπορέσουμε να ρίξουμε ευκολότερα τα μπαλόνια, θα χρειαστούμε καλάμια με μήκος πάνω από 4 μέτρα.
4. Ένας δολωμένος σπάρος αποτελεί πραγματική πρόκληση για όλα τα αρπακτικά.
5. Ένα από τα κατεξοχήν κυνηγιάρικα θηράματα, που θα πιάσουμε με αυτήν την τεχνική.
6. Όταν δολώνουμε το ζωντανό προσέχουμε να μην τρυπήσουμε την σπονδυλική του στήλη.
7. Με χρήση νωπού δολώματος.
8. Λούτσος, ο απόλυτος κυνηγός.
9 + 10. Μέσα σε λίγα λεπτά το μπαλόνι φτάνει σε πολύ μεγάλη απόσταση από την ακτή.
Attachments
1.JPG
1.JPG (81.56 KiB) Viewed 3810 times
2.JPG
2.JPG (73.04 KiB) Viewed 3808 times
3.JPG
3.JPG (60.45 KiB) Viewed 3814 times
4.JPG
4.JPG (72.99 KiB) Viewed 3812 times
5.jpg
5.jpg (103.57 KiB) Viewed 3808 times
6.JPG
6.JPG (58.79 KiB) Viewed 3808 times
7.JPG
7.JPG (48.62 KiB) Viewed 3810 times
8.JPG
8.JPG (71.63 KiB) Viewed 3803 times

User avatar
spais
Posts: 340
Joined: Fri Sep 06, 2013 10:02 am

Re: Ψάρεμα με Μπαλόνι (Balloon Fishing)

Post by spais »

Μπράβο , πολύ διαφωτιστικό , :shhh: Το Κλέβω :lol: :lol: :lol:

Sorkomanis
Posts: 436
Joined: Mon Nov 01, 2010 12:38 pm
Location: Λευκωσία

Re: Ψάρεμα με Μπαλόνι (Balloon Fishing)

Post by Sorkomanis »

ωραίο!!!
Πείτε ΌΧΙ στις μαλάγρες, μπασμούς και ψαροτροφες:)

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3153
Joined: Tue Dec 19, 2006 1:38 pm

Re: Ψάρεμα με Μπαλόνι (Balloon Fishing)

Post by admin »

spais wrote:Μπράβο , πολύ διαφωτιστικό , :shhh: Το Κλέβω :lol: :lol: :lol:
ελεύθερα :wink:

Post Reply

Return to “Ψάρεμα από ακτή”