Εδιάβασα το λίγο το θέμα τωρα, εν αρκετά ενδιαφέρον. Πρώτον, αυτή την ασθένια δεν την αποκτούν μόνο ψάρια που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους (ένας ύφαλος μπορεί η δομή του να είναι από οτιδήποτε) , αλλά γενικά ψάρια που τρέφονται με φύκια και άλγη, πάνω στα οποία ευδοκιμούν τούτοι οι μικροοργανισμοί. Τωρά το πρόβλημα έγγειται όχι τόσο στα φυτοφάγα ή αλγοφάγα ψάρια όπως τις κουρκούνες και τις σάλπες, αλλά στα αρπακτικά ψάρια που είναι πιο ψηλά στην αλυσίδα. Ο λόγος είναι η βιοσυσσώρευση. Με πολύ απλά λόγια, είναι η συσσώρευση τοξινών πιο ψηλά στην αλυσίδα. Αν ένα αλγοφάγο ψάρι τρώει πχ μια ποσότητα άλγης, τότε θα μαζέψει Χ ποσότητα τοξίνης στο σώμα του. Αν ένα μικρό σαρκοφάγο ψάρι φάει 10 αλγοφάγα ψάρια, θα συσσωρεύσει ποσότητα 10Χ τοξίνης. Αν τωρά ένα μεγάλο ψάρι φάει 10 πιο μικρά σαρκοφάγα, τότε η τοξίνη που θα συσσωρευτέι είναι 100Χ, και ούτω καθεξής. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι να φάμε 10 σάλπες, είναι να φάμε κανένα μινέρι των 10-15 κιλών, που εννά έφαεν μεγάλες ποσότητες που σάλπες και κέφαλους στη ζωή του.
Έν είμαι ειδήμων σε τούντα θέματα, αλλά η ίδια λογική ισχύει και για τα ζώα της στεριάς, γι'αυτό και οι ανθρώποι δεν τρώμε αρπακτικά ζώα κατά κοινή ομολογία, λόγω βιοσυσσώρευσης. Ακόμα και θρησκείες έβαλαν κανόνες στο τί μπορούν να τρων οι ανθρώποι, και αν κάποια θρησκεία έχει κανόνες για συγκεκριμένα ζώα ή κατηγορίες ζώων που απαγορεύει την κατανάλωση τους, τότε τα σαρκοφάγα είναι πάντα μέσα (είτε είναι στο κοράνι, είτε αν θεωρείται kosher από το Λευιτικό για τους Ευραίους). Ήταν ένας τρόπος για να προστατευτούν από τις τοξίνες, με το να θέτουν κατηγορίες "ακάθαρτων" ζώων.
Τώρα, αν τα νερά της ανατολικής Μεσογείου μπαίνουν στην κατηγορία των τροπικών και υποτροπικών θαλασσών, που έχουν τις ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή και πολλαπλασιασμό αυτών των οργανισμών, δεν ξέρω, πρέπει να βρεθεί κάποιος ειδικός ή διαβασμένος στο θέμα να μας πει.
Τώρα πίσω στο ψάρι. Εν μου έλυσε κανένας την περιέργεια για το τί ψάρι είναι 100%, πότε επρωτοεμφανίστηκε στην Κύπρο, αν έπιασε κανένας άλλος ξανά, αν εξανακούσετε άλλο να πιάσει κοκ. Εμίλησα με τον παρέα που το έπιασε, και είπα του πως, ό,τι ψάρι και να είναι από τα δύο είδη, εν μπορώ να βρώ πληροφορίες που να δικαιολογούν την εμφάνιση του πάνω στο αγκίστρι του, άρα πρακτικά να πάει να αγοράσει κανένα λαχείο