επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι πιστεύω καλύτερα νασε πατωτός χωρίς φελλό παρά να αιωρείτε το δόλωμα με φελλό για 2 λόγους. πιστεύω ότι το δόλωμα παρουσίάζεται πιο φυσιολογικά "ξαπλωμένο" στο βυθό παρασυρόμενο από τα ρεύματα μειώνοντας την καχυποψία των φίλων μας όπως επίσης και το γεγονός ότι τα ψάρια βόσκουν στους βυθούς για το φαί τους , δεν νομίζω να το βρίσκουν να στέκει στα μεσόνερα ή λίγο πάνω από το βυθό συχνά.
θέλω να θίξω ένα θέμα που δεν πολυσυζητείται που έθιξε ο φίλος someone σχετικά με το δόλωμα. Λοιπόν σε συνθήκες απίκο το καλύτερο δόλωμα είναι η ψαροτροφή. εγώ με αυτό το δόλωμα είχα τις καλύτερες επιτυχίες. αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση κατά πόσο είναι βλαβερή για τις θάλασσες μας . συμμερίζομαι βεβάιως τις ανησυχίες , γι'αυτό το χρησιμοπειώ μόνο πάνω στο αγκίστρι , δηλαδή 100 - 200 γρ. τροφή κάθε φορά. για πασμό χρησιμοποιώ μόνο σαρδέλλα (εκέινες τις 5κιλες μεστο κουτί) και απλά αναμιγνύω ότι ψαροτροφή μου μένει από το δόλωμα του προηγούμενου ψαρεματος μου . το τοπ υλικό για πασμό αλλά πιστεύω και στο δόλωμα είναι αχινός λιωμένος. σχεδόν όσους μεγάλους έπιασα είχαν μεστην κοιλία τους φαγωμένους αχινούς . όταν λέω φαγωμένους τρων ακόμα και τα αγκάθια τους.... (λίγο δύσκολο να το πιστέψεις αν δεν το δεις !) αλλά αν παρατηρήσεις πως εν οι μασέλλες του μεγάλου σορκού θα καταλάβεις ότι τους έιναι πανεύκολο να τους σπάσουν.
τωρά για καστινγκ χρησιμοποιώ κοτόπουλο και γαρίδα κατεψυγμένη , νομίζω είναι εντελώς ισάξια στο καστινγκ. ένα tip μόνο να δώσω , χρησιμοπείστε το ελαστικό νήμα. έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στο να παρουσιαζει και να συγκρατά το δόλωμα σωστά για ώρα πολλύ στο αγκίστρι. έτυχε μου να βγάλω μελάνα πάνω σε κοτόπουλλο (!) και το δόλωμα δεν τσαλακώθηκε το παραμικρό σε σημείο που το ξανάριξα και ξαματσίμπησε άλλο ψάρι πάνω.