Ακροβάτης Είναι ευκολόχρηστο δολωμα για ερασιτέχνες ψαράδες της ακτής . Πρόκειται για ένα σκουλήκι αρκετά κινητικό κι ανθεκτικό. Απευθύνεται στα συνηθισμένα γνωστά ψάρια όπως μουρμούρες, τσιπούρες, σαργούς, χωρίς να αγνοήσουμε και τα υπόλοιπα ψάρια,
Δολώνεται περνώντας το αγκίστρι από το εσωτερικό του σκουληκιού, σκεπάζοντας το, ενώ αφήνουμε και κάποιο μικρό περίσσευμα στην άκρη του αγκιστριού. Η ακίδα όπως και στα περισσότερα δολώματα, βρίσκεται εκτός δολώματος για να καρφώσει το ψάρι, το οποίο και θα τσιμπήσει.. Διατηρείται ζωντανό για δεκαπέντε περίπου μέρες σε δροσερό περιβάλλον και ακομα καλύτερα στη συντήρηση ψυγείου
Αμερικανος Το αμερικάνικο είναι ένα δόλωμα που τραβάει πολύ αποτελεσματικά η απόλυτη πλειοψηφία των ψαριων που κυνηγάμε κυριος με το αίμα του . Είναι ένα δόλωμα που δεν γνωρίζει εποχές , χρησιμοποιείται κάλλιστα με οποιαδήποτε καιρική συνθήκη είτε κατά την διάρκεια της ημέρας , είτε της νύχτας . Έχοντας ένα κορμί αρκετά σκληρό , το αμερικάνικο αντέχει πολύ καλά τα μακρινά και δυνατά πετάγματα χωρίς να μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει ψάρι που αποφεύγει όταν βρεθεί μπροστά του . Tο διατηρούμε Στο ψυγείο χαμηλά , εκεί που βάζουμε τα χορταρικά και έχει μία θερμοκρασία μεταξύ 6 και 10 βαθμούς
Μάνα ή Μονοδόλι . Το δέρμα του έχει χρώμα κρεμ – κίτρινο με αντανάκλαση φωσφοριζέ και , το υγρό που περιέχει το σώμα του , που είναι επίσης το ποιο σημαντικό πράγμα μία που είναι ακριβός αυτό που έχει τη δύναμη της έλξης , είναι νέκταρ για όλα τα ψάρια , μουρμούρια , λαβράκια , τσιπούρες και σαργούς είναι τα είδη που τον λατρεύουν περισσότερο . Το μονοδόλι , μία που είναι μικρό ( των 5 – 6 εκ. μήκος είναι τα καλύτερα ) , οπωσδήποτε πρέπει να το δολώσουμε με την βοήθεια της βελόνας , ενώ η μάνα , ειδικά αν είναι πολύ μακρύ , θα την κόψουμε στο “ σωστό ” μέγεθος για να είναι δολωμένη όπως πρέπει . Για να γίνει αυτό , θα δέσουμε πολύ σφιχτά το κορμί του μονοδόλι με ελαστικό νήμα Η δολωσιά με την βελόνα γίνεται καρφώνοντας το μονοδόλι από το κεφάλι ( όπως όλα τα σκουλήκια ) και το βγάζουμε ακριβός στο κέντρο της άλλη άκρη. Διατηρείται στην συντήρηση του ψυγείου
Φαραω Είναι σκουλήκι που φτάνει στα δυόμισι,τρία μέτρα μήκος και φάρδος έως τρία εκ. η χαρακτηριστική που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλα σκουλήκια είναι ο φωσφορισμός του .το φαραώ δεν έχει ψάρια που δεν εκτιμούν την νοστιμιά του , από το σαργό στην τσιπούρα και στο λαβράκι , όταν “ ψαρεύει ” φτάνει να είναι ορατό από μακριά για να κάνει θύματα.Απλά ξεκινάμε πάντα από την ουρα προς το κεφάλι,κόβουμε κομμάτι που θα καλύπτει το αγκίστρι και αν θέλουμε το στερεώνουμε επιπλέω με ελαστικό νήμα
Σωλήνα ζει μισώ θαμμένος σε αμμώδεις βυθούς με αρκετά ρηχά νερά . Από την φωλιά του , εύκολα ευδιάκριτη από τις τρύπες που φαίνονται στην επιφάνεια του αμμώδεις βυθού ,Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο ψάρεμα δεν υπάρχουν ψάρια , που το αποφεύγουν το σωλήνα είναι δόλωμα πολύ αδύνατο , για να αποφεύγουμε την θραύση του , ακόμα και το λιώμα του στα δυνατά πετάγματα , καλό θα είναι να το δέσουμε πάντα με ελαστικό νήμα.Σαργούς , τσιπούρες Μουρμουρες αλλά και πολλά άλλα είδη ψαριών δεν θα του αντισταθουν
Καλαμαρ Ανεξάρτητα απο την μορφή που βρίσκεται (φρέσκο ή κατεψυγμένο) το κόβουμε σε στενές μακριές λωρίδες. Ανάλογα με τον τρόπο που θα ψαρέψουμε και τo μέγεθος των αγκιστρυών που χρησιμοποιούμε,Το κρέας του είναι άσπρο,μαλακό κai Προσελκυει τους σαργούς, μουρμούρες, σπάρους, τσιπούρες, πέρκες, χάνους, κ.α.
Σαρδελα Απλό και πολλές φορές αποτελεσματικό δόλωμα. Δολώνεται φρέσκο ή την αλατίζουμε μερικώς με χοντρό αλάτι.Το ασημί και το μπλε του χρώματος του δέρμα της , μέσο την τάση των λεπιών του που τον κάνουν να λάμπει καθώς και στην προκλητική μυρωδιά της έχουν σαν αποτέλεσμα να προσελκύει την προσοχή των ψαριών από μακριά. μπορείς να την χρησιμοποίησης με οποιες δήποτε καιρικές συνθήκες και να πιάσεις ότι δήποτε ψάρι..
Πεταλίδα Με τη βοήθεια της μύτης του μαχαιριού την ξεκολλάμε από τα βράχια και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε όσο δόλωμα χρειαζόμαστε για το ψάρεμα μας.Για να τη δολώσουμε πρέπει να την αφαιρέσουμε από το κέλυφος της.
Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι η πεταλίδα να βγει ολόκληρη από το κέλυφος της και όχι η μισή. Ο σαργός δύσκολα θα αντισταθεί σε μια σωστά δολωμένη πεταλίδα. Το ίδιο και οι τσιπούρες, κακαρέλους-χαρατζιδες, σκαθάρια, μελανούρια , μουρμούρες,.
Αλλα δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με αρκετά καλά αποτελέσματα είναι το κατσσιναρι η γυαλιστερή και διαφορα αλλα οστρακοειδή.Και ασφαλώς την γαρίδα ζωντανή η κατεψυγμένη
- Χρήσιμο εργαλείο για τα πιο πάνω δολώματα είναι η βελόνες που μας βοηθήσουν να περάσουμε το σκουλήκι στο αγκίστρι μας με τη βελόνα καρφώνουμε το σκουλήκι από το κεφάλι για όλο το μήκος του προσπαθώντας να μη το τρυπήσουμε πλαϊνά . Τοποθετήσουμε τη μύτη του αγκιστριού στην τρύπα της βελόνας , από την άλλη άκρη , εκεί που είναι και το κεφάλι του σκουληκιού . Με το ένα χέρι κρατάμε δυνατά συγχρόνως η βελόνα και η πετονιά του παράμαλλου καλά τεντωμένη ώστε να αποφεύγουμε μία πιθανή έξοδο της μυτις του αγκιστριού από την θέση του πριν τελειώνουμε να το δολώσουμε . Με τα δάχτυλα του άλλου χέρι , σέρνουμε το σκουλήκι από την βελόνα πάνω στο αγκίστρι μέχρι 2,3εκ πάνω στην πετονιά του παράμαλλου