Ψαρεμα ζωντανής γαριδας για δόλωμα

Post Reply
Michas
Posts: 35
Joined: Wed Mar 12, 2014 5:47 pm

Ψαρεμα ζωντανής γαριδας για δόλωμα

Post by Michas »

Πως μπορώ να πιάσω γαρίδα ζωντανή σε λιμανια για να την δολώσω στην άντενα; Για παράδειγμα στο Αρχικό δόντια που μπορώ να βάλω παγίδα και να πιασω;
;

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3153
Joined: Tue Dec 19, 2006 1:38 pm

Re: Ψαρεμα ζωντανής γαριδας για δόλωμα

Post by admin »

ένα άρθρο απο το 2007


ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΑ
Του Άριστου Αριστείδου

Η γαρίδα είναι ανεπιφύλακτα ένα από τα καλύτερα δολώματα σχεδόν σε όλα τα ψαρέματα στην θάλασσα. Την χρησιμοποιούν ευρέος για ψάρεμα με ανντένα ή καλάμι από την ακτή, για πατωτό από το σκάφος ακόμη και για παραγάδια.
Θεωρείται ως ένα από τα πιο αγαπητά δολώματα των περισσότερων ψαριών, κομμένη σε κομμάτι, σωστή ψόφια στο αγκίστρι αλλά και ζωντανή προκαλεί το ενδιαφέρον αρκετών ψαριών όπως σορκών, μουρμούρων, λαυρακιών, τσιπούρων, σπάρων, λυθρινιών, συναγρίδων και αρκετών άλλων ψαριών.
Φυσικά για να είναι αποδοτικό το ψάρεμα μας πρέπει να χρησιμοποιούμε το δόλωμα μας με τον κατάλληλο τρόπο. Μερικούς από αυτούς τους τρόπους θα δούμε πιο κάτω.

Γαρίδες υπάρχουν διαφόρων ειδών, υπάρχουν μικρές, μεγάλες, άσπρες, κόκκινες, Κυπριακές, εξωτερικές Φυσικά πέραν από τις εισαγόμενες γαρίδες στην Κυπριακή θάλασσα υπάρχουν δεκαοκτώ εγγεγραμμένα είδη γαρίδας, δύο- τρία από αυτά τα είδη είναι αρκετά γνωστά ενώ τα άλλα όχι και τόσο. Δύο από τα γνωστά είδη είναι η άσπρη η μικρή η γαρίδα που ζει κοντά στα βράχια και οι ροζέ οι πιο μεγάλες οι οποίες μπορούν να φθάσουν σε μέγεθος τους 8-10 πόντους οι οποίες παλαιότερα φθονούσαν στην Κυπριακή θάλασσα αλλά λόγω υπεραλιείας από τις τράτες μειώθηκαν σημαντικά.

Σήμερα υπάρχουν δύο τρόποι για να προμηθευτούμε γαρίδα για ψάρεμα, ο πρώτος και πιο δύσκολος είναι να πάμε να μαζέψουμε μόνοι από την θάλασσα. Αυτό γίνεται το βράδυ με την βοήθεια ενός φαναριού και μία απόχης με μικρά μάτια. Τις γαρίδες θα τις βρούμε κοντά σε βράχια και θα διακρίνουμε το λαμπίρισμα των ματιών τους όταν πέσει το φως του φαναριού απάνω τους. Γενικά υπάρχουν πολλοί τόποι όπου κρατούν μικρές άσπρες γαριδούλες. Το επιστημονικό όνομα τις γαρίδας αυτής είναι Sicyonia carinata (Mediterranean rock shrimp) στην Κύπρο είναι γνωστή ως γαριδάκι ή γαρίδα του βράχου. Βρίσκεται σε βραχώδεις ή αμμώδεις βιότοπους ή ακόμα κοντά σε φυκιάδες. Απαντάται σε ρηχά νερά από 1 έως 30 μέτρα. (συνήθως σε βάθη που ξεπερνούν τα 3 μέτρα). Το γαριδάκι έχει μήκος μεταξύ 2 έως 4 εκατοστά ενώ το μέγιστο μήκος του είδους είναι 6 εκατοστά. Αν και σε ορισμένες χώρες όπως την Ιταλία θεωρείται ως γαστρονομική λιχουδιά στις πλείστες χώρες (συμπεριλαμβανομένου της Κύπρου) η μόνη χρήση της γαρίδας αυτής είναι ως δόλωμα αφού έχει σκληρό κέλυφος και δεν γλιστράει εύκολα από το αγκίστρι. Τώρα για τόπους μη με ρωτάτε γιατί ίσως ορισμένοι φίλοι να θυμώσουν αν σας αποκαλύψω συγκεκριμένα σημεία. Αλλά πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί εύκολα να τις βρει χρησιμοποιώντας δύο αλάνθαστες μεθόδους. Η μία είναι η παρατηρητικότητα και η άλλη το παλιό ρητό που λέει ‘Ρωτώντας πας στην πόλη’.
Αφού λοιπόν εντοπίσουμε τις γαρίδες σκοπός μας είναι να τις πιάσουμε ζωντανές και να τις διατηρήσουμε ζωντανές για το ψάρεμα μας. Για να διατηρηθούν ζωντανές πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα κουβά με θαλάσσιο νερό και καλό είναι να τοποθετήσουμε και ένα ειδικό σύστημα οξυγόνου (υπάρχει σε αρκετά καταστήματα με ενυδρεία. Κόστος 10-15 ευρω). Έτσι οι γαρίδες μας θα διατηρηθούν ζωντανές και κινητικές μέχρι την ώρα του ψαρέματος μας.

Post Reply

Return to “ANNTENA”