Ψαρεμα σε Λιμανια

Post Reply
Michas
Posts: 35
Joined: Wed Mar 12, 2014 5:47 pm

Ψαρεμα σε Λιμανια

Post by Michas »

Γεια σας

Επειδη συνηθως ψαρευω σε λιμανια με αντενα 5μετρη θελω σας παρακαλω να μου πειτε τις καιρικε συνθηκες που πρεπει να προσεξω. Δηλαδη που πρεπει να φυσα ο αερας μεχρι ποσα μποφορ να ειναι πως πρεπει να είναι τα νερα (θολα κλπ κλπ) και οτι αλλο πιστευετε πεζει σημαντικο ρόλο.

Ευχαριστω

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3153
Joined: Tue Dec 19, 2006 1:38 pm

Re: Ψαρεμα σε Λιμανια

Post by admin »

Ένα παλιό άρθρο του περιοδικού


Ψάρεμα με σύντροφο τον Άνεμο

Ο άνεμος θεωρείται σαν ένας καθοριστικός παράγοντας για ένα πετυχημένο ψάρεμα αλλά και για ένα ευχάριστο ταξίδι με το σκάφος. Πολλές φορές η απότομη μεταβολή του άνεμου επηρεάζει δραστικά τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά κάποια γενικά χαρακτηριστικά των ανέμων καθώς και την επίδραση τους στο ψάρεμα από την ακτή.
Οι άνεμοι δημιουργούνται από την μεταφορά μαζών ατμοσφαιρικού αέρα μεταξύ δύο περιοχών της γης που έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Σε δύο παρακείμενες περιοχές η διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα δημιουργεί διαφορές βαρομετρικής πίεσης λόγω της διαφορετικής πυκνότητας του. Με άλλα λόγια η ατμοσφαιρική πίεση σε μία ψυχρή περιοχή είναι μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει σε μία παρακείμενη θερμή περιοχή. Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα τη μετακίνηση μαζών ατμοσφαιρικού αέρα από την ψυχρή προς τη θερμή περιοχή. Αυτές οι κατακόρυφες μετακινήσεις ονομάζονται ανοδικά και καθοδικά ρεύματα και η οριζόντια κίνηση του αέρα είναι ο άνεμος.
Τα βασικά στοιχεία του Ανέμου είναι η διεύθυνση και η ένταση. Η διεύθυνση έχει σχέση με το σημείο του ορίζοντα απ’ όπου πνέει ο άνεμος και εκφράζεται σε μοίρες ή σε σημεία του ανεμολογίου. Υπάρχουν 16 σημεία από τα οποία μπορεί να πνέει ο άνεμος ενώ η ένταση του ανέμου μετριέται σε μποφόρ και μπορεί να κυμανθεί από 0 μποφόρ μέχρι και 12 μποφόρ στις πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Για ένα ερασιτέχνη ψαρά από την ακτή ο σωστός προγραμματισμός του τόπου για ψάρεμα είναι πολύ σημαντικός . Ξέρω ότι οι πλείστοι από εσάς γυρεύετε μία διέξοδο από τις επαγγελματικές και κοινωνικές σας υποχρεώσεις για να ξεφύγετε για λίγο δίπλα από τη θάλασσα κάνοντας το αγαπημένο σας χόμπι. Καλό είναι λοιπόν να μελετούμε καλά τον καιρό για να επιλέγουμε κατάλληλες περιοχές για ψάρεμα έτσι ώστε να μην σπαταλούμε άσκοπα τον ελεύθερο μας χρόνο.
Σύμφωνα με τη διαμόρφωση του Νησιού μας οι φίλοι ερασιτέχνες ψαράδες της ακτής μπορούν να προγραμματίζουν το ψάρεμα τους βάση του ανέμου πρώτα μελετώντας την πρόγνωση του καιρού τη συγκεκριμένη μέρα που θέλουνε να πάνε ψάρεμα. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα είτε ηλεκτρονικά όπου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.windfinder.com και να δείτε αναλυτικά για τις επόμενες 5-6 μέρες την πρόγνωση του καιρού και κατά προσέγγιση τη φορά και δύναμη του ανέμου. Άλλος ένας τρόπος είναι να πληροφορηθείτε τηλεφωνικώς από την μετεορωλογική υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες τηλεφωνώντας στο 24 817998. Ακόμα μπορείτε να ακούσετε και την πρόγνωση του καιρού από διάφορα δελτία ειδήσεων την προηγούμενη μέρα.

Οι άνεμοι γενικά εάν είναι ασθενείς ως μέτριοι θεωρούνται βοηθητικοί στο ψάρεμα γιατί δημιουργούν μια μικρό ταραχή στο νερό με αποτέλεσμα το νερό να θολώνει ελαφρώς και να μην προδίδει την ύπαρξη των αλιευτικών μας εργαλείων ενώ παράλληλα τα υπόγεια ρεύματα που δημιουργούνται μετακινούν το δόλωμα μας στο νερό κάνοντας το να φαίνεται πιο ζωντανό και ρεαλιστικό. Σε αντίθετη περίπτωση αν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή τότε το δόλωμα μας παρασύρεται στο νερό, φεύγει από το αγκίστρι ή μπερδεύεται με κομμένα φύκια και ακαθαρσίες






Γενικά χαρακτηριστικά των ανέμων στο ψάρεμα



Βόρειος άνεμος: είναι μη ευνοϊκός για ψάρεμα σε όλες τις περιοχές της Κύπρου γιατί επηρεάζεται η θερμοκρασία του νερού, το νερό παγώνει ενώ η στάθμη του νερού κατεβαίνει. Όμως υπάρχει και μία ελπίδα για ψάρεμα σε όσους ψαράδες έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν κοντά σε λιμάνια τα οποία δεν επηρεάζονται πολύ από τον άνεμο και τα νερά είναι στάσιμα. Αλλά και πάλι οι επιτυχίες τους θα είναι μεμονωμένες . Ο Βόρειος άνεμος είναι πολύ ευνοϊκός για το ψάρεμα μαλακίων το βράδυ.

Νότιος άνεμος: ο Νότιος άνεμος μέτριος ως ασθενής (2-3 μποφόρ ) είναι πολύ ευνοϊκός για ψάρεμα σε δυτικές ακτές της Κύπρου αλλά ακόμη και στα νότια παράλια κοντά σε βραχίονες ή βραχώδεi περιοχές είναι ευνοϊκός για λαυράκια και για μεγάλους σορκούς. Όταν όμως ξεπερνά τα 4 μποφόρ και η θάλασσα είναι πολύ κυματώδης τότε αναγκαστικά για τους φίλους που ζουν στα νότια παράλια να προσπαθήσουν να βρουν περιοχές με κοψίματα ενώ στα δυτικά παράλια να ψάξουν περιοχές οι οποίες είναι ιδανικές για αυτή την περίοδο, δηλαδή να μπορούν να ψαρέψουν χωρίς να επηρεάζονται από τα υπόγεια ρεύματα ή από το κύμα . Δηλαδή για ένα ψαρά στην Αγία Νάπα ο οποίος θέλει να πάει ψάρεμα στο Καβο Γκρέκο σε αυτό τον άνεμο θα προτιμήσει τη δεξιά μεριά. Για κάποιον που ψαρεύει σε περιοχές λιμανιών θα πρέπει να προσέξει το κύμα να μη το χτυπά κατάμουτρα.

Δυτικός Άνεμος: ο δυτικός άνεμος μέχρι 4 μποφόρ είναι πολύ ιδανικός για όλα τα ψαρέματα εκτός από τις δυτικές περιοχές της Κύπρου γιατί επικρατούν αντίξοες συνθήκες και μεγάλα ρεύματα. Άρα στο δυτικό αυτοί που μένουν στις δυτικές περιοχές θα προσπαθήσουν να πάνε σε ανατολικές περιοχές όπου η θάλασσα είναι πιο ήρεμη. Για όσους μένουν στα ανατολικά παράλια ο Δυτικός άνεμος είναι ιδανικός για ψάρεμα.

Ανατολικός άνεμος: ο Ανατολικός μας φέρνει δύσκολους καιρούς με νερά. Στη θάλασσα επικρατούν νότια και ανατολικά ρεύματα τα οποία εμποδίζουν πολύ στο ψάρεμα και στο τσίμπημα του ψαριού. Το νερό στη θάλασσα είναι θολωμένο και αν προσέξουμε και έχουμε την ευκαιρία να πάμε στα δυτικά παράλια της Κύπρου τότε θα αντιμετωπίσουμε εντελώς αντίθετες συνθήκες και θα έχουμε μεγάλη επιτυχία ειδικά στις μουρμούρες και στους σορκούς.










Μεικτοί άνεμοι

Βορειοανατολικός. Ο Άνεμος αυτός δεν είναι πολύ ευνοϊκός στο ψάρεμα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανατολικός άνεμος τα νερά είναι παγωμένα και δημιουργούνται υπόγεια ρεύματα που παρασύρουν φύκια και άλλα αντικείμενα τα οποία ενοχλούν πολύ τα ψάρια. Το νερό αλλάζει απότομα θερμοκρασία και παγώνει αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι για τα μαλάκια είναι οι ιδανικές συνθήκες για βραδινό ψάρεμα.

Βορειοδυτικός. Ο άνεμος αυτός είναι κάπως καλύτερος από τον βορειοανατολικό ειδικά τις πρωινές ώρες ψαρεύεται πολύ στα νότια παράλια της Κύπρού και μία μεγάλη πιθανότατα κατά τις βραδινές ώρες κατά τις χειμερινές περιόδους για καλαμάρια.


Νοτιοανατολικός . Ο άνεμος αυτός είναι πολύ καταστροφικός με ισχυρά επιφανειακά και υπόγεια ρεύματα , δύσκολος καιρός για τον ψαρά . Είναι καλό να ξέρει κάποιος ότι μετά από το πέρας 2-3 ημέρων τ Νοτιοανατολικού άνεμου είναι ευνοϊκά για ψάρεμα. Κατά προτίμηση στον άνεμο αυτό ψαρεύουμε σε κόλπους ή λιμάνια με κοψίματα ή ακόμη στις δυτικές περιοχές της Κύπρου.

Νοτιοδυτικός. Είναι ωραίος άνεμος για ψάρεμα στα νότια παράλια για σορκούς αλλά μπορούμε να έχουμε και επιτυχίες στα δυτικά παράλια όταν ο άνεμος είναι κάτω από 3 μποφόρ. Αν όμως επιζητούμε την ηρεμία μίας γαλήνιας θάλασσας τότε καλύτερα να προτιμήσουμε τα ανατολικά παράλια























Συντροφιά με τον Άνεμο

Βόρειος άνεμος μεταξύ 1-3 και 3-6 μποφόρ

Ανεξαρτήτως απο την δύναμη του ανέμου μπορούμε να ψαρέψουμε σε όλες τις παραλίες τις ελεύθερης Κύπρου αλλά με περιορισμένες επιτυχίες

Νότιος άνεμος 1-3 μποφόρ Ιδανικός για τα δυτικά παράλια και για τα νότια παράλια ιδανικός για σορκούς

Νότιος άνεμος 3-6 ιδανική περιοχή δυτικά παράλια, στα νότια παράλια επικρατούν αντίξοες συνθήκες.


Δυτικός άνεμος 1-3 μποφόρ
Ιδανικά τα νότια και ανατολικά παράλια ψαρεύεται όμως και στα δυτικά παράλια για ψαράδες που θέλουν λίγο κύμα.

Δυτικός 3-6 μποφόρ
Ψαρεύονται νότια παράλια και ανατολικά παράλια. Δυτικά παράλια αντίξοες συνθήκες.


Ανατολικός 1-3

Ιδανικός για ψάρεμα στα δυτικά παράλια και μέτριος στα νότια παράλια κυματώδης.

Ανατολικός 3-6
Ψαρεύεται μόνο στα δυτικά παράλια, Νότια και Ανατολικά επικρατούν αντίξοες συνθήκες


Μεικτοί Άνεμοι
Στους μικτούς άνεμους διαλέγουμε περιοχή που βολεύει ανάλογά με τους άνεμους που επικρατούν στην Περιοχή.
Δηλαδή αν είμαι στο Ακρωτήρι Λεμεσού και επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι θα πάω στην περιοχή Lady’s mile δηλαδή ανατολικά. Και αν είναι βορειοανατολικοί θα πάω στην περιοχή Επισκοπής που είναι δυτικά. Αυτά εφαρμόζονται σε περιπτώσεις όπου ο άνεμος δεν ξεπερνά τα 4 μποφόρ γιατί πέρα από αυτό οι συνθήκες είναι αντίξοες.







Τα διάφορα Λιμανάκια φυσικά ή τεχνητά που υπάρχουν στο νησί μας και τα διάφορα ακρωτήρια μπορούν να μας προσφέρουν άμεσες λύσεις στην επιλογή ψαρότοπου όταν επηρεαζόμαστε από τον αέρα.
Ως συνήθως οι παλιοί ψαράδες είχαν 6-7 ψαρότοπους προκαθορισμένους στο μυαλό τους έτσι ώστε να έχουν επιλογές για ψάρεμα σε κάθε άνεμο. Φυσικά πέραν του Άνεμου μεγάλη σημασία παίζει και ο βυθός στον τόπο που ψαρεύουμε όπου ο συνδυασμός των δύο θα μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για τους διάφορους βυθούς θα μιλήσουμε σε άλλο τεύχος.
Με σύντροφο τον άνεμο λοιπόν σας εύχομαι καλές ψαριές.

Post Reply

Return to “ANNTENA”