ΜΕΔΟΥΣΕΣ

Αν επιθυμείτε να καταθέσετε την άποψή σας για ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στις παρακάτω ενότητες, μπορείτε να το κάνετε από εδώ.
Post Reply
User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3153
Joined: Tue Dec 19, 2006 1:38 pm

ΜΕΔΟΥΣΕΣ

Post by admin »

Πρόγραμμα παρακολούθησης μεδουσών στην Κύπρο μέσω της βοήθειας των πολιτών.
Με τη σηματοδότηση της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, το Ωκεανογραφικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Κύπρου σας ενημερώνει για το πρόγραμμα “Jellywatch”, μέσω του οποίου γίνεται μια ουσιαστική καταγραφή των μεδουσών που απαντώνται στα παράκτια νερά του νησιού μας. Για το σκοπό αυτό το Ωκεανογραφικό Κέντρο παροτρύνει τους πολίτες όπως συνδράμουν ενεργά με τη βοήθειά τους στο πρόγραμμα αυτό, όπως κάνουν κάθε χρόνο τα τελευταία 4 χρόνια.
Οι μέδουσες κατέχουν σημαντική θέση στο οικοσύστημα, όντας θήραμα για καρχαρίες, ξιφίες, σολομούς, τόνους, θαλάσσιες χελώνες και κύριοι θηρευτές για διάφορα είδη πλαγκτού, καρκινοειδή, μικρά ψάρια και μέδουσες. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούν σημαντικά στην ανανέωση της ιχθυοπανίδας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε άλλα είδη να αναπτυχθούν. Τα τελευταία χρόνια ένα σύνολο ανθρωπογενών επιδράσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, ο ευτροφισμός, μέχρι και η κατασκευή κυματοθραυστών, έχουν οδηγήσει στην ολοένα και συχνότερη εμφάνιση των μεδουσών σε μεγάλους αριθμούς, τις λεγόμενες πληθυσμιακές εξάρσεις. Αυτό δυστυχώς έχει ουσιαστικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της οικονομίας όπως είναι η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο τουρισμός οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζονται σε δραματικό βαθμό.
Το πρόγραμμα “Jellywatch” (http://www.ciesm.org/marine/programs/jellywatch.htm), έχει συνεισφέρει ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια σ’ αυτήν την προσπάθεια κατανόησης των αιτιών και συνεπειών που κρύβονται πίσω από τις πληθυσμιακές εξάρσεις των μεδουσών, που παρατηρούνται στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό γίνεται εφικτό ακολουθώντας την λεγόμενη «επιστήμη των πολιτών», όπου οι πολίτες είτε σε μεμονωμένα, είτε σε οργανωμένα σύνολα αναφέρουν στην αρμόδια αρχή της κάθε χώρας τα είδη των μεδουσών που παρατηρούν και τους πληθυσμούς τους.
Η Κύπρος, μέσω του Ωκεανογραφικού Κέντρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα “Jellywatch”, από το 2011, ανάμεσα σε άλλες 19 χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το νησί μας έχει ακτογραμμή μήκους 648 χλμ. και συνολική επιφάνεια θαλάσσιας έκτασης 130 766 τ.χλμ., γίνεται κατανοητός ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας του έργου και η ευθύνη που ανέλαβε το Ωκεανογραφικό Κέντρο. Γι’ αυτό το σκοπό οι πολίτες της Κύπρου (κολυμβητές, δύτες, ψαράδες, τουρίστες κτλ.) καλούνται να συνδράμουν δυναμικά με τη βοήθειά τους στο πρόγραμμα αυτό, αναφέροντας τα είδη των μεδουσών που παρατηρούν στις θάλασσές μας, είτε αυτές απαντώνται ως μεμονωμένα άτομα, είτε ως μεγάλα κοπάδια.
Αν εντοπίσετε λοιπόν μεμονωμένα άτομα μεδουσών ή ομάδες από μέδουσες (κοπάδια), με τα χαρακτηριστικά των ειδών που υπάρχουν πάνω στην αφίσα που διατίθεται από το Ωκεανογραφικό Κέντρο (Εικόνα 1), είναι πολύ σημαντικό να στείλετε με μια φωτογραφία, αν υπάρχει, τις ακόλουθες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Κέντρου jellywatch@ucy.ac.cy:
- Ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο παρατηρητή.
- Ονομασία μέδουσας.
- Περιοχή (Τοπωνύμιο ή/και συντεταγμένες): ακτή, ρηχά-νερά, ανοιχτή θάλασσα.
- Συνολικός αριθμός μεδουσών: λιγότερες από 10, 10-100, 100-500, 500-1000, περισσότερες από 1000.
- Αριθμός μεδουσών ανά τετραγωνικό μέτρο: λιγότερες από 10, 10-100, 100-500, περισσότερες από 500.
- Απόσταση μεταξύ μεδουσών: 10 εκ., λιγότερο από 1 μ, 1-5 μ, 5-10 μ, 10-20 μ, περισσότερα από 20 μ.
- Πώς έγινε η παρατήρηση (κατά τη διάρκεια ψαρέματος, ταξιδιού με σκάφος, κατάδυσης, κολύμβησης, περιπάτου στην ακτή κτλ.);
Attachments
Cyprus_JWposter_EN.jpg
Cyprus_JWposter_EN.jpg (717.69 KiB) Viewed 3823 times

Post Reply

Return to “Διάφορα Θέματα”