Φυτά που απαντώνται κοντά σε παραλίες
Posted: Wed Apr 04, 2012 5:22 pm
Το πρώτο περιοδικό για το Ψάρεμα στην Κύπρο
https://www.cyprusfishingmagazine.com/forum/
https://www.cyprusfishingmagazine.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=3926
Συμφωνώ απόλυτα Μάριε όπως το μέλι εσύναξα δυο τσέντες προκτές και εν ήδη μες το ξύδι!!!!MariosK wrote:Ξυδάτο εν μέλι! Στην Πάφο λέμε το κίρταμο.
Βλαστούν κυρίως ανάμεσα σε βράχους έξω. Εγώ βρίσκω πολλά στην περιοχή Κοκκινοχωρίων αλλά και στον Μαζωτό στην περιοχή της Πετούντας. Έτσι άμαν πάεις τζιαι ένεσχιει ψάρι ως συνήθως βκάλλεις τον μεζέ άλλως πως!!!!angiec wrote:Φυτρώνουν σε όλες τις παραλίες ?που μπορώ να βρώ?
Κόφκεις τες μούττες που εν τρυφερές όπως το καππάρι!!!!angiec wrote:Μπαίνει ολόκληρο στο ξύδι η ορισμένα κομμάτια από το φυτό??
Εγώ πρώτη φορά το ακούω και επειδή τρελλένομαι για ξυδάτα άμα δεν έχει ψάρι, όπως είπε και ο Λεωνίδας καλός και ο μεζές ευχαριστώ για τις πληροφορίες
Στην εμφάνιση μου θυμίζει ζαμπούκκο
angiec wrote:Μπαίνει ολόκληρο στο ξύδι η ορισμένα κομμάτια από το φυτό??
Εγώ πρώτη φορά το ακούω και επειδή τρελλένομαι για ξυδάτα άμα δεν έχει ψάρι, όπως είπε και ο Λεωνίδας καλός και ο μεζές ευχαριστώ για τις πληροφορίες
Στην εμφάνιση μου θυμίζει ζαμπούκκο
καθε χρονο ερκεται ο παππους μου που Λεμεσο και περνς των σε ενα ξοκλισι και σιναουμε τα κιρταμα με τις σακουλες. οποιος ενδιαφερεται να κοπιασει να τον παρω οποτε θελει να μαζεψει.. εμενα προσωπικα εν μου αρεσκουν... ανταλλασω κιρταμα με καππαρι οποιος ενδιαφερεται... τωρα τουτη την προσφορα μου πρεπει να την βαλω στο Αγορες - Πωλησεις??MariosK wrote:Ξυδάτο εν μέλι! Στην Πάφο λέμε το κίρταμο.
godshadow wrote:Το Κρίταμο ή "Κρίθμον το παραθαλάσσιο" (επιστημονικά Crithmum maritimum).Διεγερτικό της όρεξης και έχει σημαντική διατροφική αξία. Γνωστό και ώς "αλμύρα" ή "μεζές του γιαλού".
ειδικα εκει στην Πεγεια ρε φιλε που εχει ενα εστιατοριο που φενεται μεσα στι θαλασσα ενα νησι με βουνο αν θυμουμε καλα, ενα λιμανακι κατω που το εστιατοριο και κατι σπηλιες διπλα. επερηγραψα τα οπως τα θυμουμε γιατι εχει χρονια να παω. εκει εχει πολλα κιρταμαΣτάθης wrote:godshadow wrote:Το Κρίταμο ή "Κρίθμον το παραθαλάσσιο" (επιστημονικά Crithmum maritimum).Διεγερτικό της όρεξης και έχει σημαντική διατροφική αξία. Γνωστό και ώς "αλμύρα" ή "μεζές του γιαλού".
Much obliged, kind sir!
Ποια εποχή συλλέγεται προς κατανάλωση;
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ελήφθησαν τέλη Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Κάτω Πάφου και μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι η παραλία ήταν κατάμεστη από το συγκεκριμένο φυτό.
να ρωτησω τα παντα τον παππου και να σου πω φιλε μου... νομιζω και τωρα εν καιρος τους. απο οτι θυμαμε κοβεις το κιρταμο και οταν πας σπιτι τ κοβεις λιγο πιο κατω απο τι μυτη.. σε καποια φαση οταν πας απο την μυτη προς τα κατω ξεκιναει να σκληραινει.. οποτε το κοβεις πριν να γεινει σκληρο.. για την ολη διαδικασια θα ρωτησω και να σου πω συντομαΣτάθης wrote:Ευχαριστώ Νικόλα.
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήξερα καθόλου ότι το φυτό αυτό είναι εδώδιμο.
Πως ακριβως συλλέγεται (ποια μέρη του και ποια εποχη);
Εχει κάποια ειδική διαδικασία προτού μπει σε ξύδι;