Page 1 of 1
Χημικά διατήρησης ψαριών
Posted: Sun Mar 08, 2009 10:45 am
by mourmouros
Πήγα χτες σε γνωστή υπεραγορά και περνώντας από τη ΜΠΟΥΤΙΚ ΨΑΡΙΩΝ

εκάθησα λίγο να χαζέψω τα ψάρια, μια και λόγω καιρού δεν πήγα ψάρεμα και κατέληξα να κάνω τα εβδομαδιαία ψώνια. Τα ΦΡΕΣΚΑ ψάρια που πουλούσαν είχαν 2 περιοχές προέλευσης: 1)κυπρος 2)περιοχή 37...ή οποία είχε και τη περισσότερη ποικιλία ...ασπρόβλαχους, παρπούνια, φαγκριά κ.α.!
Αφού πήα σπίτι προβληματίστηκα για τη περιοχή 37, ρώτησα έναν φίλο μου και μου είπε πως τράτες από Μαρόκο για παράδειγμα ξεφορτώνουν τις ψαριές τους στη Κύπρο και μετά αυτές πωλούνται στις υπεραγορές. Αυτό που με άφησε με το στόμα ανοιχτό ήταν ότι για να διατηρηθούν αυτά τα ψάρια ΦΡΕΣΚΑ ψεκάζονται με χημικά...το είχα ακούσει και παλιά άλλα δεν το πολυπίστεψα...
Γνωρίζει κάποιος πιο πολλά για το θέμα? Υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορούν στην αγορά Χημικά που απαγορεύονται στην Ε.Ε. αλλά τα χρησιμοποιούν τράτες τρίτων χωρών?
Re: Χημικά διατήρησης ψαριών
Posted: Sun Mar 08, 2009 10:49 am
by konstantinos kalogir
Για αυτό αξίζει να τρως μόνο τα ψάρια που ψαρεύεις...! ας είναι και σπαρούθκια, το μόνο σίγουρο είναι πως είναι φρέσκα και χωρίς χημικά...

Re: Χημικά διατήρησης ψαριών
Posted: Sun Mar 08, 2009 11:11 am
by chrysanthos9
konstantinos kalogir wrote:Για αυτό αξίζει να τρως μόνο τα ψάρια που ψαρεύεις...! ας είναι και σπαρούθκια, το μόνο σίγουρο είναι πως είναι φρέσκα και χωρίς χημικά...

+100000000000000000000
Re: Χημικά διατήρησης ψαριών
Posted: Sun Mar 08, 2009 12:03 pm
by mourmouros
Ούτε λόγος!
Αλλά κατά πόσο αληθεύει αυτή η κουβέντα?
Γιατί, κάποτε θα πας στη ψαροταβέρνα με παρέα να φας το ασπροβλαχούι σου και τα μωρά το μπαρμπουνάκι τους...Τι θα σου σερβίρουν?

Re: Χημικά διατήρησης ψαριών
Posted: Sun Mar 08, 2009 12:49 pm
by marios
mourmouros wrote:Πήγα χτες σε γνωστή υπεραγορά και περνώντας από τη ΜΠΟΥΤΙΚ ΨΑΡΙΩΝ

εκάθησα λίγο να χαζέψω τα ψάρια, μια και λόγω καιρού δεν πήγα ψάρεμα και κατέληξα να κάνω τα εβδομαδιαία ψώνια. Τα ΦΡΕΣΚΑ ψάρια που πουλούσαν είχαν 2 περιοχές προέλευσης: 1)κυπρος 2)περιοχή 37...ή οποία είχε και τη περισσότερη ποικιλία ...ασπρόβλαχους, παρπούνια, φαγκριά κ.α.!
Αφού πήα σπίτι προβληματίστηκα για τη περιοχή 37, ρώτησα έναν φίλο μου και μου είπε πως τράτες από Μαρόκο για παράδειγμα ξεφορτώνουν τις ψαριές τους στη Κύπρο και μετά αυτές πωλούνται στις υπεραγορές. Αυτό που με άφησε με το στόμα ανοιχτό ήταν ότι για να διατηρηθούν αυτά τα ψάρια ΦΡΕΣΚΑ ψεκάζονται με χημικά...το είχα ακούσει και παλιά άλλα δεν το πολυπίστεψα...
Γνωρίζει κάποιος πιο πολλά για το θέμα? Υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορούν στην αγορά Χημικά που απαγορεύονται στην Ε.Ε. αλλά τα χρησιμοποιούν τράτες τρίτων χωρών?
φορμόλη 
τα περνάνε από διαλύματα με νερό και νιτρώδη ή νιτρικά άλατα, ώστε τα βράγχια να φαίνονται κόκκινα και να δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι πρόκειται για ψάρια που αλιεύθηκαν πρόσφατα. επίσης η φορμόλη τους κάνει το μάτι καθαρό και γυαλιστερό

......Τι είναι η φορμόλη
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE% ... E%BB%CE%B7 Στην κύπρο ΔΕΝ έχει εντοπιστεί τέτοιο περιστατικό!!!
Re: Χημικά διατήρησης ψαριών
Posted: Sun Mar 08, 2009 10:34 pm
by Someone
(Άσχετο, αλλά τελικά έννεν παράξενο που όποτε πάω σούπερμαρκετ με τη γυναίκα μου, χάννει με όταν κοντέψουμε στην ψαραγορά. Ωραία.)