Ας το πάρουμε ξανά από την αρχή

Μία προσφορά της εταιρείας Super Action

Γράφει ο Αλέξανδρος  Γ.Γανίτης

Πολλές φορές, ως εργαζόμενος σε κατάστημα ειδών αλιείας, ακούω διάφορα ερωτήματα από καταναλωτές αναφορικά με το ψάρεμα καλαμαριών και πιο συγκεκριμένα για το Eging. Τι είναι ακριβώς; Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα καλάμι eging και όχι ένα καλάμι spinning για την συγκεκριμένη τεχνική; Ποια τα προτερήματα του; Αυτές και αρκετές άλλες ερωτήσεις νομίζω θα απαντηθούν μέσα από αυτό το άρθρο. Ένα άρθρο εμπλουτισμένο και με πληροφορίες οι οποίες αγγίζουν και πιο προχωρημένους της συγκεκριμένης τεχνικής.

Το Eging είναι ένα είδος ψαρέματος ειδικά σχεδιασμένο για το ψάρεμα καλαμαριών και γενικός μαλακίων. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός σου επιτρέπει να εκτελείς την συγκεκριμένη τεχνική από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τον πάτο. Μπορείς με τον σωστό εξοπλισμό να έχεις μακρινές βολές (περισσότερο ψαρότοπο), σωστό έλεγχο της καλαμαριέρας σου(egi) και καλή δράση εκτίναξης του τεχνητού. Ταυτόχρονα, με τον σωστό εξοπλισμό δεν σκίζονται ή κόβονται τα πλοκάμια των καλαμαριών κατά το κάρφωμα ενώ δημιουργείτε η κατάλληλη αντίσταση όταν πιαστεί το καλαμάρι για να μην φύγει από τις βελόνες του egi μας καθώς δεν υπάρχει κλέφτης. Άρα μέχρι τώρα κάποιοι αρχάριοι έχουν αντιληφθεί ότι egi ονομάζουμε τις καλαμαριέρες που σχεδιάζονται για αυτή την τεχνική.

Η διαφορά ενός σπιννοκάλαμου μαζί με ένα καλάμι eging

Η διαφορά ανάμεσα σε ένα καλάμι spinning και ένα καλάμι eging δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά είναι σημαντική.  Τα καλάμια του eging είναι πιο λεπτά και η παραβολικότητα τους είναι regular –fast. Επίσης, έχουν τους ανάλογους οδηγούς και χερούλι για να μπορούν να φιλοξενούν το σωστό μηχανισμό ο οποίος θα μας διευκολύνει στην εκτέλεση της τεχνικής.


Τα καλάμια Eging

Τα καλάμια Eging χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες

Βασικός τύπος /Basic Type

Συνήθως αυτά τα καλάμια μπορούν να δουλέψουν καλαμαριέρες μεγέθους 2,0-3,5 / 2,5-3,5/ 3-4. Οι περισσότερες καλαμαριέρες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι μεγέθους 3. Το ύψος του καλαμιού κυμαίνεται από 2,10 μ μέχρι 2,70 μ.

Solid Tip/Tip run Ακτής

Τα συγκεκριμένα καλάμια έχουν μια λεπτή solid μύτη και κυρίως ψαρεύουμε παρακολουθώντας τη μύτη του καλαμιού. Αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε μικροτσιμπήματα τα οποία μπορεί να μην είναι αισθητά με ένα βασικό καλάμι. Τα συγκεκριμένα καλάμια τα χρησιμοποιούν κυρίως όσοι ασχολούνται ολόχρονα με το ψάρεμα μαλακίων, καλαμαριών αλλά και σουπιών.

Tip Run/ Σκάφους

Αυτή η κατηγορία αποτείνεται σε ψάρεμα καλαμαριών από το σκάφος με την μέθοδο drifting. Βασικά αυτά τα καλάμια μπορούν να χειριστούν βαριές καλαμαριέρες μέχρι 30 γρ.

Μηχανισμός για eging

O μηχανισμός για το eging πρέπει να παίρνει 200 μέτρα νήμα PE 0.6 ή 150 μέτρα PE 0.8. Διαφέρει ως προς ένα κλασσικό μηχανισμό spinning κυρίως ως προς την χωρητικότητα του αλλά και τον σχηματισμό του. Το καρούλι είναι διαμορφωμένο για να μπορούμε να έχουμε μια πιο ελεγχόμενη βολή. Η ταχύτητα του μηχανισμού είναι  5:1 και σε περιπτώσεις που θα ψαρέψουμε μεγάλα καλαμάρια ή θράψαλα 6:1. Ο σχηματισμός του πόμολου βοηθάει στην εκτέλεση των βολών.


Τεχνικές Eging

Κλασσικό

Ρίχνουμε την καλαμαριέρα μας στο σημείο το οποίο επιθυμούμε, την αφήνουμε να φτάσει στον βυθό, πραγματοποιούμε ένα τέντωμα χωρίς μανελιά (μαζεύουμε τα μπόσικα) και στην συνέχεια τρία με τέσσερα χτυπήματα ταυτόχρονα με μανελιές για να ξανανέβει στην επιφάνεια. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα μέχρι να έρθει η καλαμαριέρα  κοντά μας.

Range hunting

Αυτή η τεχνική πραγματοποιείται κυρίως με πιο μικρές καλαμαριέρες στα μεσόνερα. Την ρίχνουμε και αφού βυθιστεί μέχρι τα μεσόνερα πραγματοποιούμε μικρά χτυπήματα. Κάποιες φορές τα καλαμάρια χτυπάνε πάνω από τον βυθό και με αυτή την μέθοδο είναι εύκολο να τα εντοπίσουμε

Side fishing

Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε την κίνηση των καλαμαριών και ρίχνουμε την καλαμαριέρα μας λίγο πιο πέρα. Στην συνέχεια την φέρνουμε με χτυπήματα κοντά στα καλαμάρια και την αφήνουμε να πατώσει κοντά τους για να την πιάσουν.


Eging και τεχνολογία

Η τεχνολογία στην συγκεκριμένη τεχνική αναπτύσσεται συνεχώς. Ας δούμε ορισμένες ξεχωριστές καλαμαριέρες

Yamashita/ Maria

Warm jacket: Mε ένα ειδικό ύφασμα πάνω στην καλαμαριέρα μετατρέπεται με τον φωτισμό η θερμότητα της καλαμαριέρας 1-2 βαθμούς πιο ψηλή από την θερμότητα του νερού. Με αυτό τον τρόπο η καλαμαριέρα είναι ιδιαίτερα αισθητή στο καλαμάρι που κυνηγάει με την θερμοκρασία.

Yamashita 490 nm στο φάσμα του φωτός

Σύμφωνα με μελέτες Ιαπώνων κατασκευαστών, το αγαπημένο χρώμα του σουπιοκαλάμαρου στο οποίο νιώθει άνετα και δεν το απωθεί είναι στην εμβέλεια 482-494 nanometer. Η Yahashita έδωσε την ικανότητα σε 3 σειρές από καλαμαριέρες να εκπέμπουν το συγκεκριμένο χρώμα αντι το κλασσικό πράσινο φωσφόρο.

Τεχνολογία Search

Η καλαμαριέρες τεχνολογίας search έχουν στο εσωτερικό τους ένα μικρό θάλαμο, ο οποίος περιέχει μικρές ανοξείδωτες σφαίρες.  Κατά το χτύπημα οι σφαίρες αυτές προκαλούν ένα συγκεκριμένο ήχο εμβέλειας στο νερό μέχρι και 1500 μέτρα. Είναι παρόμοιος ήχος με αυτόν του σουπιοκαλάμαρου όταν βρει φαγητό και ξεκινάει να τρέφεται. Αυτός ο ήχος προκαλεί και τα άλλα σουπιοκαλάμαρα της περιοχής να έρθουν κοντά.


Διαφορές ανάμεσα σε καλαμαριέρες

Κάποιος μπορεί να διερωτηθεί ‘’καλά, γιατί να αγοράσω για την τεχνική αυτή μια καλαμαριέρα αξίας €15 ενώ υπάρχουν στην αγορά παρόμοιες αξίας €3?’’. Φαινομενικά μπορεί να είναι οι ίδιες αλλά εάν η καλαμαριέρα δεν είναι τέλεια ισοσταθμισμένη και με τα κατάλληλα υλικά, δεν προσφέρει την σωστή βύθιση των 45 μοιρών όταν πέφτει για να μπορέσουμε να δουλέψουμε την τεχνική αλλά ούτε έχει την κατάλληλη παρουσία στο νερό. Η σωστή πλεύση και κάθοδος στο νερό διασφαλίζει το σωστό αγκίστρωμα των καλαμαριών με μηδαμινές απώλειες.

Για κλείσιμο να αναφέρω ότι τα σουπιοκαλάμαρα και οι σουπιές στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι διαθέσιμα προς αλιεία από την ακτή ολόχρονα, προσφέροντας έτσι αρκετές μέρες συνεχής ενασχόλησης στους ενθουσιώδεις του σπορ.