Του Άριστου Αριστείδου


Ένα τηλέφωνο από έναν συνεργάτη με έθεσε σε συναγερμό. Έλα γρήγορα κάτω και μου τσιμπάνε κέφαλοι τρία με τέσσερα κιλά ο καθένας. Δυστυχώς δεν κατάφερα να πάω την δεδομένη στιγμή λόγω δουλειάς αλλά αργά το απόγευμα όταν πήγα σπίτι τον πήρα τηλέφωνο να μου πει τι έγινε. Είχε δώσει ωραίες μάχες με κέφαλους πελαγίσιους τρία με τέσσερα κιλά, τα ψάρια βγαίνουν κοντά στον γιαλό αυτή την περίοδο και δίνουν την ευκαιρία στους ψαράδες να πιάσουν μερικά.

Κανονίσαμε να πάμε την επόμενη μέρα το πρωί μαζί, ήταν Κυριακή και είχε κυνήγι αλλά μιας και τα αποδημητικά φέτος δεν μας τίμησαν με την παρουσία τους, το ψάρεμα είναι μια σταθερή αξία για χαλάρωση. Το πρωί λοιπόν στον δρόμο για τον ψαρότοπο η μνήμη μου με πήγε είκοσι χρόνια πίσω. Θυμάμαι ότι πριν περίπου είκοσι χρόνια λόγω και πάλι έλλειψης αποδημητικών πήγα ψάρεμα με έναν άλλο φίλο στην ίδια περιοχή την ίδια εποχή και θυμάμαι είχαμε πάρει έναν κέφαλο δύο περίπου κιλά. Φυσικά τα νέα για την εμφάνιση των κέφαλων στο σημείο διαδόθηκαν και κοντεύοντας στην περιοχή είδα αρκετά καλάμια στημένα στην παραλία.


Ο εξοπλισμός

Το ψάρεμα των κέφαλων δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ένα καλάμι casting με μισινέζα 0,30 -0,40 mm είναι υπέρ ικανοποιητική. Ένα περαστό βαρίδιο από 0,30 - 0,60 γρ, μία στρυφταροπαραμάνα και το παράμαλλο μας με το πολυάγκιστρο. Εδώ φυσικά ο κάθε ψαράς έχει και τις δικές του πατέντες. Σε άλλους αρέσει να δένουν μόνοι τους τα πολυάγκιστρα με συγκεκριμένα είδη αγκιστριών χωρίς να σημαίνει ότι δεν δουλεύουν και τα αγκίστρια του εμπορίου. Αγκίστρι νούμερο τέσσερα με οκτώ είναι αρκετά ικανοποιητικό. Φυσικά, εννοείται να είναι καλής ποιότητας καθώς έχουμε δει και αγκίστρια να κόβονται από τα σκληρά τραβήγματα των ψαριών. Τα εργοστασιακά πολυάγκιστρα έχουν από οκτώ μέχρι δώδεκα - πολλές φορές – αγκίστρια, εξαρτάται από το μέγεθος τους. Εννοείται ότι ο αριθμός των αγκιστριών έχει να κάνει και με το μέγεθος του δολώματος που θα χρησιμοποιήσουμε.








Η απλή μέθοδος της φρατζόλας

Το δόλωμα είναι απλή φρατζόλα από τον φούρνο. Άλλοι την προτιμάνε όσο πιο φρέσκα γίνεται για να μην σπάει. Κάποιοι φίλοι ψαράδες από Πάφο προτιμάνε φραντζόλες δέκα ημερών πιο σκληρές και χρησιμοποιούνε κομμάτια από μέσα, κομμένα τετραγωνισμένα.

Το σημαντικό με το δόλωμα είναι να σταυρώσουμε με το πολυάγκιστρο μας, το κομμάτι με την φραντζόλα για να την κρατάει καλά και όταν τσιμπήσει το ψάρι αν μπορέσει αν αγκιστρωθεί. Για να μην απελευθερωθεί κατά την βολή, ενώνουμε το πρώτο με το τελευταίο αγκίστρι για να τα κρατάει σφικτά δεμένα πάνω στο κομμάτι με το ψωμί.


Οι βολές μας

Οι βολές μας δεν είναι ανάγκη να είναι μακρινές. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια καλή ψαρεύτρα με αρκετό δόλωμα και να προσελκύσουμε τα ψάρια. Μεγάλο λάθος είναι να μαλαγρώσουμε με τροφή και να ψαρεύουμε με ψωμί. Το Μαλάγρωμα ουσιαστικά γίνεται κάθε φορά που θέλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση του δολώματος μας. Ουσιαστικά όταν κάνουμε την βολή αφήνουμε τα φρένα αρκετά ανοικτά καθώς οι τσιμπιές είναι βίαιες και τα ψάρια τραβάνε πολύ. Όταν θα τραβήξουμε έξω το δόλωμά μας, κλείνουμε τα φρένα και με ένα απότομο και δυνατό τίναγμα-κάρφωμα προσπαθούμε να σπάσουμε την φραντζόλα στην περιοχή όπου ψάρευε για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των ψαριών εκεί. Εάν κάνουμε μια βολή στην Ανατολή και μία στην Δύση ίσως πιάσουμε ένα ψάρι αλλά δεν θα κρατήσουμε το ενδιαφέρον του κοπαδιού.


Πότε Τσιμπούν τα ψάρια

Τα ψάρια κάποτε τσιμπούν πρωί και κάποτε απόγευμα, πολλές φορές κινούνται σε κοπάδια και ιδιαίτερα όταν η θάλασσα είναι ήρεμη μπορεί να δούμε και μερικά από αυτά να πετάγονται πάνω από το νερό ή ακόμη να δούμε ψαράκια άλλα να φεύγουν τρομαγμένα.


Μικρά Μυστικά -Ενισχύσεις του δολώματος

Σε κάποιους αρέσει να προσθέτουν πρόσθετα αρωματικά στο ψωμί τους για να τραβάνε περισσότερο το ενδιαφέρον των ψαριών. Μυρωδιές εμπορίου, σκόνες και για μαλάγρωμα, άρωμα τυριού ή και σαρδέλας είναι μερικά από τα επιπρόσθετα υλικά τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε στην φρατζόλα μας.