Αμέριστη υπομονή, μια καλή μάσκα, γάντια, μαχαίρι, μια προσεγμένη στολή κατάδυσης, εννοείται άδεια αλιείας και το σωστό ψαροντούφεκο: αυτός είναι ο χρυσός κανόνας του καλού ψαρά. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά, χρειάζεται και μαεστρία.

Σας παραθέτουμε πιο κάτω μερικές συμβουλές που όχι μόνο θεωρούμε πως θα σας βοηθήσουν να πιάσετε πιο εύκολα… τσιπούρες, μουρμούρες, σαργούς αλλά και να επιστρέψετε στο σπίτι σας μετά την ψαρευτική σας εξόρμηση σώοι και αβλαβείς.


Η υπομονή είναι αρετή

Αληθεύει. Στην περίπτωση μάλιστα του ψαροντουφεκά ίσως να αποτελεί κιόλας και θησαυρό. Τι εννοούμε με αυτό; Πως μπορεί να χρειαστούν από λίγα λεπτά μέχρι δύο-τρεις ώρες ώσπου να πετύχετε τον στόχο σας. Είναι πολύ πιθανό, επίσης, να κολυμπάτε για ώρα άπραγοι και κάποιοι φίλοι σας παραπέρα να πιάσουν ψάρι στα πρώτα λεπτά. Μην εκνευριστείτε. Θα έρθει και η δική σας η σειρά.


Ρωτήστε τους πιο έμπειρους

Κάτι θα σας πουν παραπάνω. Προτιμήστε μάλιστα μέρη που συνήθως βουτούν κι εκείνοι ή μείνετε έστω κοντά τους. Βέβαια αν ανήκετε ήδη στους πεπειραμένους κι έχετε βρει δικά σας σημεία τότε πάμε πάσο.


Μην υπόσχεστε πολλά φεύγοντας από το σπίτι

Οι μεγάλες υποσχέσεις δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν. Εξάλλου το ψάρεμα είναι (και) θέμα τύχης, οπότε μην κλείσετε την πόρτα φεύγοντας με το μεγαλόσχημο «γυναίκα, ζέστανε το τηγάνι, απόψε θα φάμε φρέσκο ψάρι». Μπορεί να γυρίσετε άπραγοι.


Κρατάτε πάντα αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους 

Ιδιαίτερα σημαντικό αν θέλετε να αποφύγετε τραυματισμούς και άλλα δυσάρεστα. Για την ακρίβεια, πρέπει να απέχετε τουλάχιστον 200 μέτρα από τον τελευταίο λουόμενο.


Ποτέ για ψάρεμα μόνοι

Ο άνθρωπος έχει φυσικό χώρο ζωής και δραστηριοτήτων τη γη, και θα λέγαµε πως «έχει κατασκευαστεί» από τον Ύψιστο να ζει έξω από το νερό και όχι µέσα σε αυτό. Οπότε οποιαδήποτε δραστηριότητα στο υγρό στοιχείο είναι έξω από τη φύση µας απαιτεί τη µέγιστη προσοχή. Βρίσκουµε λοιπόν κάποιον που να µπορούµε να συνεννοηθούµε και να ταιριάζουν τα χνώτα µας, και ψαρεύουµε παρέα.

 

Υγεία 

Ποτέ και για κανένα λόγο δεν ξεκινάµε µια εξόρµηση αν έχουµε στοµαχόπονο, καούρες, πονοκέφαλο, ή είµαστε κάτω από την επήρεια οποιουδήποτε φαρµάκου. Ελαφρύ συνάχι, πονόλαιµος και πονόδοντος, είναι λόγοι αρκετά ισχυροί για να αναβάλλουµε την εξόρµησή µας.


Κούραση, ένταση και αυπνία

Τρεις παράγοντες που µας εµποδίζουν να χαρούµε αυτό που αγαπάµε. Ένας καλός και «γεµάτος» ύπνος, είναι ότι καλύτερο. Η αϋπνία δε βοηθά και φέρνει γρήγορα τον κάµατο. Προτιµήστε να κοιµηθείτε λίγο παραπάνω και να χάσετε χρόνο θάλασσας, παρά το ανάποδο.

Επίσης εντάσεις και καβγάδες µε προσφιλή σας πρόσωπα πριν την εξόρµηση καλό είναι να αποφεύονται.



Αποφυγή οτιδήποτε όξινου ή πολύ γλυκού 

Το παραπάνω γιατί πιθανόν να σας προκαλέσει ξινίλες και τάση για εµετό κατά τη διάρκειά της εξόρμησης σας. Καλύτερα να πίνετε πολλά υγρά πριν και κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος, και να µην περιµένετε πρώτα να νιώσετε συναίσθηµα δίψας. Αν το νιώσετε, είναι αργά, αφού ο οργανισµός σας θα έχει ήδη αφυδατωθεί. Ο καφές πριν τη βουτιά συνήθως προκαλεί ταχυπαλµία και αφυδάτωση.


Κανόνες ασφαλείας 

Προσπαθείτε να τηρείτε όσο περισσότερο γίνεται τους κανόνες ασφαλείας, και µόνο χαµένοι δε θα βγείτε. Μη ξεχάσετε τον επιπλέοντα πλαστικό σημαντήρα, χρώματος κίτρινου, πορτοκαλί ή κόκκινου ο οποίος να φέρει ιστό με κόκκινο σημαιάκι και λευκή διαγώνια γραμμή. Επίσης μην πιέζετε τον εαυτό σας να πάει βαθύτερα και µην παρασύρεστε από κάποιο ψάρι. Κανένα ψάρι δεν αξίζει την ζωή µας, όσο µεγάλο και να ‘ναι.