Ψαρέματα σε μακρινή απόσταση από την ακτή

Λίγο η παρουσία τόνων το καλοκαίρι κοντά στις ακτές της Κύπρου, λίγο ο αυξημένος διαθέσιμος χρόνος, λίγο η αναζήτηση μιας περιπέτειας, πολλές φορές μας οδηγούν σε ψαρευτικές εξορμήσεις με σκάφος μίλια μακριά από την ακτή. Εξορμήσεις όπου αναζητούμε μέρη ερημικά με χιλιάδες ψάρια να τα επισκέπτονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια τέτοια αναζήτηση μας ώθησε να απομακρυνθούμε μέχρι και τριάντα ναυτικά μίλια από την ακτή. Σε ένα σημείο όπου τα κινητά τηλέφωνα δεν έπιαναν σήμα αλλά και η παρουσία άλλων σκαφών στην περιοχή ήταν μηδαμινή μέχρι σπάνια.
Τι θα συνέβαινε όμως εάν σε ένα τέτοιο σημείο μας τύχαινε μια αναποδιά; Πολλές φορές και ενώ είμαστε στο ψάρεμα τόνων παρατηρούμε ότι κάποιοι από τους φίλους μας σε άλλα σκάφη είτε δυσκολεύονται να μας ακούσουν ή να τους ακούσουμε. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην εμβέλεια του ασύρματου είτε στην εγκατάσταση είτε απλά στις ρυθμίσεις του ασύρματου μας. Σκεφτείτε όμως να είστε στην μέση του πουθενά, εκτός εμβέλειας κινητών τηλεφώνων και να μην μπορείτε ούτε να χρησιμοποιήσετε τον ασύρματο σας. Μόνο και μόνο στην σκέψη ένα ρίγος καταβάλει το κορμί μας.
Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να ελέγχουμε τακτικά είναι την λειτουργικότητα του ασύρματου μας. Είναι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας το οποίο έχουμε και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούμε να καλέσουμε βοήθεια. Ας δούμε όμως ορισμένα σημαντικά πράγματα για τον ασύρματο.
Εμβέλεια λήψης και μετάδοσης του VHF
Ένας καλός ασύρματος αποδίδει περίπου 25 watt σήμα στην κεραία ενώ όσο πιο χαμηλής ποιότητας είναι ο ασύρματος μας πιθανό και πιο χαμηλό να είναι το σήμα μας. Μάλιστα κάποτε έτυχε και δοκίμασα κάποιους ‘φθηνούς’ ασύρματους και η διαφορά μετάδοσης σήματος μειωνόταν κατά περίπου 50%.
Οι Φορητοί ασύρματοι εκπέμπουν στα 5-6 Watt. Η εκπομπή του σε σήμα είναι πολύ πιο χαμηλή από ότι ένα σταθερό κυρίως και λόγω της αντένας. Αριθμητικά εάν ο σταθερός μας δίνει 10 ναυτικά μίλια σήμα ο φορητός θα μας δίνει δύο.
Ένας καλός ασύρματος έχει καλή ‘ακουστική’ δηλαδή μειώνει εξωτερικές παρεμβολές και θορύβους και μας επιτρέπει αν ακούμε πολύ καθαρά τις συνομιλίες.
Σημαντικός παράγοντας για να έχουμε καλή μετάδοση σήματος είναι η κεραία. Όσο καλύτερα υλικά έχει η κεραία μας και όσο πιο μεγάλη είναι τόσο καλύτερο σήμα και πιο μακρινό θα έχουμε. Υπάρχουν φθηνές πλαστικές κεραίες αλλά υπάρχουν και πιο ποιοτικές με υλικά όπως ο μπρούτζος οι οποίες κοστίζουν περισσότερο αλλά κάνουν μεγάλη διαφορά. Όπως αναφέραμε το μήκος της κεραίας είναι εξίσου σημαντικό. Η κεραία καλύτερα να τοποθετείται στο πιο ψηλό σημείο του σκάφους για καλύτερη λήψη.
Πέραν όμως από τις κεραίες υπάρχουν και οι ενισχυτές σήματος τα ονομαζόμενα booster. Αυτά κοστίζουν περίπου καμιά 100 ευρώ και μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το σήμα μας.
Τι κάνουμε εάν δεν δουλεύει ο ασύρματος μας.
Ένας ασύρματος μπορεί να αντιμετωπίσει τις περισσότερες φορές δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι να μην ανάβει καθόλου. Εκεί θα πρέπει να ελέγξουμε την παροχή ρεύματος και τις ασφάλειες. (Καλό είναι να έχουμε πάντοτε επιπλέον ασφάλειες στο σκάφος) Το δεύτερο συχνό πρόβλημα είναι να μην πιάνει σήμα. Εκεί θα πρέπει να ελέγξουμε την ένωση του σύρματος της αντένας με τον ασύρματο. Πολλές φορές η οξείδωση προκαλεί απώλεια επικοινωνίας.
Άλλα σημαντικά στοιχεία
Επίσης σε ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά την λειτουργία των οργάνων πλοήγησης του σκάφους μας. Εννοείται ότι πέραν από τα ηλεκτρονικά όργανα είναι συνετό να έχουμε μαζί μας και μία πυξίδα. Στην απομακρυσμένη περίπτωση να μην έχουμε ρεύμα στο σκάφος μόνο μια πυξίδα μπορεί να μας βοηθήσει να προηγηθούμε σωστά. Έτυχε σε σκάφος να χαθούνε στη θάλασσα κατά την εξόρμηση τους για τόνους και δεν γνώριζαν πώς να επιστρέψουν πίσω στη στεριά. Το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ένα στίγμα από το σημείο όπου ξεκινάμε και σε περίπτωση που χάσουμε τον προσανατολισμό μας να επιστρέψουμε στο συγκεκριμένο στίγμα.
Ένα άλλο και εξίσου σημαντικό μέτρο είναι να έχουμε πάντοτε σε καλή λειτουργία και σε ετοιμότητα τον απαιτούμενο εξοπλισμό επιθεώρησης. Το φαρμακείο μας, τον κάδο με σχοινί, και όλα τα σχετικά. Επίσης σε ένα τέτοιο μεγάλο ταξίδι καλό είναι να έχουμε διαθέσιμα κάποια εργαλεία τα οποία μπορεί σε έκτακτες ανάγκες να μας χρειαστούν. Μία πλωτή άγκυρα είναι επίσης πάντοτε χρήσιμη εάν θέλουμε να σταθεροποιήσουμε όσο γίνεται το σκάφος στον καιρό σε περίπτωση που χάσουμε την μηχανή.
Για να είμαστε όμως εντελώς σίγουροι ότι και σε ακραίες περιπτώσεις θα έχουμε κάποια βοήθεια το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πηγαίνουμε πάντοτε παρέα με κάποιο άλλο σκάφος και ποτέ μόνοι. Έτσι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες θα μπορέσει ο ένας να βοηθήσει τον άλλο.
Ακόμη και σε περιπτώσεις που η παρέα δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί καλύτερα να προγραμματίσουμε το ταξίδι μας από την στεριά και να ενημερώσουμε ένα δικό μας για την περιοχή όπου υπολογίζουμε να ψαρέψουμε, την ώρα που θα πάμε και τι ώρα περίπου θα βγούμε έξω.
Είναι ωραία τα μακρινά θαλασσινά ταξίδια και τα μακρινά ψαρέματα αρκεί να μην μας γυρνάνε σε κακές εμπειρίες και άσχημες περιπέτειες.