ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΠΑΡΕΑ

ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΠΑΡΕΑ
Του Ιάσονα Αναστασόπουλου
Αν κάποιος επισκεφθεί κάποιο λιμάνι, μία ακτή η έναν κάβο, θα παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ερασιτέχνες ψαράδες είναι μόνοι τους. Πατροπαράδοτα, το ψάρεμα θεωρείται ατομική δραστηριότητα όπου κριτήριο καλών συνθηκών αποτελεί το επίπεδο της απομόνωσης. Για ποιον λόγο όμως να ισχύει κάτι τέτοιο; Είναι πράγματι προτιμότερη η μοναξιά ή η παρέα στο ψάρεμα;
Θέλοντας να δώσω μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, διεξήγαγα μια έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μοίρασα ερωτηματολόγια σε συνολικά 314 άτομα διαφόρων ηλικιών, φύλων και γεωγραφικών θέσεων. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, απεικονίζονται στους παρακάτω πίνακες.
Όπως παρατηρείτε στον παραπάνω πίνακα καθώς η ηλικία του ερωτηθέντα αυξάνεται, η επιθυμία του για παρέα στο ψάρεμα μειώνεται αισθητά. Εξαίρεση αποτελεί το ηλικιακό πλαίσιο μεταξύ 38 και 50 ετών οπού συνήθως τότε η πλειοψηφία των πολιτών βιώνει την γονική περίοδο.
Αν και δεν με εξέπληξαν τα αποτελέσματα, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην κολοσσιαία διαφορά ανάμεσα στα στατιστικά δεδομένα από τα δύο φύλα. Περίπου έξι στις δέκα γυναίκες δηλώνουν ότι προτιμούν να ψαρεύουν με την συνοδεία ενός η περισσοτέρων ατόμων ενώ στους άντρες η αντίστοιχη μέτρηση ανέρχεται μόλις σε 2,7 άτομα για κάθε δέκα που ερωτήθηκαν.
Τέλος ένας ακόμη τομέας που ήθελα να ερευνήσω, είναι η διαφοροποίηση αυτών των αριθμών ανάλογα με την τεχνική με την οποία ενασχολείται ο καθένας. Επειδή πλέον οι τεχνικές είναι δεκάδες, δημιούργησα 4 βασικές κατηγορίες για να διευκολύνω την διαδικασία.
- Με τεχνητά
Όπως είναι προφανές σε αυτή την κατηγορία έχω συμπεριλάβει κάθε τεχνική που χρησιμοποιεί τεχνητά δολώματα και πραγματοποιείται από την ακτή. (Shore Jigging, Spinning, lrf etc)
- Υπομονής
Στα ψαρέματα υπομονής κατατάσσω οποιαδήποτε τεχνική απαιτεί από τον ερασιτέχνη να περιμένει αδρανής μέχρι το τσίμπημα. Μερικές από αυτές είναι το casting, το εγγλέζικο και άλλα.
- Από σκάφος
Ανεξάρτητα από το εάν το σκάφος κινείται η όχι, αν χρησιμοποιείται ζωντανό δόλωμα ή τεχνητό, όποια τεχνική ψαρεύεται από σκάφος, ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
- “Ερασιτεχνικά”
Ως ερασιτεχνικά αναφέρω όσα ψαρέματα γίνονται αποκλειστικά για ψυχαγωγία, χωρίς γνώσεις, τεχνικές και κατάλληλα εργαλεία. Παραδείγματα αποτελούν το πολυάγκιστρο, το πεταχτάρι και σε ορισμένες περιπτώσεις το απίκο.
Τι είναι όμως τελικά προτιμότερο; Να πηγαίνουμε για ψάρεμα μόνοι μας ή με παρέα; Σίγουρα, ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις. Ορισμένοι ψαρεύουν για να χαλαρώσουν, άλλοι για να εκτονωθούν ενώ άλλους το ψάρεμα τους γεμίζει αδρεναλίνη.
Παράλληλα, θεωρώ σημαντικό να σας αναφέρω ορισμένα από τα προτερήματα που προσφέρει στον ερασιτέχνη ψαρά το ψάρεμα με άλλους.
Ψάρεμα σε απόμακρα βράχια
Αρκετές φορές προορισμό των ψαρευτικών μας εξορμήσεων αποτελούν απόμακρες βραχώδεις ακτές. Τέτοια μέρη είναι ιδιαίτερα δύσβατα και εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους κατά την πρόσβαση μας στην ψαρεύτρα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα παραπατήσουμε και θα πέσουμε. Μια πτώση συνήθως επιφέρει λίγες γρατζουνιές, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει σε σπάσιμο κάποιου οστού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σενάριο, είναι σχεδόν απαραίτητο να έχουμε δίπλα μας κάποιον ο οποίος θα μπορέσει να μας βοηθήσει ή έστω να καλέσει κάποιον άλλο. Σε αρκετές ακτές και κάβους, δεν υπάρχει τηλεφωνική κάλυψη. Επομένως αν τραυματιστούμε σοβαρά, θα είναι θεωρητικά αδύνατο να επιτρέψουμε.
Έχοντας κάποιον άλλο μαζί μας, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτό. Θα μπορέσει να μας προσφέρει άμεσα τις πρώτες βοήθειες που θα χρειαστούμε και στην συνέχεια να καλέσει κάποιον αρμόδιο. Μην ξεχνάτε ότι το ίδιο σημαντικοί είμαστε και εμείς για τον φίλο μας.
Προσοχή όμως. Το γεγονός ότι έχουμε κάποιον άλλο δίπλα μας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μας ανακουφίσει και να μας επιτρέψει να κάνουμε πιο επικίνδυνες κινήσεις. Αντιθέτως θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι εκτός από την δικιά μας ευθηνή, φέρουμε και του άλλου.
Ξεκούραση και μεγαλύτερη αντοχή
Τεχνικές όπως το casting και το heavy casting, απαιτούν ώρες υπομονής καθώς και στήσιμο και μάζεμα μεγάλου όγκου εξοπλισμού. Πολλές φορές, αυτό κουράζει τους ερασιτέχνες ψαράδες, με αποτέλεσμα να ευχαριστιούνται λιγότερο το χόμπι τους και να το εξασκούν λιγότερες ώρες.
Μέσα μου πίστευα και πιστεύω ότι σε τέτοιες τεχνικές, η παρέα, μπορεί να αυξήσει την διάρκεια του ψαρέματος και να μειώσει την κούραση του μαζέματος και στησίματος του εξοπλισμού.
Προκειμένου όμως να στηρίξω σε αληθινά δεδομένα την βλέψη μου αυτή, διεξήγαγα μία ακόμη ερευνά. Σε αυτή, συμμετείχαν 57 άτομα που ασχολούνται με τις 2 παραπάνω τεχνικές. Τα 38 εξ αυτών ψαρεύουν μόνοι τους ενώ οι υπόλοιποι με την συνοδεία ενός ή περισσοτέρων ατόμων.
Το ερώτημα που τους έθεσα ήταν πόσες ώρες διαρκεί κατά μέσο όρο μία ψαρευτική τους εξόρμηση. Τα αποτελέσματα όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα ήταν ακριβώς όπως τα περίμενα. Όσοι ψάρευαν με παρέα, έκαναν σχεδόν τις διπλάσιες σε διάρκεια εξορμήσεις από αυτούς που ψάρευαν μόνοι.
Ωραίες στιγμές
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο σας προτείνω να ψαρεύετε με παρέα, είναι οι μοναδικές αναμνήσεις που θα δημιουργήσετε. Τα ευτράπελα τα οποία θα συμβούν, τα ψάρια που θα πιαστούν και οι εμπειρίες που θα ζήσετε θα σας μείνουν αξέχαστες.
Η αξία που θα έχει και το πιο μικρό ψάρι, αν πιαστεί με την συντροφιά κάποιου, είναι δεκαπλάσια από αυτή που θα είχε αν ψαρεύατε μόνοι σας.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις βουτιές που έχω κάνει, τα κύματα που έχω “φάει”, τις ατέλειωτες ώρες υπομονής, τις χιλιάδες βολές και τα ψάρια που έπιασα με καλή παρέα.
Σας συστήνω λοιπόν ανεπιφύλακτα να ψαρεύετε όσο πιο συχνά μπορείτε με παρέα. Είμαι σίγουρος πως δεν θα το μετανιώσετε.
Μυστικό
“Η καλύτερη συντροφιά είναι ένα βιβλίο”. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ανθρώπινη παρέα κάποια μέρα, μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα ψαρευτικό περιοδικό.