Για χρόνια τώρα ασχολούμαι με τη θάλασσα και το ψάρεμα. Κάποτε με casting κάποτε με spinning και κάποτε με φίλους και συρτή από το σκάφος. Η ενασχόληση μου με το spinning κυρίως με οδηγούσε πολλές φορές στη σκέψη να αγοράσω ένα σκαφάκι για να μπορώ να δοκιμάζω κάποια ψαρέματα μακριά από τις ακτές, όπου επικρατεί πολυκοσμία και πιο μεγάλη αλιευτική πίεση. Επίσης θα ήθελα να δοκιμάσω να ψαρέψω και σε μέρη όπου η πρόσβαση από παραλία είναι δύσκολη. Έτσι λοιπόν, πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να αποκτήσω ένα ψαρευτικό καγιάκ.

To καγιάκ προσφέρεται για αρκετά είδη ψαρέματος, αλλά σε αυτό το τεύχος θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες ψαρευτικές εμπειρίες με την τεχνική της ελαφριάς συρτής ή αλλιώς light trolling.  

 

Καταρχήν να πούμε λίγα λόγια για το καγιάκ. Το θετικό του καγιάκ είναι ότι μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα από ότι ένα σκαφάκι. Είναι πολύ πιο οικονομικό τόσο στην αγορά του όσο και στη λειτουργία του. Είναι αθόρυβο στο νερό και όταν είναι σταθερό σου επιτρέπει να ψαρεύεις ακόμη και σε λίγο ταραγμένη θάλασσα. Φυσικά πρέπει να το διαρρυθμίσεις σωστά έτσι ώστε να σε βολεύει όταν βρίσκεσαι στο νερό. Δηλαδή πρέπει να έχεις τα πράγματα (απόχες – βυθόμετρο – καλάμια - εξοπλισμό) στο κατάλληλο σημείο για να μπορείς να χειρίζεσαι εύκολα τον εξοπλισμό και τα ψάρια. Το μειονέκτημα είναι ότι οι κινήσεις σου είναι περιορισμένες. Το καγιάκ πέφτει στο νερό σχεδόν από παντού. Αυτό θα μας διευκολύνει στο να έχουμε πρόσβαση στο νερό σχεδόν παντού. Φυσικά πρέπει πάντοτε πριν χρησιμοποιούμε το καγιάκ να παίρνουμε πρόγνωση του καιρού και να επιστρέφουμε στην ακτή σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι ο καιρός ξεκινάει να χαλάει. Επίσης πρέπει να φέρουμε τα κατάλληλα ρούχα ή προστατευτικά. Ο Ήλιος καίει ακόμη και το χειμώνα άρα καπελάκια –αντιηλιακό ή κατάλληλα ρούχα είναι απαραίτητα.

 

Ας δούμε όμως το κάθε αυτό ψάρεμα ελαφριάς συρτής. Καταρχήν με την ελαφριά συρτή θα πιάσετε ψάρια που δεν πιστεύεται ότι πιάνονται με αυτή τη μέθοδο. Βελονίδες, μελάνες, παλαμίδες, σούρους, κυνηγούς, μινέρια, δράκαινες, κουνελόψαρα, λαυράκια και πολλά άλλα ψάρια μπορούν να πάρουν τα δολώματα μας.

Η τεχνική είναι σχετικά εύκολη. Θα χρειαστούμε ευαίσθητα καλάμια με μέγιστο ύψος μέχρι 1,80 μ για να μη μας δυσκολεύουν. Τα καλάμια τύπου spinning είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά. Τα εφοδιάζουμε με μηχανισμούς από 3000 - 5000 κατά προτίμηση με μπροστινά φρένα για πιο εύκολη λειτουργία. Στην πομπίνα έχουμε νήμα 0,18mm-0.20mm  και ακολούθως ένα παράμαλλο μήκους πέντε μέτρων από fluorocarbon  0,18-0,25 mm. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο χοντρά υλικά σε θολά νερά ή για πιο μεγάλα ψάρια, αλλά αυτό ίσως μειώσει τα τσιμπήματα σε πιο μικρά θηράματα. Χρησιμοποιώ τεχνητά ψαράκια μήκους 4-6 εκατοστών, άλλα με μεγάλη γλώσσα και βύθιση και άλλα με πιο μικρή γλώσσα. Δε χρησιμοποιώ βαρίδια καθώς πέραν του ότι δυσκολεύουν τη διαδικασία ανάκτησης του ψαριού παρατήρησα ότι χωρίς βαρίδια έχω περισσότερες επιτυχίες. Διατηρούμε μια ταχύτητα 3-4 κόμβων με τα ψαράκια μας να βρίσκονται περίπου σαράντα μέτρα πίσω από το καγιάκ.

Τα φρένα πρέπει να είναι ανοιχτά και να ξέρουμε όταν υπάρχει τσίμπημα σε πιο σημείο να τα κλείσουμε για να μπορέσουμε να παλέψουμε το ψάρι. Αυτό εναπόκειται στην τριβή και στην εμπειρία μας με τον μηχανισμό μας.

Αρκετές φορές έχω παρατηρήσει τεράστια ψάρια να περνούν κάτω από το καγιάκ μου, ενώ είχα και πολύ δυνατά κοψίματα. Αυτό φυσικά το γεγονός μπορεί να παρασύρει κάποιον στο να ασχοληθεί με πιο βαρύ trolling, όπως είναι το ψάρεμα με φύλακα ή με κάποια άλλη τεχνική. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να πιάσουμε ένα ψάρι μεγάλο, αλλά δύσκολα θα πιάσουμε πολλά τσιμπήματα.

 

Αυτά αγαπητοί φίλοι ήταν λίγα λόγια από τις δικές μου ψαρευτικές εμπειρίες. Αν κάποιος από εσάς αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτού του είδους ψάρεμα σίγουρα θα το απολαύσει και πέραν από αυτό το καγιάκ είναι και ένας καλός τρόπος εκγύμνασης.

Κάτι τελευταίο που ξεχάσαμε να αναφέρουμε είναι ότι οι καλύτεροι μήνες για το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο.

Καλό χειμώνα και καλά ψαρέματα.