Ψάρεμα με Φτείρα

Φτείρα ή ψείρα είναι ένα από τα πιο φυσικά αλλά και εκλεκτά δολώματα τα οποία μπορεί να πετύχει κάποιος για ένα πετυχημένο ψάρεμα.
Το δόλωμα αυτό έχει ανακαλυφθεί από παλιούς ψαράδες οι οποίοι μετά από παρατηρήσεις ανακάλυψαν ότι πολλά ψάρια κυνηγούν αυτό το συγκεκριμένο παράσιτο.
Πού την βρίσκουμε
Την φτείρα μπορούμε να την βρούμε σε διάφορες αμμώδης παραλίες όπου ο καιρός βγάζει έξω φύκια. Το μυστικό για να τις πετύχουμε είναι η ψηλή θερμοκρασία (μια με τρεις το μεσημέρι) καθώς εκείνη την ώρα αναπτύσσουν μεγαλύτερη κινητικότητα. Σε πολλές περιοχές της Κύπρου υπάρχουν τέτοιες παραλίες, παρόλα αυτά χρειαζόμαστε και την βοήθεια του καιρού για να πετύχουμε καλή κάρπωση. Οι ψείρες των φυκιών έχουν δύο διαφορετικά χρώματα. Υπάρχει η φτείρα η καφετιά και η πατσαλιά. Αλλά ούτε ή μία ούτε η άλλη δεν έχουν σχέση με την ψείρα που πολλές φορές βρίσκουμε πάνω σε ορισμένα ψάρια και το χρώμα της είναι άσπρο.
Πώς τις πιάνουμε
Θα χρειαστούμε 3-4 κόκαλα με υπολείμματα κρέατος από κάποιο ζώο, όπως κοτόπουλο ή χοιρινό. Πολύ εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε μερικά κόκαλα από τον χασάπη της γειτονιάς σας. Δέστε τα κόκαλα με ένα κομμάτι σχοινί 2-3 μέτρα και μετά πετάξετε τα μέσα στα φύκια κοντά στην ακτή. Αφήστε τα εκεί για κανένα δεκαπεντάλεπτο και στη συνέχεια πολύ προσεκτικά και σιγά τραβήξτε τα προς το μέρος σας. Προσοχή γιατί αν τα τραβήξετε γρήγορα τότε οι φτείρες θα φύγουν από πάνω.
Βάλτε το κομμάτι από το κόκαλο πάνω από τον κουβά σας και ξεκινήστε να αναζητάτε πάνω στο κομμάτι τις φτείρες.
Πολλές φορές οι φτείρες είναι κατά δεκάδες πάνω στο κομμάτι και με ένα τίναγμα τα τις δείτε να πέφτουν στον κουβά σας.
Καμιά εικοσαριά φτείρες είναι αρκετές για να ψαρεύουμε πολλές ώρες. Οι φτείρα λειτουργά καλύτερα ζωντανή. Έτσι εάν βάλουμε λίγο θαλασσινό νερό στον κουβά μαζί με λίγα φύκια από την περιοχή μπορούμε να τις διατηρήσουμε ζωντανές για πολλές ώρες. Αν ακόμη βάλουμε και την συσκευή του οξυγόνου αντέχουν 3-4 μέρες. Σε περίπτωση όμως που έχουν ψοφήσει μπορούμε να τις αλατίσουμε και να τις βάλουμε σε ένα χαρτομάντιλο και κατόπιν στην κατάψυξη. Σίγουρα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι ζωντανές, αλλά παρά τίποτα κάτι είναι και αυτό.
Τι ψάρια πιάνουμε
Μεγαλύτερος θαυμαστής της ψείρας είναι ο σκάρος. Μάλιστα οι γνήσιοι σκαροψαράδες δεν δέχονται να χρησιμοποιήσουν άλλο δόλωμα. Σε ανντένα με μονάγκιστρο παράμαλλο αγκιστρώνουν την ψείρα από την ουρά για να μην την σκοτώσουν και την ψαρεύουν κοντά στον βυθό. Οι σκάροι ποτέ δεν λένε όχι σε μια καλοδολωμένη ψείρα. Κάτι που ξεχάσαμε να αναφέρουμε πριν είναι το ιδανικό μέγεθος. Για να μπορούμε να δολώσουμε μια ψείρα πρέπει να είναι τουλάχιστο ένα εκατοστό. Πιο μικρές δεν θα καμουφλάρουν το αγκίστρι μας και θα σκίζονται όταν πέφτουν στο νερό.
Άλλα ψάρια τα οποία κυνηγούν την ψείρα είναι οι μουρμούρες, οι κουρκούνες, τα λαυράκια ακόμη και οι κέφαλοι.