Το ψάρεμα Γόπας από το σκάφος μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική ενασχόληση, όπως και να προσφέρει στον κάθε ερασιτέχνη ψαρά δεκάδες απολαυστικά τσιμπήματα.

Την περίοδο της Άνοιξης κάνουν την εμφάνιση τους κοπάδια από γόπες κυρίως σε περιοχές κοντά σε κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας ή πάνω από μεγάλες φυκιάδες περιτριγυρισμένες από άμμο. Τα ψάρια αυτά είναι λαίμαργα και όταν ο ήλιος ανέβει για τα καλά επάνω (κοντά στις 08.00 - 08.30), ξεκινάνε να ψάχνουν κοπαδιαστά για τροφή. Τα ψάρια αυτά ποικίλουν σε μέγεθος με τα πιο μεγάλα ψάρια να φτάνουν τα 250 γραμμάρια. Κυκλοφορούν σε όλα τα βάθη αρκεί να υπάρχει διαθέσιμη τροφή. Έτσι λοιπόν, θα δούμε ψαράδες από το σκάφος να ψαρεύουν πατωτά με καθετί ή και στον αφρό με αντένα.  Εμείς όμως σήμερα, θα δούμε πώς θα τα ψαρέψουμε με καθετί καθώς με αυτό τον τρόπο, πέραν από τις γόπες έχουμε την ευκαιρία να πιάσουμε και άλλα ψάρια όπως κουρκούνες, σπάρους και σκάρους. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε και κάτι άλλο. Τα ψάρια βρίσκονται κοντά στα ιχθυοτροφεία αρκετές φορές αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι απαγορεύεται το ψάρεμα σε απόσταση 100 μέτρων από τα ιχθυοτροφεία. Έτσι θα πρέπει να αγκυροβολήσουμε σε απόσταση όπου δικαιούμαστε να ψαρέψουμε.


Εξοπλισμός

Για το ψάρεμα της Γόπας θα χρειαστούμε ένα ελαφρύ και μαλακό καλάμι καθετής με καλή ευαισθησία, το οποίο να έχει οδηγούς κατάλληλους για νήμα. Ένας μηχανισμός 3000 - 4000 είναι ικανοποιητικός, εφοδιασμένος με νήμα για να νιώθουμε άμεσα το τσίμπημα. Η αρματωσιά μας είναι περίπου 70 εκατοστά, μισίνα 25άρα, η οποία έχει ένα στριφτόγυρο στο επάνω μέρος. Στη συνέχεια τρία μικρά παράμαλλα μήκους 5-6 εκατοστών, στα οποία δένουμε μικρές πραγκαρόλες νο. 14-16. Οι γόπες έχουν πολύ μικρό στόμα και βίαιο χτύπημα, με τη χρήση μικρής πραγκαρόλας μπορούμε να κρατήσουμε το δόλωμά μας καλύτερα και να τις πιάσουμε πιο εύκολα. Στο κάτω μέρος της αρματωσιάς δένουμε ένα μολύβι από 20-30 γραμμάρια ανάλογα με το ρεύμα που επικρατεί.

 

Δόλωμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζύμες ή κομματάκια από γαρίδα. Το μυστικό είναι να έχουμε ένα μαλαγρωτή στο σημείο όπου ψαρεύουμε για να κρατάμε τα ψάρια εκεί. Εάν για παράδειγμα ψαρεύουμε στα 20 μέτρα βάθος, εκεί θα πρέπει να διατηρήσουμε τα ψάρια. Έτσι, με την χρήση μαλαγρωτή μπορούμε να το πετύχουμε. Επίσης, όταν αποφασίσουμε να σηκώσουμε την αρματωσιά μας για να την ελέγξουμε, καλό είναι να χτυπάμε λίγο το καλάμι για να φεύγει το δόλωμα από τα αγκίστρια μας και να μαλαγρώνεται η περιοχή.

 

Τεχνική

Αν και οι γόπες έχουν βίαιο και γρήγορο χτύπημα, εντούτοις δεν χρειάζονται βίαιο χτύπημα όταν τις νιώσουμε να τσιμπούν στο δόλωμά μας, αλλά ούτε και πρέπει να τις ανεβάζουμε πολύ γρήγορα στην επιφάνεια. Αφήνουμε το δόλωμα να πατώσει και ανασηκώνουμε περίπου ένα μέτρο ώστε να αποφύγουμε τις φυκιάδες και να τεντώσει η αρματωσιά μας. Μόλις νιώσουμε το τσίμπημα ελαφριά, τινάζουμε το καλάμι. Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει και δεύτερο ψάρι αμέσως μετά το πρώτο. Ανεβάζουμε σταθερά τα ψάρια στο σκάφος.

 

Tips

1)      Αν βρούμε κομμένα παράμαλλα σημαίνει ότι ‘πιάσαμε’ κουνέλια. Περιμένουμε περίπου κανένα μισάωρο, σηκώνουμε τον μαλαγρωτή και ξαναδοκιμάζουμε.

2)      Μόλις την ανεβάσουμε στο σκάφος, αμέσως τοποθετούμε τα ψάρια στον πάγο γιατί αλλοιώνονται πολύ γρήγορα.


Ένα πολύ απολαυστικό ψάρεμα, το οποίο μπορεί να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές. 

Καλό καλοκαίρι