Του Κώστα Σκεμπετζή 


Το ψάρεμα της κουρκούνας στο νησί μας είναι από τα πιο δημοφιλή για εμάς που ψαρεύουμε από την ακτή με καλάμι αντένα. Τα τελευταία χρόνια παραμένουν στο νησί μεγάλες ποσότητες κουρκούνων δίνοντας μας την δυνατότητα να ψαρεύουμε σχεδόν ολόχρονα το συγκεκριμένο ψάρι. Φυσικά τους μεγαλύτερους αριθμούς τους συναντάμε από τις πρώτες μέρες της άνοιξης μέχρι και το τέλος του φθινόπωρου με τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τις κουρκούνες τις ψαρεύουμε σε βραχώδη μέρη όπου και συχνάζουν αφού εκεί βρίσκουν την τροφή τους. Για το ψάρεμα της κουρκούνας απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός από μισίνες αόρατες και λεπτές, μέχρι αγκίστρια-πραγκαρόλες, ιδιαίτερες παραλλαγές παράμαλλων, ευαίσθητους φελλούς διάφορες ζύμες και τροφές. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο ψάρεμα των κουρκούνων είναι και ο μπασμός.

Ο μπασμός λοιπόν ή μαλάγρα αν προτιμάτε είναι από τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει το ψάρεμα μας για κουρκούνες. Τι είναι ο μπασμός; Ο μπασμός είναι ένα έντονο σε οσμή μείγμα από ζύμη, τυρί, ρέγκες σαρδέλες, ψωμί αναμειγμένο με άμμο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον εξειδικευμένοι μπασμοί με εξαιρετικά αποτελέσματα για αυτούς που δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο. Ο μπασμός ρίχνεται στη θάλασσα πριν από το ψάρεμα μας για την προσέλκυση των ψαριών και δημιουργία ψαρότοπου. Πότε πρέπει να μπαζώσω; Αν στην συγκεκριμένη περιοχή που θα ψαρέψω δεν έχω ξαναψαρέψει και είμαι σίγουρος ότι δεν έχει ξαναψαρευτεί πρόσφατα από κάποιον άλλον τότε θα πρέπει να ακολουθήσω μια διαδικασία η οποία θα μου πάρει κάποιες μέρες προτού να αρχίσω να ψαρεύω για να προσελκύσω το ψάρι και να δημιουργήσω τον δικό μου ψαρότοπο. Θα χρειαστούν τρεις μέρες μπασμόματος για να μαζέψουμε αρκετό ψάρι και μετά να αρχίσουμε να ψαρεύουμε. Πρώτα από όλα επιλέγουμε το σημείο που θα ψαρέψουμε έχοντας υπόψη την ποιότητα του βυθού, το βάθος και τα ρέματα που επικρατούν στην περιοχή. Αν υπάρχουν μεγάλα και ισχυρά ρεύματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλτσόν με τρυπούλες μικρές που έχουμε κάνει τοποθετώντας τον μπασμό μέσα και μια πέτρα. Αρχίζουμε να μπασμώνουμε σε μεγάλη απόσταση από εμάς προς τα μέσα χρησιμοποιώντας και κάποιες φορές σφεντονά ρήξης μπασμού. Σιγά σιγά ερχόμαστε προς τα έξω μέχρι να καταλήξουμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει ότι θα ψαρεύουμε. Με αυτό τον τρόπο φέρνουμε το ψάρι από μέσα προς τα έξω. Την πρώτη μέρα μπασμώνουμε με μεγάλες ποσότητες μπασμού. Η έντονη μυρωδιά και τα διάφορα συστατικά του μπασμού θα προσελκύσουν τα ψάρια από πολύ μακριά κοντά στην περιοχή μας. Την επομένη μέρα λιγοστεύουμε την ποσότητα του μπασμού αλλά και την απόσταση που ρίχνουμε προς τα μέσα. Την τρίτη μέρα θα πρέπει να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ποσότητα και θα ρίχνουμε τον μπασμό μας σύμφωνα πάντοτε και με τα ρεύματα στο ακριβές σημείο που θα ψαρέψουμε. Αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει την τελευταία μέρα είναι να χρησιμοποιήσουμε αν δεν το έχουμε κάνει από την πρώτη ημέρα υλικά και τροφή που θα χρησιμοποιήσουμε και την ημέρα του ψαρέματος μας σαν δόλωμα. Αυτό αποδίδει στην συνέχεια αφού το ψάρι μαθαίνει στην συγκεκριμένη τροφή. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα υλικό αλλά περισσότερα για να έχουμε και την επιλογή των δολωμάτων μας για εναλλαγή όταν το ψάρι αραιώνει τα τσιμπήματα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τον δικό μας ψαρότοπο με πολύ μεγάλες επιτυχίες αφού θα προσελκύσουμε μεγάλα κοπάδια από κουρκούνες της περιοχής.

Όταν τώρα η περιοχή που θα ψαρέψουμε την έχουμε ξαναψαρέψει τότε θα πρέπει να μπασμώσουμε απαραίτητα τουλάχιστον μισή ώρα πριν αρχίσουμε το ψάρεμα. Βλέπω πολλούς που μόλις πάνε για ψάρεμα μπασμώνουν και ξεκινάνε αμέσως. Αυτό είναι λάθος γιατί δεν δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο ψάρι να μαζευτεί. Τι ώρα μπασμώνουμε; Ως συνήθως οι κουρκούνες είναι πιο ενεργές σε τσιμπήματα με την παρουσία των πρώτων ακτινών του ήλιου. Μόλις χαράξει δηλαδή. Άρα εμείς θα πρέπει να μπασμώσουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν να χαράξει. Θα είναι βράδυ άρα προσοχή στο σημείο που θα ρίξουμε τον μπασμό μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά την περιοχή ακόμη και τον λάκκο που θα ψαρέψουμε. Μην μαζέψουμε τις κουρκούνες πάνω σε βράχια ρηχά που δεν μπορούμε να ψαρέψουμε. Στην συνέχεια του ψαρέματος μας, αν δούμε ότι τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή μας ξαναμπασμώνουμε και σταματάμε για μισή ώρα ή πάμε και συνεχίζουμε σε ένα δεύτερο σημείο που είχαμε μπαζώσει από το βράδυ. Το δεύτερο αυτό σημείο σίγουρα θα έχει μαζέψει ψάρια ανυποψίαστα και θα μας δώσει την ευχέρεια να συνεχίσουμε το ψάρεμα μας με επιτυχία. Τα ψάρια σε κάποια φάση θα σταματήσουν να τσιμπούν για πολλή ώρα και αφού έχουμε δοκιμάσει όλα τα κόλπα και τις ζύμες μας. Αυτή θα είναι και η στιγμή που θα σταματήσουμε και εμείς για ξεκούραση ή για το σπίτι μας. Λέω ξεκούραση γιατί πολλές φορές όταν πάω για ψάρεμα μακριά από την βάση μου το κάνω ολοήμερο. Το απόγευμα τα ψάρια αρχίζουν να τσιμπούν από τις 2 μέχρι και τις 5 ανάλογα και με την εποχή. Τα τσιμπήματα δεν είναι τόσο πολλά όπως του πρωινού αν και μου έτυχαν και κάποιες σπάνιες μέρες που μπορώ να πω πως ήταν καλύτερα το απόγευμα. Το μπάσμωμα μας θα πρέπει να ξαναγίνει λοιπόν περίπου κατά τη μια το μεσημέρι αν είμαστε σε ολοήμερο ή μισή ώρα πριν αρχίσουμε να ψαρεύουμε στην περίπτωση που πάμε μόνο για απογευματινό.

Αγαπητοί μου φίλοι αν πάμε για ψάρεμα χωρίς να μπασμώσουμε σίγουρα θα πιάσουμε κάποιες κουρκούνες οι οποίες κρατάνε και περιφέρονται στην περιοχή μας. Ο αριθμός τους όμως δεν θα έχει καμία σχέση με τον αριθμό που θα πιάσουμε αν μπασμώσουμε. Θέλω κάπου εδώ να σας επιστήσω την προσοχή σας στο να μην χρησιμοποιείτε υλικά με σαρδέλα κυρίως αν στην περιοχή εμφανίζονται κουνελλόψαρα. Τα μαζεύει από χιλιόμετρα μακριά με αποτέλεσμα να μην μας αφήσουν να ψαρέψουμε αφού θα έχουμε πολλά κοψίματα. Υπάρχουν μπασμοί στο εμπόριο αποκλειστικά για κουρκούνες που φαίνεται να μην προσελκύουν τόσο τα κουνελλόψαρα αν μπασμώσουμε. Μπασμώστε και ψαρέψετε άφοβα.

Εύχομαι αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο να έχει επιτραπεί και πάλι το αγαπημένο μας σπορ που τόσο πολύ μας έλειψε μετά από τα αναγκαία μέτρα λόγω του Κορωνoϊού, covid 19. Μακάρι να είστε καλά εσείς και η οικογένεια σας και καλά λυγίσματα των καλαμιών.