Κατασκευές-Πώς να φτιάξετε Παράμαλλο με δύο αγκίστρια και το ένα κινητό για συρτή

Κατασκευές-Πώς να φτιάξετε
Παράμαλλο με δύο αγκίστρια και το ένα κινητό για συρτή
Του Αμβρόσιου Χατζηευθυμίου
Αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ
Έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου αρκετοί ιδιοκτήτες σκαφών επιδίδονται στο ψάρεμα συρτής για κυνηγούς . Κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο και Απρίλιο υπάρχουν αρκετά κυνηγόψαρα στις παράκτιες ζώνες όπως συναγρίδες και μινέρια.
Αυτήν την περίοδο μπορούμε επίσης να βρούμε φρέσκα δολώματα κυρίως σουπιές και καλαμάρια. Έτσι λοιπόν για να βρεθούμε κοντά στην επιτυχία ώστε να πιάσουμε κάποιο αξιόλογο θήραμα πρέπει να βάλουμε όλα τα συστατικά μαζί. Κατά συνέπεια, το κατάλληλο δόλωμα, ο κατάλληλος τόπος και το ψάρεμα με τα κατάλληλα εργαλεία. Ένα από τα σημαντικά εργαλεία για αυτό το ψάρεμα είναι και το παράμαλλο, με το οποίο θα δολώσουμε το δόλωμα μας. Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα τεύχη για το ψάρεμα με μολύβι φύλακα, για το πώς υπολογίζουμε την απόσταση του δολώματος από το σκάφος μας και για άλλες παραμέτρους. Σε αυτό το τεύχος θα δούμε πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα καλό και αξιόπιστο παράμαλλο από το σπίτι το οποίο θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε μια μάχη με ένα αξιόλογο ψάρι.
Αυτό το παράμαλλο μπορεί να κατασκευαστεί και με τρία αγκίστρια εάν το δόλωμα μας είναι μεγάλο, αλλά σήμερα θα δείξουμε ένα απλό παράμμαλο διπλαρωμένο με δύο αγκίστρια.
Τι θα χρειαστούμε
- Ένα κομμάτι μισίνα κατά προτίμηση flurocarebon διαμέτρου 0,60 mm και μήκους 2,5 μέτρα
- Δύο αγκίστρια είτε 3/0 είτε 4/0
- Δύο crimps (μανικάκια) διαμέτρου 1,0 mm
- Ένα κομματάκι περίπου 3-4 εκατοστά shrinking tube διαμέτρου 0,5 mm
- Ένα κομματάκι μισίνα 0,40 εκατοστά μήκους 20 εκατοστών
- Ένα μικρό κομματάκι από μια νάιλον τσάντα 4-5 εκατοστά
- Ένα κομμάτι από dacron ή νήμα λίγο χοντρό μήκους 20 εκατοστά
Βήματα
- Περνάμε ένα από τα crimps στην μισίνα των 0,60 mm και αφού διανύσουμε περίπου σαράντα πόντους το διπλαρώνουμε (περνάμε την άκρη μέσα από το crimp).
- Καίμε προσεκτικά την άκρη της μισίνας με έναν αναπτήρα ώστε να κάνει ένα μικρό κεφάλι για να μην φεύγει από το μανικάκι.
- Στην συνέχεια παίρνουμε προσεκτικά την ειδική πένσα για να σφίξουμε το μανικάκι στην κατάλληλη θέση (αναγράφεται πάνω στην πένσα το μέγεθος του crimp). Έπειτα σφίγγουμε για να σταθεροποιήσουμε την μισίνα και να δημιουργήσουμε μια μεγάλη θηλιά. Πρέπει να τεντώσουμε καλά την μισίνα μας πριν σφίξουμε.
- Στην συνέχεια τεντώνουμε την μισίνα μας και με ένα ψαλιδάκι κόβουμε την άκρη της θηλιάς απέναντι από το μανικάκι, έτσι ώστε να έχουμε δύο κομμάτια μισίνας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε το διπλάρωμα. Τα αγκίστρια μας θα είναι δεμένα με δύο ξεχωριστές μισίνες. Αυτό σημαίνει περισσότερη αντοχή στην τριβή αλλά και περισσότερες πιθανότητες να πιάσουμε ένα ψάρι με κοφτερά δόντια.
- Κατόπιν περνάμε το ένα από τα δύο αγκίστρια το οποίο θα είναι το κινητό. Το αγκίστρι μου συνήθως το ‘πατρονάρω ‘ με λίγο dacron στον λαιμό για να μην μου γδέρνει τη μισίνα. Συνήθως τα αγκίστρια τα οποία χρησιμοποιώ έχουν μια ελαφριά κλίση, εάν δεν έχουν πολύ προσεκτικά τα στραβώνω λίγο για να μπορούν να έρχονται ευθεία με την μισίνα.
- Στην συνέχεια περνάμε το shrinking tube το οποίο χρησιμεύει για δύο λόγους. Ο πρώτος για να κρατάει σε ευθεία το αγκίστρι μας και ο δεύτερος για να το προστατεύει.
- Περνάμε το δεύτερο μανικάκι και στην συνέχεια το δεύτερο αγκίστρι και από τις δύο μισίνες.
- Γυρίζουμε την μισίνα περίπου 4-5 εκατοστά μέσα από το μανικάκι και καίμε τις άκρες προσεκτικά με τον αναπτήρα.
- Στην συνέχεια τεντώνουμε και τραβάμε τις μισίνες ούτως ώστε να έρθουν σε ευθεία και με την πένσα σφίγγουμε το μανικάκι για να σταθεροποιηθεί το αγκίστρι.
- Περνάμε το πλαστικό λαστιχάκι (shrinking tube) πάνω στο μανικάκι και λίγο πάνω στο αγκίστρι. Κατόπιν το βυθίζουμε σε πολύ ζεστό νερό για να σφίξει το λαστιχάκι και να κρατήσει το αγκίστρι μας σε ευθεία. Μην φοβάστε από την μισίνα δεν παθαίνει ζημιά.
- Επόμενο βήμα είναι να ‘πατρονάρουμε’ το αγκίστρι μας για να το κάνουμε κινητό πάνω στην αρματωσιά μας. Πρώτα παίρνουμε ένα κομμάτι πλαστικό από μια νάιλον σακούλα και το κόβουμε σε λωρίδα ενός εκατοστού πάχος και περίπου 4-5 εκατοστά μήκους. Πολύ προσεκτικά κρατάμε μαζί το αγκίστρι και την πετονιά μας, τυλίγουμε το νάιλον κομμάτι γύρω από το αγκίστρι και την μισίνα σφιχτά και συμμετρικά.
- Στην συνέχεια με την βοήθεια ενός κομματιού dacron ή νήματος σχηματίζουμε ένα Λ και το εφάπτουμε στο κινητό μας αγκίστρι με την άκρη του Λ να είναι λίγο πάνω από το αγκίστρι και το κρατάμε με το ένα χέρι σταθερό. Με το άλλο χέρι παίρνουμε το κομμάτι με την μισίνα νούμερο 0,40 mm και τη φέρνουμε κάθετα με την αρματωσιά μας δίπλα από το αγκίστρι. Με το ένα χέρι κρατάμε μαζί την μισίνα, τις δύο άκριες του dacron και το παράμαλλο. Με το άλλο χέρι πολύ σφιχτά περνάμε δέκα περίπου φορές τη μισίνα γύρω από το παράμαλλο, το αγκίστρι και το dacron και στην συνέχεια στην θηλιά που έχει σχηματιστεί. Με προσοχή τραβάμε προς τα κάτω το dacron για να φύγει και η μισίνα των 0,40 mm να δημιουργήσει έναν ωραίο κόμπο στόπερ. Αρκετοί ψαράδες πατρονάρουν με διαφορετικό τρόπο το αγκίστρι.
- Τέλος, κόβουμε όλες τις άκρες που περισσεύουν και στην συνέχεια ευθυγραμμίζουμε τα αγκίστρια.
Το παράμαλλο μας είναι έτοιμο. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να εξοικειωθείτε με τον εξοπλισμό αλλά όταν φτιάξετε τα πρώτα παράμαλλα μετά η διαδικασία είναι απλή.
Πολλά από αυτά που δείχνουμε στο περιοδικό τα έχουμε μάθει μέσα από μελέτη, πειραματισμούς, δοκιμές αλλά και όπως μας τα δίδαξαν κάποιοι παλαιότεροι ψαράδες. Τα μοιραζόμαστε μαζί σας με πολλή χαρά και με την ελπίδα ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία με σύνεση και προσοχή. Με σεβασμό κυρίως στα αλιευτικά μας αποθέματα. Το ψάρεμα για εμάς είναι μια ευχάριστη ενασχόληση, ένα χόμπι το οποίο μας βοηθάει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, τα προβλήματα και τις σκοτούρες. Αν παίρνουμε περισσότερα από ότι δικαιούμαστε τότε απλά πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν ψάρια για να ψαρεύουμε. Ψαρεύουμε λοιπόν σωστά με σύνεση και προσοχή.