Καλαμάρια στα βαθιά

Οι περισσότεροι φίλοι ψαράδες πιστεύουν ότι το ψάρεμα των καλαμαριών είναι εποχιακό και μάλιστα χειμωνιάτικο ψάρεμα. Τώρα που τα νερά έχουν αρχίσει και ζεσταίνουν για τα καλά, τα καλαμάρια λένε εξαφανίζονται και δεν αρπάζουν τις καλαμαριέρες τους. Βέβαια αυτό που υποστηρίζουν δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό αφού οι γνώστες του είδους καταφέρνουν να πιάνουν αρκετά κομμάτια για να τα χρησιμοποιούν τόσο για δόλωμα όσο και για «μεζέ».
Συνήθειες
Καλαμάρια υπάρχουν όλες τις εποχές του χρόνου. Για να τα ψαρέψουμε αρκεί να γνωρίζουμε κάθε εποχή που υπάρχουν και πώς να τα αναζητήσουμε. Άρα αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα, είναι να τα ανακαλύψουμε.
Ξεχνάμε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τα ρηχά σημεία που πιάναμε τους προηγούμενους μήνες τα καλαμάρια και ανοιγόμαστε στα βαθιά. Όσο τα νερά είναι ζεστά τα καλαμάρια βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη και σε περιοχές όπου κυκλοφορούν μικρόψαρα που αποτελούν τον αγαπημένο τους μεζέ. Συνήθως το βάθος είναι 60+ μέτρα που πολλές φορές ξεπερνά και τα 100. Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενο άρθρο η ύπαρξη μικρόψαρων στην οθόνη του βυθομέτρου μας, αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την αναζήτησή τους στη συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμη και να μην αναγνωρίσουμε τις φιγούρες τους στην οθόνη, μπορούμε να ρίξουμε τις καλαμαριέρες μας και να αρχίσουμε την αναζήτηση. Για όσους δε γνωρίζουν να τα ξεχωρίζουν στο βυθόμετρο, στα βάθη των 60+ μέτρων φαίνονται σαν κάθετες γραμμές όταν είναι σκόρπια ή σαν μικρά συννεφάκια αν είναι κοπαδάκι.
Όλα τα σημεία που κυκλοφορούν μικρόψαρα είναι πιθανόν να φιλοξενούν και καλαμάρια. Όμως αυτά που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτήν την εποχή είναι μικροί τόποι σε λάσπη ή αμμούδα. Μικρά ανασηκώματα βυθού, μια μικρή ξέρα, ένα ναυάγιο είναι σημεία όπου οι πιθανότητες συνάντησης καλαμαριών είναι πολύ μεγάλες. Για αυτό είναι καλύτερα να ψάχνουμε σημεία ενδιαφέροντος σε νεκρό βυθό (λάσπη-αμμούδα) αντί για σημεία σε καλό βυθό (τροκάδα, βράχο, πράσινο μαρουλάκι κ.α.)
Ώρες αναζήτησης
Σε αντίθεση με τους κρύους μήνες του χρόνου όπου τα καλαμάρια ψαρεύονται νωρίς το πρωί, αργά το σούρουπο και όλο το βράδυ, από τα τέλη της άνοιξης και ως αρχές Σεπτέμβρη θα τα αναζητήσουμε μέρα και μάλιστα κοντά στο μεσημέρι. Βλέπετε άλλες συνήθειες έχουν αυτή την εποχή και άλλες τους επόμενους μήνες. Επειδή η ζέστη και ο ήλιος είναι έντονα, προτιμούμε να τα αναζητήσουμε μεσημεράκι προς απόγευμα αν προορίζονται για φαγητό, ενώ αν είναι για δόλωμα προτιμούμε να ρίξουμε τις καλαμαριέρες μας στο νερό μόλις ανέβει ο ήλιος ψηλά, ώστε να τα δολώσουμε στη συνέχεια.
Άλλα σημεία προσοχής
Για αυτούς που θα ξεκινήσουν τώρα την αναζήτησή τους να τους πληροφορήσουμε ότι τα περισσότερα που θα βρούμε είναι τόσο μεγάλα σε μέγεθος, που δύσκολα κάνουν για δόλωμα, αφού τις περισσότερες φορές ξεπερνούν το κιλό. Αλλά εξαιτίας της ζέστης και τα μικρότερα που θα πιάσουμε δεν αντέχουν μεγάλο χρονικό διάστημα στο δοχείο συντήρησης και πολύ εύκολα παίρνουν το δρόμο για το πιάτο μας. Για να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε περισσότερο διάστημα ζωντανά, μια πρόταση είναι να τοποθετήσουμε μέσα στο συντηρητή ένα μπουκάλι με νερό σε μορφή πάγου αν το νερό του δεν ανανεώνεται και να τα ψαρέψουμε όσο γρηγορότερα γίνεται.
Αυτήν την εποχή όπως και στα υπόλοιπα ημερήσια καλαμαροψαρέματα, προτιμούμε τις μικρές σε μέγεθος καλαμαριέρες και αρκετά μαλακές. Μετά το Φθινόπωρο και στα νυκτερινά ψαρέματα θα βάλουμε τις μεγάλες και σκληρές. Απλώς κοιτάξτε αυτές που θα ψαρέψετε να μη ανοίγουν εύκολα οι ακίδες τους και στο ανέβασμά τους να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Λιτά φρένα κι ευλύγιστο καλάμι θα μας εξασφαλίσουν πιο άνετα και σίγουρα ανεβάσματα καλαμαριών στο σκάφος.
Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε μακριές αρματωσιές για να καλύπτουμε μεγαλύτερο εύρος βάθους. Έτσι πρέπει να φροντίσουμε να είναι μακρύτερο και το καλάμι μας, ειδάλλως θα αναγκαστούμε να αποχιάζουμε τα καλαμάρια που έρχονται κοντά στο σκάφος και να βγάζουμε την αρματωσιά μας από το νερό με τα χέρια και όχι μόνο με το καλάμι.
Όταν τα καλαμάρια έχουν όρεξη, ό,τι καλαμαριέρα και αν ρίξεις στο νερό δεν υπάρχει θέμα. Θα πάνε και θα την αρπάξουν αμέσως. Το πρόβλημα υπάρχει όταν δεν έχουν όρεξη. Εκεί είναι που θα δουλέψουν καλύτερα οι δοκιμασμένες στο χρόνο καλαμαριέρες. Αξίζει να πληρώσουμε λίγο παραπάνω προκειμένου να έχουμε στα εργαλεία μας και μια σειρά από ακριβές αλλά επώνυμες και δοκιμασμένες καλαμαριέρες και όχι μόνο φθηνές και αδοκίμαστες. Και τα καλαμάρια που θα κολλήσουν θα είναι περισσότερα και σίγουρα πιασμένα.
Τυχόν σημεία που βρίσκουμε καλαμάρια τα καταγράφουμε στο gps και τα έχουμε στη μνήμη για να τα αναζητήσουμε σε επόμενες εξορμήσεις. Η πιθανότητα να τα ξανασυναντήσουμε εκεί παρόμοια εποχή είναι μεγάλη και για αυτό η σήμανση αρκετών σημείων αποτελεί μεγάλο μας ατού στο ψάρεμα των καλαμαριών.
Η τέντα στο σκάφος είναι απολύτως απαραίτητη, όπως επίσης και το καπέλο, το αντηλιακό και όλα τα σχετικά. Αυτό που θα προσέξουμε είναι η εφαρμογή του αντηλιακού στο σώμα μας, ώστε σε καμία περίπτωση να μην έρθει σε επαφή με τις καλαμαριέρες μας, αλλά ούτε και με τα καλαμάρια αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως δόλωμα.
Καλές εξορμήσεις!