By Tasos Zeniou

Μια ματιά στο εργαστήρι

Ανέκαθεν το ψάρεμα καλαμαριών με την μέθοδο της συρτής αποτελούσε ένα από τα πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά ψαρέματα. Αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί και για τους πιο φανατικούς ολονύχτια, οι ψαράδες με χαμηλή ταχύτητα τραβάνε τις καλαμαριέρες τους και ψάχνουν τα πολυπόθητα καλαμάρια. Η ανάγκη για να ψαρεύουν οι καλαμαριέρες κοντά στον βυθό οδήγησε αρκετούς ψαράδες είτε να προσθέτουν πολλά βαρίδια (πράγμα άβολο) είτε να χρησιμοποιούν κάποιους καταβυθιστές. Ο Τάσος Ζένιου γνωστός για τις ευρεσιτεχνίες του στο ψάρεμα προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή του δικού του χειροποίητου καταβυθιστή. Ένας καταβυθιστής ο οποίος δουλεύει με το κέντρο βάρους. Δηλαδή ενώ είναι οπλισμένος και τον τραβάμε, το κέντρο βάρος του είναι μπροστά και τον σπρώχνει στον βυθό και όταν υπάρξει αντίσταση από καλαμάρι, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πίσω και ο καταβυθιστής μαζί με το καλαμάρι ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ακούγεται απλό αλλά η διαδικασία κατασκευής δεν είναι και τόσο απλή. Έτσι λοιπόν επισκεφθήκαμε το εργαστήρι του Τάσου Ζένιου και φωτογραφίσαμε τα στάδια κατασκευής.


Στην Αρχή θα πρέπει να οι βέργες από ανοξείδωτο ατσάλι να κουρβαριστούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές γωνιές και τα σωστά πιασίματα από όπου θα ρυμουλκείτε ο καταβυθιστής αλλά και να ρυμουλκεί την καλαμαριέρα μας. Στην συνέχεια ετοιμάζεται το καλούπι και μπαίνει μέσα το μολύβι μαζί με τις πιάστρες. Όταν τελειώσει και κρυώσει το καλούπι αφαιρείται το βαρίδι και καθαρίζεται στο χέρι. Κατόπιν κόβεται το φτερό του καταβυθιστή το οποίο είναι από πλαστικό υλικό. Εδώ και πάλι χρειάζεται ακρίβεια για να μπορέσει ο καταβυθιστής να δουλεύει σωστά. Το τελευταίο στάδιο είναι η ένωση του βάρους με τις πιάστρες και του πλαστικού φτερού. Αυτό επιτυγχάνεται και πάλι με ανοξείδωτες βίδες.

Για να κατασκευαστεί ένα καταβυθιστής χρειάζεται αρκετή χειρωνακτική δουλειά αλλά και μεγάλη ακρίβεια στην κατασκευή των υλικών. Το βάρος αλλά και το μέγεθος του φτερού προέκυψαν μετά από πάρα πολλές δοκιμές μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.


Το Μυστικό του καταβυθιστή: ‘ Κάθε δύο μέτρα μισίνα που αφήνουμε πίσω από το σκάφος ενώ ο καταβυθιστής είναι στο νερό, αυτός βυθίζεται ένα μέτρο όταν πηγαίνουμε με ταχύτητα 3 -3.5 knots’.