Του Σάββα Σάββα

Η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του covid ανάγκασε αρκετούς φίλους ερασιτέχνες ψαράδες να επιδίδονται στο ψάρεμα καλαμαριών περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας. Φυσικά προσπαθούσαν οι περισσότεροι κυρίως της νυχτερινές ώρες από τις έξι μέχρι και τις οκτώ να εκμεταλλευτούν το ελεύθερο διακίνησης και να ψαρέψουν καλαμάρια. Εκεί οι ψαράδες έχουν και την ευκαιρία να είναι στο νερό εγκαίρως για να ψαρέψουν μόλις πέσει το φως του ήλιου.

Το πρωί τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα καθώς μέχρι να φύγεις από το σπίτι και να είσαι μέσα στο νερό με το σκάφος, ξημέρωνε. Οι λίγες ώρες λοιπόν που είχαν οι ψαράδες στην διάθεση τους, έπρεπε να είναι όσο πιο παραγωγικές γίνεται για να μπορέσουν να πάρουν καλαμάρια. Ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες που συγκεντρώσαμε από φίλους ψαράδες και τις παρατηρήσεις τους.


Ο Καταβυθιστής και το σημάδεμα της μισίνας 

Το ψάρεμα καλαμαριών με καταβυθιστή είναι πλέον διαδεδομένο σε όλη την Κύπρο. Ο εύκολος τρόπος για να κρατάς τις καλαμαριέρες σου κοντά στον πυθμένα. Όμως καταβυθιστές υπάρχουν πολλοί στην αγορά. Για να δουλέψει καλά ένας καταβυθιστής θα πρέπει να τοποθετηθεί στο επιθυμητό βάθος. Άρα καλύτερα είναι να πάρουμε ένα ρολόι καταδύσεων και να το τοποθετήσουμε ασφαλισμένα πάνω σε ένα καταβυθιστή σε μία αμμώδη περιοχή. Εκεί θα διαπιστώσουμε - ανάλογα με την ταχύτητα που κινούμαστε - σε τι βάθος κατεβαίνει ο καταβυθιστής μας. Συνήθως τα καλαμάρια τα ψαρεύουμε με την πιο χαμηλή ταχύτητα την οποία έχει ένα σκάφος που συνήθως είναι κοντά στους 2 κόμβους. Άρα με 2 κόμβους ταχύτητα πρέπει να υπολογίσουμε πόσα μέτρα πρέπει να αφήσουμε πίσω τον καταβυθιστή για να είναι κοντά στον πυθμένα. Θα τραβήξουμε πρώτα στην ισοβαθμία των 10 μέτρων. Θα αφήσουμε τον καταβυθιστή μας πίσω και όταν νιώσουμε ότι έχει φτάσει κοντά στον πυθμένα θα σημαδέψουμε την μισινέζα του καλαμιού μας με έναν κόμπο. Ανεβάζουμε τον καταβυθιστή επάνω και επαληθεύουμε με το ρολόι καταδύσεων ότι όντως ο καταβυθιστής ήταν σε βάθος κοντά στα 10 μέτρα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε φύκια ή άλλα εμπόδια υπολογίζουμε τον καταβυθιστή να είναι ένα περίπου με ενάμιση μέτρο πιο ψηλά από τον πυθμένα.

Θα πραγματοποιήσουμε την ίδια διαδικασία σε βάθος δεκαπέντε μέτρων και θα σημαδέψουμε εκεί την μισινέζα μας με δύο κόμπους και στα είκοσι μέτρα με τρείς κόμπους. Μπορεί η όλη διαδικασία να είναι χρονοβόρα αλλά πιστέψτε με θα σας εξασφαλίζει απίστευτο χρόνο και θα μειώσει την ταλαιπωρία.

Άρα με το που θα πάμε ψάρεμα και έχουμε το βάθος ξέρουμε ακριβώς πόσα μέτρα να αφήσουμε πίσω τον καταβυθιστή μας για να αποφύγουμε μπερδέματα με τον βυθό και να ψαρεύουμε αποδοτικά.


Η επιλογή του σωστού καταβυθιστή

Υπάρχουν αρκετοί καταβυθιστές στην αγορά, θα πρέπει να βρούμε αυτόν που μας βολεύει και να τον παντρέψουμε με το κατάλληλο καλάμι και μηχανισμό. Κάποιοι καταβυθιστές είναι αρκετά ‘βαριοί’ και αυτό μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε πιο χοντρά υλικά για να είναι εύκολη η χρήση τους. Άλλοι πιο ‘ευαίσθητοι’ και ελαφριού τύπου που ίσως ανοίγουν πιο εύκολα από το κανονικό. Θα πρέπει να πειραματιστούμε και να βρούμε αυτούς που μας βοηθούν να τους χειριζόμαστε πιο εύκολα.


Οι αλλαγές και ο έλεγχος στις καλαμαριέρες

Ο έλεγχος των καλαμαριέρων όταν ψαρεύουν αρκετή ώρα είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει αν δούμε σημάδια ότι πιθανό να είχαμε τσίμπημα ή αν έχουν βρει οι καλαμαριέρες μας στον πυθμένα, όσο κουραστικό και να είναι, να τις ελέγξουμε. Μπορεί να έχουν πιάσει φύκια, μπορεί να έχει πιαστεί καλαμάρι ή ένα πολύ συχνό φαινόμενο, να έχουμε κόψει τα πόδια ενός καλαμαριού. Αν δούμε ότι ένα χρώμα καλαμαριέρας ή ένα είδος δεν δουλεύει σωστά μπορούμε να πειραματιστούμε λίγο είτε με τα χρώματα είτε ακόμη με καλαμαριέρες οι οποίες έχουν ύφασμα θερμότητας.


Ας δοκιμάσουμε και λίγο πιο ψηλά

Μπορεί η μόδα να προστάζει καταβυθιστές αλλά πριν μερικά χρόνια αρκετοί ερασιτέχνες ψάρευαν τα καλαμάρια με την μέθοδο της συρτής και την βοήθεια βάρους στην μισίνα. Έβαζαν πολλές φορές ένα βάρος 150-200 γραμμάρια και ήταν ικανοποιητικό για να βοηθάει το ψαράκι – καλαμαριέρα να κολυμπάει κοντά στον βυθό ιδιαίτερα εάν ψάρευαν σε ζώνες κάτω από τα 15 μέτρα. Μάλιστα με αυτή την μέθοδο το τσίμπημα είναι αρκετά πιο εμφανές και εύκολο ενώ δύσκολα θα κοπούν τα πόδια του καλαμαριού. Ακόμη και πιο ψηλά από τον πυθμένα να είμαστε, τα καλαμάρια μπορούν να τσιμπήσουν ακόμη και στην επιφάνεια. Άλλες φορές είναι στα μεσόνερα ή επιτίθενται ανάλογα. Άρα ένα καλάμι πιο ψηλά μπορεί να μας εκπλήξει θετικά.


Καλαμάρια υπάρχουν στα ρηχά ακόμη και στα τέλη του Μαρτίου αρκεί να τα αναζητούμε και να δοκιμάζουμε.