Το καλοκαιράκι άρχισε να μας δείχνει τα δόντια του σιγά σιγά και η θερμοκρασία των νερών έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Όπου νάσε θα κάνουν την εμφάνιση τους και τα πολυπόθητα albacore αφού είναι με διαφορά πλέον τα ψάρια τα οποία προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις σε πολλούς ερασιτέχνες ψαράδες .

Πέρσι είχα την επιθυμία να δοκιμάσω να ψαρέψω αυτά τα ψάρια με μια διαφορετική μέθοδο από το κλασσικό trolling. Έτσι λοιπόν έστησα ένα καλάμι με την ελπίδα ότι θα προσπαθούσα να πιάσω ένα τουλάχιστο ψάρι με jigging.

Για να ασχοληθεί κάποιος με το jigging για τόννάκια πρέπει να λάβει κάποια πράγματα υπόψη του για να μην χάνει άδικα τον κόπο του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Εξοπλισμός

Ένα καλό παραβολικό καλάμι για jigging το οποίο να είναι  πέραν των 20 λιβρών θα μας εξυπηρετήσει μια χαρά. Μαζί με το καλάμι θέλουμε ένα καλό αξιόπιστο και μεγάλης χωρητικότητας μηχανισμό με ταχύτητα 4:9:1 ή 4:4:1. Τον μηχανισμό μας θα τον εφοδιάσουμε με καλής ποιότητας νήμα από 30 μέχρι 50 λίβρες. Ένας οδηγός 6-7 μέτρα από fluorocarbon  μισινέζα 0,60-0,65 mm είναι προαιρετικός αλλά ορισμένοι ψαράδες στο εξωτερικό το έχουν σαν must. Τώρα από εκεί και πέρα θα περάσουμε στα πλάνα μας.

Η διαφορά ανάμεσα στο ψάρεμα των τόννων και άλλων ψαριών είναι ότι οι τόνοι χτυπάνε το τεχνητό μας από πίσω από την ουρά  και όχι από ψηλά (κεφάλι) όπως κάνουν άλλα ψάρια. Έτσι λοιπόν θα επιλέξουμε σε αυτό το ψάρεμα να έχουμε ένα ή δύο αγκίστρια στο πίσω μέρος του τεχνητού που χρησιμοποιούμε.  Θα προτιμήσουμε κατόβαρα jigs τα οποία βυθίζονται 

Ως αναφορά τώρα χρωματισμούς εδώ να πούμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας πει στα σίγουρα τι χρωματισμός δουλεύει εκείνο που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε χρωματισμούς παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούμε και στην μέθοδο του trolling.. Φυσικά επειδή θα χρησιμοποιήσουμε μπασμό μπορούμε να δοκιμάσουμε τεχνητά στο χρώμα του μπασμού μας. Εάν για παράδειγμα είναι σαρδέλα που ρίχνουμε στο νερό το μπλε και ασημί χρώμα θα έχουν επιτυχία. Όσοι δεν έχουν την όρεξη ή δεν βρίσκουν να αγοράσουν σαρδέλα υπάρχει έτοιμος  κονσερβοποιημένος μπασμός ο οποίος πωλείται στα καταστήματα ειδικά για αυτό τον σκοπό.

 

Εντοπίζοντας τα ψάρια.

Τώρα για να έχουμε καλές πιθανότητες να βρούμε τα ψάρια πρέπει να  κάνουμε δύο σημαντικά πράγματα.

 

  • Να κατευθυνθούμε σε περιοχές όπου είχαμε παλιά στίγματα με τα ψάρια αυτά. Λίγο πολύ όλοι έχουμε κάποια στίγματα ή μπορούμε να βρούμε μερικά από φίλους με το πού πιάνονται συνήθως οι τόννοι.
  • Να σταματήσουμε το σκάφος μας και να ξεκινήσουμε να πασμώνουμε την περιοχή με κομμάτια από διάφορα φρέσκα ψάρια όπως σαρδέλα, κολιό ή οτιδήποτε άλλο φρέσκο ψάρι βρίσκουμε .

Σκοπός μας είναι να τραβήξουμε την προσοχή των κοπαδιών των ψαριών  και να τα κρατήσουμε κάτω από την βάρκα μας. Μπορούμε να κάνουμε trolling ενώ μπασμώνουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις πιάσουμε το πρώτο ψάρι σταματάμε το σκάφος , σβήνουμε την μηχανή και συνεχίζουμε να ρίχνουμε μπασμό για να κρατήσουμε τα ψάρια κάτω από το σκάφος μας. 

Μετά από ένα καλό πάσμωμα πρέπει τότε να ξεκινήσουμε  το ψάρεμα μας.

 

Τεχνική

Το jigging για τόνους γίνετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως ψαρεύουμε και για τα άλλα ψάρια (μινέρια-συναγρίδες) Αφήνουμε το jig μας να βυθιστεί σε βάθος 30-40 μέτρα και ξεκινούμε την επαναφορά με διάφορες μεθόδους. Να θυμάστε πάντοτε να έχετε ρυθμισμένα τα φρένα σας ώστε το ψάρι που θα πιαστεί να μπορεί να παίρνει νήμα για να αποφεύγονται τα κοψίματα.  Τα γάντια είναι ένα σημαντικό εργαλείο για αυτό το ψάρεμα καθώς η αντίσταση του καλαμιού στα χέρια θα σας κουράσει. Εάν ψαρεύουν περισσότεροι από ένα άτομο στο ίδιο σκάφος τόσο το καλύτερο καθώς δημιουργούνται περισσότερα ερεθίσματα για τα ψάρια.

Αυτός ο τρόπος ψαρέματος πέραν του ότι είναι διασκευαστικός είναι και αρκετά οικονομικός καθώς το σκάφος δεν καίει καύσιμα. Εάν καταφέρουμε να φέρουμε τα ψάρια κάτω από το σκάφος μας τότε πολύ πιθανό να τα κρατήσουμε εκεί όσο έχουμε πασμό να ρίχνουμε στο νερό . Μάλιστα ορισμένοι φίλοι που κάνουν αυτό το ψάρεμα κατάφεραν να κρατήσουν το κοπάδι κάτω από το σκάφος τους για περισσότερες από τρις ώρες. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να θυσιάσετε μια εξόρμηση και να δοκιμάσετε και αυτή την τεχνική, που ξέρετε μπορεί να σας αρέσει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι εάν πιάσετε ψάρι θα μάθετε από πρώτο χέρι την χαρά του jigging.