Ορισμένοι την χαρακτηρίζουν ως το όνειρο κάθε ψαρά. Πιθανότατα να έχουν και δίκιο. Εξάλλου οι ψαράδες που ασχολούνται με το ψάρεμα της μεγάλης τσιπούρας θεωρούν τη μαγεία του ανεπανάληπτη.

Στη θάλασσα μας μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλες ποσότητες από άγριες τσιπούρες υπάρχουν όμως ψάρια τα οποία έφυγαν από τις ιχθυοκαλλιέργειες, κάτι που είναι επίσης σημαντικό. Αν εξαιρέσουμε τους τόνους από τσιπούρες που βρίσκονται κατά καιρούς ελεύθερες ξαφνικά μετά από το σπάσιμο κλουβιών σε ιχθυοτροφεία.

Βέβαια οι άγριες τσιπούρες προτιμώνται. Πώς μπορείτε να τις ξεχωρίσετε; Πολύ απλά, από το έντονο κίτρινο χρώμα πάνω από το κεφάλι, το λεγόμενο χρυσό “φρύδι”. Γι’ αυτό πήραν και το όνομα τους στα λατινικά Sparus Aurata. Είναι επίσης ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμες, με πιο σκούρες ράχες, δυο ευδιάκριτα κόκκινα σημάδια στα μάγουλα τα οποία είναι περισσότερο ευδιάκριτα στα μεγάλα ψάρια και καλοσχηματισμένο μακρύ σχήμα, ενώ όσον αφορά τις μεγάλες άγριες τσιπούρες κάποια δόντια τους μπορεί να λείπουν ή να καταστρέφονται εξαιτίας του ότι συνθλίβουν με αυτά όστρακα και καβούρια.

Η τσιπούρα του ιχθυοτροφείου από την άλλη διαθέτει πιο δυσδιάκριτο χρυσό "φρύδι" στην κεφαλή και κόκκινα σημάδια στα μάγουλα. Έχει σκούρο μονότονο γκρι χρώμα και τα λέπια είναι πολύ λεπτά. Έχει ακανόνιστο χοντροκομμένο σώμα λόγω της τροφής που περιέχει πρωτεΐνες για την γρήγορη ανάπτυξη με σκοπό για άμεση πώληση στην αγορά.

Μία από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη εποχή για το ψάρεμα της τσιπούρας αποτελεί το φθινόπωρο. Με την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας (που δυστυχώς στην Κύπρο δεν λέει να κατέβει κάτω από 30°C) οι τσιπούρες πλησιάζουν τις ακτές με σκοπό να γεννήσουν τα αυγά τους που κυμαίνονται από 20.000 μέχρι και 80.000 ανά θηλυκό άτομο!

Ρωτήσαμε και μάθαμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες γι’ αυτή. Και σας τις παραθέτουμε.


Θέλει την ησυχία της

Οι περιοχές που θα επιλέξουμε για το ψάρεμα της απρόβλεπτης τσιπούρας είναι αποκλειστικά και μόνο οι παραλίες. Μεγάλες, ανοιχτές παραλίες με σχετικά μικρό βάθος που πολλές φορές δεν ξεπερνά τα πέντε μέτρα. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες ψαράδες επιλέγουν κυρίως απομονωμένες παραλίες, που επικρατεί απόλυτη ησυχία και μακριά από λιμάνια, έτσι ώστε να μην υπάρχει συχνό πέρασμα σκαφών. Ο οποιοσδήποτε θόρυβος είναι ικανός να τρομάξει το συγκεκριμένο ψάρι και να το διώξει από την περιοχή.


Σκληρά δολώματα 

Η τσιπούρα αρέσκεται όπως έχουμε ήδη προαναφέρει στα σκληρά δολώματα, αφού το κυρίως μενού της αποτελείται από μικρού μεγέθους καβούρια και μύδια. Μπορούμε να μαζέψουμε μύδια από τον συγκεκριμένο τόπο και να τα δολώσουμε ολόκληρα αφού τα ανοίξουμε λίγο με ένα μαχαίρι πάρα πολύ προσεκτικά. Επίσης καλό είναι να κομματιάσουμε ένα αριθμό μυδιών, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε ως μαλάγρα, την οποία θα πετάξουμε στην περιοχή που ψαρεύουμε κατά μήκος της πετονιάς μας. Αν θέλουμε η μαλάγρα να φτάσει μακριά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σφεντόνα.

Δεν λέει όχι και σε όλα όμως σχεδόν τα είδη θαλασσινών σκουληκιών (ακροβάτη, μονοδόλι, φαραώ, σωλήνα κ.α. ) ενώ αρέσκεται και στο καλαμάρι και στη γαρίδα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παμφάγο ψάρι που μπορεί να χτυπήσει στα πιο περίεργα δολώματα τις πιο απίθανες ώρες. Αξίζει να σημειώσουμε πως συνήθως η διατροφική της δραστηριότητα αυξάνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντίθετα με τη νύχτα που σπανιότερα θα τη συναντήσουμε χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί κανόνα.


Εργαλεία

Ως προς τα εργαλεία ψαρέματος, για την τσιπούρα, χρησιμοποιούμε αγκίστρι Νο 6-10 και μισίνα 0,20 – 0,30 mm. Χρήσιμη συμβουλή: Το βαρίδι στην πετονιά θα πρέπει να είναι σωληνωτό, προκειμένου να μείνει σταθερό στον βυθό της θάλασσας. Με αυτόν τον τρόπο το δόλωμα θα έχει τη δυνατότητα να μπορεί να μετακινηθεί έστω και ελάχιστα καθώς το ψάρι το τσιμπά ή το γλείφει. Σε αντίθετη περίπτωση, η υπερκινητική τσιπούρα μπορεί να υποψιαστεί κάτι με αποτέλεσμα να τραπεί σε φυγή.


Μηχανισμοί 

Ο μηχανισμός θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τη στιβαρή του κατασκευή, τη μεγάλη του χωρητικότητα (για ευνόητους λόγους), όπως επίσης και για τη σχέση περιστροφής του. Η σύλληψη ενός ιδιαίτερα μεγάλου και μαχητικού ψαριού όπως η τσιπούρα, θέτει αναπόφευκτα την αδρεναλίνη στα ύψη, γεγονός που πολλές φορές μας οδηγεί σε μοιραία λάθη. Θα πρέπει να διαθέτουμε πάντα ψυχραιμία ώστε να χειριστούμε το καλάμι και το μηχανισμό μας σωστά.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ρύθμιση των φρένων, όπως και ότι ποτέ δεν προσπαθούμε να αποχιάσουμε μια μεγάλη τσιπούρα αν πρώτα δεν την εξασθενήσουμε.

Η προρύθμιση φρένων, η ελαστικότητα του καλαμιού και της πετονιάς είναι εκείνα που θα καταφέρουν να κουράσουν αυτό το εξαιρετικό ψάρι, ενώ ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, αν πρώτα δεν την έχουμε βάλει στη απόχη μας.


Τεχνικές ψαρέματος 

Η τσιπούρα μπορεί να αλιευτεί με όλες τις τεχνικές ψαρέματος από την ακτή, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματική φαίνεται να είναι και η τεχνική του casting. 

Καλό φθινόπωρο και καλά ψαρέματα σε όλους.