Η σωστή κατανομή του νήματος στην μπομπίνα και οι ρυθμίσεις του

Του Δημήτρη Σφαλτού
Η σωστή τοποθέτηση του νήματος μέσα στην μπομπίνα του μηχανισμού, είναι μια διαδικασία με ιδιαιτερότητες. Όταν πραγματοποιηθεί σωστά, πετυχαίνουμε καλύτερες βολές, μείωση του φαινομένου της «τούφας», μακροζωία του νήματος και αντοχή στις καταπονήσεις. Ας δούμε τους τρόπους και τις τεχνικές, για να επιτύχουμε αυτό το εγχείρημα!
Το γέμισμα στην μπομπίνα με νήμα, ιδανικά θα πρέπει να απέχει από τα χείλη της 2-3 χιλιοστά, για να μην δημιουργούνται τούφες. Και λιγότερο γεμισμένη να είναι η μπομπίνα, δεν είναι σημαντικό πρόβλημα, από τα 5-6 χιλιοστά και πάνω, αρχίζουν οι αυξημένες τριβές κατά την βολή και ταλαιπωρία του νήματος. Υπάρχουν μπομπίνες με μεταλλικά χείλη, όπως είπαμε παραπάνω, για να μην ξεπερνούμε τα όρια και ξετυλιχθούν τούφες… Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στο γέμισμα με νήμα, είναι η σωστή κατανομή του μέσα στα όρια της μπομπίνας. Το λάθος γέμισμα, η ανισομερής του κατανομή δημιουργεί τούφες και πολλά προβλήματα.
Η ρύθμιση με τις ροδέλες στον ρότορα
Σημαντικό θέμα, είναι να γεμίσει η μπομπίνα σωστά, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια (όρη και κοιλάδες) στο άνω και κάτω μέρος της. Το νήμα τυλίγεται ανομοιόμορφα μέσα στην μπομπίνα και σχηματίζει ένα ύψωμα σε ένα σημείο (ανώτερο ή κατώτερο) και ένα έλλειμα/λακκούβα/κενό, στα ίδια σημεία, όχι όμως στο μέσο της μπομπίνας. Αυτό που φταίει είναι η διαδρομή της μπομπίνας στον κύριο άξονα, από κάτω της. Μπορεί να μην τερματίζει στο τύλιγμα του νήματος ο διανομέας του pick up, στο ανώτερο και κατώτερο σημείο, όπως η μπομπίνα ανεβοκατεβαίνει, και δημιουργούνται κενά ή «βουνά». Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην τυλίγεται ομοιόμορφα το νήμα, να μαζεύεται άτσαλα στα άκρα της μπομπίνας και να δημιουργούνται χαλαρά κομμάτια, που δημιουργούν τούφες.
Αυτό το θέμα εξαλείφεται με μια σωστή ρύθμιση, που οι «σωστοί» μηχανισμοί διαθέτουν. Εάν εργοστασιακά ένας μηχανισμός δεν κάνει σωστό τύλιγμα και δεν αλλάζει, μάλλον δεν είναι και ο ιδανικός. Αυτό που φταίει, είναι η διαδρομή που κάνει η μπομπίνα πάνω στον άξονα γιατί σε κάποιο σημείο μένει περισσότερο χρόνο και μαζεύει περισσότερο νήμα, από ότι χρειάζεται.
Ας πάρουμε το παράδειγμα ότι στην αρχή της μπομπίνας έχουμε κενό νήματος και στο τέλος της (εκεί που βρίσκεται η πεταλούδα των φρένων) έχει ύψωμα νήματος. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε ειδικές μεταλλικές ροδέλες πάνω στον κεντρικό άξονα, ώστε να μετακινήσουμε κάποια χιλιοστά την μπομπίνα προς τα πάνω και να μαζέψει σωστά το νήμα, εξαλείφοντας το κάτω κενό. Αυτό γίνεται με δοκιμές, πόσες ροδέλες χρειάζεται να βάλουμε, και συνήθως το κάνουμε όταν πρωτογεμίζουμε το νήμα στην μπομπίνα. Στην αντίθετη περίπτωση, που έχουμε κενό νήματος μπροστά στην πεταλούδα και πολύ γέμισμα πίσω, αφαιρούμε ροδέλες.
Άλλη μια τεχνική που χρησιμοποιώ, για να κάνω σωστή ρύθμιση του μηχανισμού πάνω στο ψάρεμα, είναι όταν διαπιστώσω ότι υπάρχει πρόβλημα στρωσίματος, να κάνω μια πολύ μακρινή βολή με βαρίδι, για να φύγουν τα περισσότερα μέτρα του νήματος. Βγάζω με προσοχή την μπομπίνα, βάζω ή βγάζω ροδέλες και γεμίζω για να δω την διαφορά. Μόλις φτάσω στην σωστή ρύθμιση κάνω το τελικό μάζεμα, και είμαστε οκ. Ένα καλό tip είναι να κάνετε βολές με βαρίδι Gardner Spin Doctor, ένα ειδικό βαρίδι που ξεστρίβει τα νήματα όπως το μαζεύουμε.
Είναι καλό να το κάνουμε στην αρχή με ένα παλιό νήμα, για να μην ταλαιπωρούμε το καινούριο που πρέπει να φορέσουμε στον μηχανισμό. Όλο αυτό το θέμα συνήθως αφορά καινούριους μηχανισμούς, που πρέπει να αρχικά να ρυθμιστούν σωστά, για να γεμιστούν με νήμα ή πετονιά.
Αλλαγή τούμπα
Άλλη μια τακτική για να χρησιμοποιήσουμε πιο πολύ χρόνο το νήμα μας, είναι να το γυρίσουμε «τούμπα». Αυτό σημαίνει να βάλουμε το πολυχρησιμοποιημένο κομμάτι του νήματος ή της πετονιάς κάτω στην μπομπίνα και να έρθει στην αρχή του μηχανισμού το πιο αχρησιμοποίητο. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα εάν ο μηχανισμός μας έχει δύο μπομπίνες. Βγάζουμε την μπομπίνα, την αφήνουμε να γυρίζει οριζόντια μόνο και γεμίζουμε την δεύτερη.
Εάν έχουμε μόνο μία, αναγκαστικά το γυρίζουμε τούμπα δύο φορές (με προσοχή να τυλίγουμε οριζόντια) για να μην μας βιρινιάσει, σε ένα καρούλι.
Ελπίζω να σας λύθηκαν πολλές απορίες για το σωστό γέμισμα των μηχανισμών με νήμα. Πράγματι, πολλά προβλήματα που έχουμε με βιρίνες, τούφες, μικρή απώλεια ζωής, κοψίματα, κτλ, οφείλονται στο ακατάλληλο μάζεμα στην μπομπίνα, στην ατελή ρύθμισή της, στο παραγέμισμα με νήμα, στο ακατάλληλο backing. Προσοχή λοιπόν στις λεπτομέρειες, μερικές αποβαίνουν μοιραίες…