Μετά από 11 συνεχόμενα έτη επαγγελματικής ενασχόλησης με την εκπαίδευση στην ελεύθερη κατάδυση και την παρακολούθηση δύο σχολείων εκπαιδευτών ελεύθερης κατάδυσης στο εξωτερικό, πιστεύω ακράδαντα ότι το περιθώριο αυτοβελτίωσης στη μετάδοση και προσφορά γνώσεων είναι για εμένα προσωπικά μια μεγάλη πρόκληση. 

Η ωρίμανση μέσα από την εκπαίδευση είναι ένα όπλο για την εκπαίδευση που θα το χρησιμοποιήσουμε με μεθοδικότητα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες στο κάθε σχολείο που έχει να εκπαιδεύσει, ώστε οι μαθητές να πάρουν γνώσεις όχι επιφανειακές αλλά πνευματικά βαθιές. Ο εκπαιδευτής πρέπει να δημιουργεί νέα βιώματα στους μαθητές μέσα από ασφαλής πρακτικές, που αρκετές φορές μας αναγκάζουν να πάμε λίγο πιο πίσω για να διορθώσουμε λανθασμένες πρακτικές ή εφαρμογές. Το σύστημα εκπαίδευσης από μόνο του δεν είναι το πάν….. 

Έτσι λοιπόν, επιλέγουμε κάποια σχολή ή κάποιον εκπαιδευτή γιατί μπορεί να προσφέρει στους υποψήφιους μαθητές του τα πιο κάτω σημαντικά στοιχεία και συνθήκες:

  1. Ασφαλές σύστημα πρακτικών στην θάλασσα, που θα δίνει τη δυνατότητα στον μαθητή να βουτάει σε συχνή βάση με εκπαιδευτή ή βοηθό εκπαιδευτή χωρίς να περιμένει σε μια ουρά πέντε έξη μαθητών χάνοντας την επαφή με την Άσκηση – Εφαρμογή –Διόρθωση και Κατανόηση της κάθε φάσης της εκπαίδευσης.  Δημιουργία συνθηκών πνευματικής ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης χωρίς πιέσεις με το θέμα χρόνου και αριθμού επαναλήψεων. Η ουσία είναι να μεταφερθούν γνώσεις οι οποίες θωρακίζουν το μυαλό του μαθητή ώστε να επιβάλει στον εαυτό του την ορθή επανάληψη των δεξιοτήτων που έχει να εφαρμόσει.
  2. Η συχνή πρακτική εκ μέρους των μαθητών του τύπου «σφίγγομε να βουτήξω και ότι γίνει» ή « θα πιεστώ να περάσω τον καλό συμμαθητή μου γιατί μόνο αυτός παίρνει τα μπράβο» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αυτοτραυματισμό, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και ανασφάλεια όπως επίσης και συρρίκνωση των επιδόσεων του μαθητή. Δυστυχώς στις πλείστες των περιπτώσεων ο εκπαιδευτής και το κλίμα που δημιουργείτε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές στους μαθητές. 
  3. Ο εκπαιδευτής δημιουργεί και τροφοδοτεί συνεχώς ένα ομαδικό κλίμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και ευθύνης. Εάν ο μαθητής νιώσει μόνος και αδύναμος είναι εξαιτίας των τακτικών που εφαρμόζει ο εκάστοτε εκπαιδευτής.
  4. Ακόμη και εάν ο μαθητής δυσκολεύεται πολύ σε κάποιες δεξιότητες, υπάρχει τρόπος ο εκπαιδευτής να πείσει τον ίδιο πνευματικά ότι μπορεί να το κάνει και ας κάνει τριπλάσιες προσπάθειες, με ασφαλή πάντα τρόπο.
  5. Ο εκπαιδευτής οφείλει να ξεκινάει από τα απλά στα σύνθετα, από τα εύκολα στα δύσκολα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο για μια ανομοιόμορφη ομάδα δυτών. Ξεκινώντας με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι ξέρουν κάτι ή κάποια πράγματα, βάζουμε τοίχους από μπετόν μπροστά από πολλούς μαθητές που στο 99% δεν θα αντιδράσουν ή να μιλήσουν λόγο ντροπής ή και κάποιου κακού σχολιασμού. 
  6. Υπομονή- Διορατικότητα-Ψυχραιμία- Θετική σκέψη- Επανάληψη δεξιοτήτων με ενεργητική παρακολούθηση και όχι καν’ το μόνος σου μέχρι να ξαναέρθει η σειρά σου.
  7. Προσβάσιμος εκπαιδευτής για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων, βοήθεια για επιλογή εξοπλισμού και το σημαντικότερο, βοήθεια για την επιλογή του ιδανικού συντρόφου στο νερό για ασφαλή κατάδυση. 
  8. Τελευταίο έχω αφήσει το θέμα των τιμών. Η ψηλή τιμή δεν συνάδει πάντα με ψηλού επιπέδου εκπαίδευση και εγγυημένα αποτελέσματα. Η σχέση τιμής με την προσφορά υπηρεσιών όχι μόνο κατά το διάστημα ημερών εκπαίδευσης, είναι σημαντική. Οι εμπειρίες που παίρνει κάποιος που ασχολείται με το άθλημα είναι καλό και θεμιτό να τις μοιράζεται με τον σύντροφο ή τον εκπαιδευτή του γιατί πάντα κάτι νέο, όμορφο ή και παράξενο θα συμβεί στην αγαπημένη μας θάλασσα. Οι ωραίες θαλασσινές στιγμές που μένουν είναι αυτές με καλούς φίλους και με έμπιστους εκπαιδευτές, που πραγματικά ενδιαφέρονται για τους μαθητές τους. Καλές βουτιές και ασφαλείς εξορμήσεις σε όλους σας.