Αν παρομοιάζαμε ένα τεχνητό δόλωμα με μια μαθηματική εξίσωση τότε μια από τις μεταβλητές που θα υπήρχε εντός της εξίσωσης αυτής θα ήταν οι σαλαγκιές του τεχνητού αυτού. Κατασκευασμένη από διάφορα κράματα μετάλλων αλλά φορτωμένη πάντα με την ίδια δύσκολη αποστολή η σαλαγκιά ενός τεχνητού είναι υπεύθυνη για τη σωστή συμπεριφορά του καθόλη τη διάρκεια χρήσης του ενώ παράλληλα θα πρέπει να αρπάξει και να κρατήσει το υποψήφιο ψάρι που μοιραία θα έρθει σε επαφή μαζί της. Παρόλο που για εμάς σαν ψαράδες το προϊόν σαλαγκιά αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του τεχνητού μας δε πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα βιομηχανικό προϊόν το οποίο είναι αποτέλεσμα μια σειράς κατεργασιών. Τα παλαιότερα χρόνια οι σαλαγκιές ήταν κατασκευασμένες από γαλβανισμένο σίδηρο ώστε να έχουν περισσότερη αντοχή στις δύσκολες θαλασσινές συνθήκες. Με το πέρασμα των χρόνων όμως και την εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τεχνικών με τεχνητά δολώματα οι σαλαγκιές άλλαξαν μορφή εφόσον η συνολική τους ανατομία μεταποιήθηκε προς το καλύτερο αυξάνοντας κατά πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Τα είδη των σαλαγκιών που θα συναντήσουμε ως επί το πλείστο στα τεχνητά είναι οι γαλβανισμένου σιδήρου, οι μαύρου χρωμίου και αυτές οι οποίες είναι επιχρωμιωμένες και κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι.

Ο ρόλος της σαλαγκιάς ενός τεχνητού είναι πολυδιάστατος εφόσον αυτή είναι υπεύθυνη για τη σωστή πλεύση αυτού, την σωστή πλευστότητα του, τη σωστή βολή και γενικά το σωστό συνολικό ζύγισμα του τεχνητού το οποίο είναι απόρροια όλων των παραπάνω παραγόντων ταυτόχρονα. Επίσης, κάποια αναγκαία χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να διαθέτει μια σαλαγκιά είναι η καλή αιχμή το οποίο μεταφράζεται σε πολύ υψηλή διατρητική ικανότητα το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται στην ικανότητα αυτής να μπορεί να διαπερνάει εύκολα ακόμα και τα πολύ σκληρά σαγόνια, να διαθέτει καλό αρπάδι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα ξαγκιστρώματος, να διαθέτει ισχυρή επιχρωμίωση το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για αυτή και φυσικά υψηλή αντοχή σε καταπονήσεις το οποίο μεταφράζεται σε μη αστοχία (άνοιγμα) αυτής κατά τη μάχη με κάποιο μεγάλο ψάρι.


Είδη σαλαγκιών

Οι μαύρου χρωμίου προορίζονται για τεχνητά του γλυκού νερού κυρίως χωρίς αυτό να είναι και ο κανόνας βέβαια, χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή διατρητική ικανότητα, χαμηλό ειδικό βάρος αλλά υστερούν σε αντοχή συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Προσωπικά πλέον τις αποφεύγω και προβαίνω την αντικατάσταση τους, δυστυχώς όμως μετά από κάποιες αστοχίες οι οποίες μου κόστισαν σε ψάρια.

Οι γαλβανισμένου σιδήρου διαθέτουν μεγάλη αντοχή στην αλμύρα και στις καταπονήσεις, υστερούν όμως σε διατρητική ικανότητα και χαρακτηρίζονται από μεγάλο ειδικό βάρος, ένα μυστικό σχετικά με αυτές είναι ότι σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε ρεύματα η προθήκη τέτοιων σαλαγκιών στο τεχνητό μας, σταθεροποιεί σχετικά τη πλεύση του εντός των ρευμάτων «κλείνοντας» τη κίνηση του δίνοντας του όμως παράλληλα λίγο καλύτερη βολή αλλάζοντας του όμως τη πλευστότητα στη περίπτωση που το τεχνητό μας είναι επιπλέον, θα μετατραπεί σε βυθιζόμενο δηλαδή.

Ως επί το πλείστο όμως το «πακέτο» που επιθυμούμε εμείς το έχουν οι σαλαγκιές οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι οπότε σε αυτές θα στρέψουμε τη προσοχή μας κυρίως εφόσον συνδυάζουν υψηλή διατρητική ικανότητα, υψηλή αντοχή και ιδανικό ειδικό βάρος, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε τους άλλους δύο τύπους αφού σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι. Επίσης, αυτού του τύπου σαλαγκιές συνοδεύονται από έναν αριθμό τυποποίησης, για παράδειγμα ST-42, ST-46 κλπ, το οποίο υποδηλώνει την αντοχή του ατσαλιού από το οποίο είναι κατασκευασμένες σε βασικές καταπονήσεις. Οπόταν, όσο πιο μεγάλο το νούμερο αυτό τόσο πιο ενισχυμένη και «σκληρή» είναι η σαλαγκιά αυτή.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ανάλογα με το μέγεθος κάθε τεχνητού αυτό συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες σαλαγκιές του αντίστοιχου νούμερου. Το σημείο όμως που οι περισσότεροι δεν δίνουν την σημασία που πρέπει είναι το ειδικό βάρος της σαλαγκιάς με αποτέλεσμα πολλοί να αντικαθιστούν τις σαλαγκιές του τεχνητού τους οι οποίες για παράδειγμα είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι st-42 με σαλαγκιές ίδιου νούμερου αλλά κατασκευασμένες από σίδηρο και να βλέπουν ότι το τεχνητό τους έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά από ότι πριν.


Φαινόμενο οξείδωση

Όπως συμβαίνει σε κάθε κατασκευή η οποία είναι φτιαγμένη από μέταλλο έτσι και εδώ η οξείδωση κάνει για τα καλά αισθητή τη παρουσία της αφού κάθε σαλαγκιά ανεξαρτήτως μετάλλου κατασκευής επηρεάζεται από αυτή. Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι μια καλή επαφή των σαλαγκιών ενός τεχνητού με το θαλασσινό νερό αρκεί για να ξεκινήσει να το τρώει η σκουριά με το φαινόμενο αυτό να είναι κατά πολύ μειωμένο στις σαλαγκιές οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι. Η λύση σε αυτό μπορεί να επέλθει μόνο ύστερα από δική μας παρέμβαση κάνοντας το εξής. Μέσα στη τσάντα μας πρέπει να έχουμε ένα άδειο κουτάκι στο οποίο θα τοποθετούμε τα βρεγμένα τεχνητά μιας εξόρμησης και μόλις επιστρέψουμε σπίτι πλένουμε τα τεχνητά αυτά με γλυκό νερό και τα επιστρέφουμε στη θέση τους. Παρόλα αυτά ακόμα και να κάνουμε αυτή τη διαδικασία μπορεί στα πολύ χρησιμοποιημένα τεχνητά η σκουριά να μας προλάβει λόγω αμέλειας αντικατάστασης της σαλαγκιάς, γι' αυτόν τον λόγο, τον τελευταίο χρόνο έχω μέσα στη τσάντα μου ένα κουτάκι με σαλαγκιές «κάβα», ώστε αν κάποια χρειαστεί αντικατάσταση για τον οποιοδήποτε λόγο στη θάλασσα να μη κάθομαι να μεταφέρω σαλαγκιές από το ένα τεχνητό στο άλλο. Τέλος, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η σκουριά πάνω σε μια σαλαγκιά μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα ώστε να μη φάει ένα ψάρι αφού η μυρωδιά που τη διέπει έχει χαραχτεί στο DNA του ως παράγωγο ανθρώπινης δραστηριότητας, οπότε αυτό έχετε το συνεχώς στο νου σας.

Μυστικό για σαλαγκιές:

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι σαλαγκιές είναι βασικό στοιχείο του τεχνητού μας και κατά συνέπεια έχει άμεση επίδραση στην επιτυχία του ψαρέματος μας οπότε πρέπει να τους δίνουμε την ανάλογη προσοχή ως προς τη συντήρηση αλλά και την αναγκαία αντικατάσταση τους όταν παρατηρήσουμε φαινόμενα προχωρημένης οξείδωσης επάνω τους αφού η συνολική τους συμπεριφορά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν θα καταφέρουμε όχι μόνο να πιάσουμε αλλά και να βάλουμε το ψάρι στην απόχη μας!